GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ćorić: Održavanje sustava je u nadležnosti Slavonskog Broda

Ćorić: Održavanje sustava je u nadležnosti Slavonskog Broda
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2018 / 18:19
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić održao je u zgradi Ministarstva u Zagrebu konferenciju za novinare na temu spajanja javnog vodoopskrbnog sustava Slavonski Brod na vodocrpilište u Sikirevcima.

Uz ministra Ćorića na konferenciji su bili i ministar zdravstva Milan Kujundžić, državni tajnik Mario Šiljeg, pomoćnica ministra za vodno gospodarstvo Elizabeta Kos i pomoćnica ministra za inspekcijske posloveSnježana Hopp.

"Sve razine vlasti, institucije, dale su svoj obol rješavanju krize, gubitku pitke vode. U Brodu je trenutno 16 cisterni, postavljen je 61 spremnik za pitku vodu u obujmu 1.000 litara. Sutra se očekuje još 10 spremnika. Što se tiče dopreme flaširane vode, u proteklih 5 dana dopremljeno je 610.000 litara", rekao je ministar Ćorić.

Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda naglasio je kao je najbitnije što prije osigurati ispravnu vodu za piće.

"Hrvatske vode počele su s aktivnostima kako bi se isporučile rezervne količine vode iz Sikirevaca gdje je voda izvrsne kvalitete i postoje odgovarajući kapaciteti", rekao je. Najavio je i kako od sutra započinje punjenje cjevododa prema Slavonskom Brodu, a nakon toga će se izvršiti i dezinfekcija cjevovoda.

"Nadamo se da ćemo uspjeti sve odraditi u 15 dana", završio je.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je kako su u rezultatima analiza vode bili povišeni samo ugljikovodici te da opasnosti za zdravlje ljudi u Slavonskom Brodu, ako dan-dva i jesu pili vodu, nije bilo.

Državni tajnik Mario Šiljeg rekao je kako je sustav vodocrpilišta na Jelasu loše održavan što je dovelo i do porasta gubitka vode u vodoopskrbnoj mreži. Ministar je dodao kako je održavanje sustava u nadležnosti vodovoda grada Slavonskog Broda. Filer s aktivnim ugljenom u vodocrpilištu na Jelasu trebao je biti zamijenjen još 2010. godine.

Gradonačelnik Slavonskog Broda, Mirko Duspara, izjavio kako još uvijek curi tekućina na mjestu incidenta, a ministra Ćorića je optužio da pokušava zaštiti Crodux.

"Duspara je proteklih nekoliko dana svojim riječima i djelima govorio sam o sebi. Na tu razinu se ne bih spuštao", rekao je ministar Ćorić upitan da prokomentira izjave slavonsko-brodskog gradonačelnika

O vezama s Croduxom, ministar kaže: "Nemam nikakve veze s odlukom da Crodux radi analizu produktovoda, to je stvar dogovora Plinacroa i Croduxa."

Duspara je zatražio i vašu ostavku, a danas ga nisu pustili na područje incidenta.

Ćorić: Njegovo ponašanje, izjave i postupci nisu na razini na kojoj bih ja s njim mogao komunicirati, a za postupanje MUP-a, morate se obratiti MUP-u.

U kojem smjeru očekujete da ide istraga?

Ćorić: Ja sam ministar onoliko dugo dok budem imao povjerenje predsjenika Plenkovića i građana. Vjerujem da sve što smo vam sad predočili govori o agilnosti kojom smo pristupili problemu. Što se tiče istrage, vjerujem da i djelatnici MUP-a i DORH-a znaju što rade i da ćemo u konačnici biti upoznati s okolnostima zbog kojih se ovo dogodilo.

Govoreći o roku u kojem će Brođani ponovno imati pitku vodu, ministar Ćorić rekao je

"15 dana će nam trebati da spojimo vodocrpilište Sikirevci i vodovod Slavonskog Broda. U naredna tri mjeseca namjeravamo proširiti kapacitet Sikirevaca, pod pretpostavkom najcrnjeg scenarija za Jelas. To nije opcija u 15 dana. Kad se realizira taj dulji plan, imat ćemo mogućnost opskrbe dviju županija s izvorišta Sikirevci. Nadamo se da unatoč ovom eko-incidentu koji je pogodio Slavonski Brod nećemo svjedočiti konačnom zatvaranju vodocrpilišta Jelas. Tamo se u ovom trenutku vodi istraga o uzrocima incidenta. Nastavit će se raditi kontinuirana analiza voda kako bi se vidjelo ima li još naznaka ugljikovodika u vodi."

Pokušava li se nešto prikriti? S obzirom na to da gradonačelnik danas nije mogao doći na mjesto incidenta.

Ćorić: Doista ne mogu reći o čemu se radi, a eventualno prikrivanje, mislim da za to ne smije nikad postojati potreba. Otvoreni smo za sva vaša pitanja. Nikakvog prikrivanja nema i ne smije biti što se nas tiče. Što se tiče Duspare, na tu temu bih na vašem mjestu razgovarao s njim.

Tagovi: Tomislav Ćorić, Slavonski Brod
PROČITAJ I OVO
Christiane Amanpour objavila da boluje od raka jajnika
TUŽNA OBJAVA
Christiane Amanpour objavila da boluje od raka jajnika
LONDON - Christiane Amanpour, poznata novinarka američke televizje CNN, objavila je da joj je dijagnostifikovan rak jajnika.
Biden obećao reći Putinu gdje su crvene linije
OBEĆANJA
Biden obećao reći Putinu gdje su crvene linije
BRUXELLES - Američki predsjednik Joe Biden obećao je u ponedjeljak da će reći svojem ruskom kolegi Vladimiru Putinu koje su "crvene linije", prigodom njihovog susreta na vrhu u srijedu u Ženevi.
Peking optužuje NATO da pretjeruje s kineskom prijetnjom
OPTUŽBE
Peking optužuje NATO da pretjeruje s kineskom prijetnjom

PEKING - Peking je u utorak optužio NATO da pretjeruje s "teorijom o kineskoj prijetnji", dan nakon samita Sjevernoatlantskog saveza koji je spomenuo "sistemski izazov" koji predstavlja Kina.

Erdogan nakon sastanka s Bidenom: Niti jedan tursko-američki problem nije nerješiv
TURSKA-SAD
Erdogan nakon sastanka s Bidenom: Niti jedan tursko-američki problem nije nerješiv
BRUXELLES - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izrazio je u ponedjeljak optimizam nakon prvog razgovora licem u lice s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, iako nije najavio značajnije pomake u zategnutim odnosima dvoje saveznika zbog nesuglasica oko ruskog oružja, Sirije, Libije i drugih pitanja.
Johnson odgodio ukidanje restrikcija za mjesec dana
ODGODA
Johnson odgodio ukidanje restrikcija za mjesec dana
LONDON - Britanski premijer Boris Johnson odgodio je u ponedjeljak plan ukidanja lockdowna za mjesec dana, upozorivši da bi, ako ništa ne poduzme, zbog indijske varijante covida-19 broj hospitaliziranih mogao doseći brojke s vrhunca prvog vala pandemije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE