GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CNN: Xi Jinping priznao frustriranost u Kini zbog covid mjera

CNN: Xi Jinping priznao frustriranost u Kini zbog covid mjera
MEDIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.12.2022 / 12:59
Autor: SEEbiz / BETA
PEKING - Kineski predsjednik Xi Jinping priznao je postojanje frustracije u njegovoj zemlji zbog beskompromisne strategije Pekinga u borbi protiv Covida-19, rekao je danas za CNN dužnosnik Europske unije koji je želio ostati anoniman.

To je Xijeva prva poznata izjava u vezi s prosvjedima koji su izbili u Kini posljednjih dana, navodi CNN.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel nalazi se u posjetu Pekingu, a prema riječima neimenovanog dužnosnika EU, Xi mu je rekao da su prosvjednici "uglavnom studenti" koji su frustrirani nakon tri godine borbe protiv Covida, te je ukazao na potencijalno popuštanje. preventivnih mjera, anti-covid mjera u Kini.

"Xi je također rekao da je omikron (varijanta virusa) manje smrtonosan od delte, što kinesku vladu čini otvorenijom za daljnje popuštanje covid restrikcija", rekao je dužnosnik koji nije želio biti imenovan zbog europske prakse. norme..

Međutim, dužnosnik nije mogao potvrditi da je Xi rekao riječ "prosvjed" na mandarinskom, niti reći kojim je rječnikom kineski čelnik opisao nedavne nemire oko ograničenja.

Prosvjedi su vrlo rijetki u Kini, a ovaj ju je uzdrmao, budući da se zemlja bliži kraju svoje treće godine stroge kontrole života civila.

Najnoviji val prosvjeda je bez presedana od prodemokratske pobune na Trgu Tiananmen 1989.

Otkako je Xi došao na vlast 2012. godine, Komunistička partija Kine pooštrila je kontrolu nad svim aspektima života u zemlji, suzbila izraze nezadovoljstva vladom i izgradila državu koja se oslanja na visokotehnološki nadzor svojih građana.

Xijeva izjava dolazi u trenutku kada u nekim dijelovima Kine postoje znakovi da će neka od ograničenja zbog Covida-19 biti ublažena, uključujući ukidanje karantena i puštanje nekih ljudi s Covidom-19 u kućnu karantenu nakon prosvjeda diljem zemlje.

Od sljedećeg ponedjeljka, javni prijevoznici u Pekingu više neće zabranjivati putnike koji nisu bili negativni na Covid-19 u posljednjih 48 sati, objavila je danas lokalna vlada kineske prijestolnice.

Tagovi: Xi Jinping, covid mjere, koronavirus u Kini, politika nultog covida
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE