GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Civilna zaštita objavila detalje nezapamćenog nevremena

Civilna zaštita objavila detalje nezapamćenog nevremena
VELIKE ŠTETE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2022 / 12:10
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Civilna zaštita objavila je u četvrtak da je jučer jako nevrijeme praćeno vjetrom, kišom i tučom pogodilo čak šest županija u popodnevnim i večernjim satima te da su u tijeku procjene šteta i sanacija oštećene infrastrukture.

Olujno nevrijeme pogodilo je Varaždinsku županiju s tučom veličine “lješnjaka do jajeta”, a zabilježena je znatna šteta na objektima i vozilima, posebice na plastenicima i poljoprivrednim kulturama te drugoj imovini.

U tijeku je procjena šteta i sanacija krovišta, prozora i sličnog, a procjena štete u poljoprivredi potrajat će još nekoliko dana. Bez struje su bili građani Vinice, Vinica Brega, Gornje Voće i okolnih mjesta, a zabilježeno je tek nekoliko dojava o padu grana na prometnice.

U Krapinsko-zagorskoj županiji nevrijeme je oštetilo osobne automobile, krovove obiteljskih kuća i gospodarskih objekata.

Županijski centar 112 zaprimio je desetak poziva u pomoć za pokrivanjem obiteljskih kuća te dva vezana za oštećenje osobnih automobila, a na terenu je bilo 50 vatrogasaca sa 17 vozila. U Međimurskoj županiji tuča je mjestimice bila veličine oraha te je padala u više gradova, ali nije bilo dojava o značajnijim štetama na objektima ili vozilima.

U Sisačko-moslavačkoj županiji nevrijeme je uzrokovalo i požar krova na kući, a oštetilo je krovište na tri kuće te odnijelo lim ili oštetilo crijep s pet gospodarskih objekata. Županijski vatrogasci do sada su već sanirali većinu štete te nastavljaju sa sanacijama. Nevrijeme u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji bilo je bez tuče, a zaprimljene su četiri dojave.

Uslijed nevremena stablo se srušilo na električne vodove u naselju Gornje Plavnice, na županijsku cestu u Suhaju nanesen je mulj koji je već saniran, a 785 korisnika električne mreže na području općine Đulovac i grada Daruvara imalo je poremećaje sa strujom, no kvar je otklonjen do 23,30 sati.

U Veliki Bukovec, gdje su uništeni plastenici i staklenici za uzgoj cvijeća, danas je stigla i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

“Od sinoć smo na terenu, povjerenstva za procjene šteta snimaju štetu. Već sad mžemo reći da je šteta na cvjećarstvu 50 posto, da je uništeno pola hrvatvske cvjećarske proizvodnje. Uništeni su plastenici, a velika je šteta i na usjevima. Sreća je da u to vrijeme u staklenicima nije bilo nikoga. Da je itko bio u njima, danas bismo govorili o ozlijeđenima, možda i o mrtvima. U razgovoru sa žiteljima, a ima ih koji imaju dosta godina, svi izjavljuju da nikad nisu nešto ovakvo doživjeli. Ja sam prošao Domovinski rat, nagledao se svega i svačega, ali ovo što sam vidio u staklenicima izgleda strašno”, rekao je župan varaždinski Anđelko Stričak, prenosi N1.

“Nije lako vidjeti ovo. Poljoprivrednici su uvijek među najpogođenijima u elementarnim nepogodama i prirodnim katastrofama. Nažalost, proteklih smo godina stekli veliko iskustvo u obnavljanju… Jako mi je žao što se ovo dogodilo i odmah mogu potvrditi u ime Ministarstva i Vlade da ćemo ova gospodarstva obnoviti putem posebne mjere i u suradnji sa županijama i jedinicama lokalne samouprave. Ovakva tuča desetljećima nije viđena, opet smo svjedoci da se našom klimom događa nešto ozbiljno i da će se događati i dlaje. Mi ćemo ljudima pomoći i omogućiti im potpuno rad u vrlo kratkom roku”, kaže ministrica Vučković, koja vjeruje da je dio proizvodnje i osiguran.

No kaže da će biti razmotreni i drugi mehanizmi pomoći koji se odnose na izgubljeni prihod.

“O protugradnoj obrani se govori već nekoliko godina, struka tvrdi da taj sustav nije učinkovit. Prema našim podacima, gotovo sve zemlje su napustile takav sustav”, rekla je ministrica.

Tagovi: nevrijeme na sjeveru Hrvatske, Anđelko Stričak, Varaždinska županija, Civilna zaštita
PROČITAJ I OVO
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
STAVOVI
Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
ZAGREB - Posljednji je dan predaje lista za europske izbore, a sve stranke koje žele imati svoje zastupnike u Europskom parlamentu kandidature moraju predati do ponoći.
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
NOVA VLADA
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
ĐURĐEVAC - Sutra ćemo, kako se čini, sjesti za stol s HDZ-om, kazao je te dometnuo da su se odlučili za žurniji tempo razgovora s drugim političkim strankama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE