GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Četiri mjere predsjednice za demografsku obnovu

Četiri mjere predsjednice za demografsku obnovu
DEMOGRAFIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2018 / 14:02
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Koje bi demografske mjere predsjednica mogla predstaviti, a s kojima će se stručnjaci zasigurno složiti, ako već ne bude premijer, neslužbeno je doznao Večernji list.

Jedna od njih svakako je rješavanje raširenog problema rada na određeno koji osobito pogađa mlade koji ne mogu planirati obitelji zbog takvog nesigurnog posla koji traje godinama. Hrvatska je u vrhu Europske unije po udjelu radnika koji rade na određeno, a nije slučajno ni to što najveći udio zaposlenih na određeno ima Slavonija iz koje se i iseljava najveći broj mladih ljudi, piše Večernji list.

Također, predsjednica bi mogla, doznaje Večernji list, predložiti poseban paket mjera za obitelji i mlade u ruralnim i slabije razvijenim krajevima, koji uključuju porezne, stambene olakšice i druge beneficije. Pritom, država je ta koja uz brigu o povećanju zaposlenosti mora voditi računa o ujednačenom razvoju zemlje i da su mladima u nerazvijenim područjima dostupni kvalitetni vrtići, škole, liječnici i ostala potrebna infrastruktura. Hrvatska je primjer neravnomjerno razvijene države i, ako se neka područja potpuno isprazne, to znači da je svaki budući razvoj u njima onemogućen i da je to izgubljen prostor.

Također, sada država ne mari za egzistencijalnu sigurnost mladih obitelji koje u krizi ostaju bez posla kao niz drugih europskih zemlja, stoga će vjerojatno jedna od predloženih mjera predsjednice biti da država preko socijalnih fondova financijski pomogne mladim obiteljima koje ostanu bez posla dok ne premoste krizu, odnosno nađu posao.

Stambena problematika za mlade treba biti uklopljena u socijalne programe. Ali sufinanciranje stanova za mlade koji nemaju svoj krov nad glavom mora biti znatno povoljnije u ruralnim i nerazvijenim područjima. Niz zapadnih zemlja s razvijenom pronatalitetnom politikom pozitivno diskriminira zaposlene majke za razliku od Hrvatske i ta mjera trebala bi se naći među prijedlozima predsjednice, kao i prijedlozi da se delimitiraju roditeljske naknade na punu plaću, povećaju izdvajanja za djecu uz, naravno, poboljšanje usluga za djecu. Treba voditi računa i da je hrvatsko društvo heterogeno i demografske mjere treba prilagoditi svim slojevima, onima koji imaju i više i niže plaće.

Sve mjere koje će predsjednica uskoro iznijeti nisu provedive bez rebalansa proračuna i ako vladajući ostanu na deklarativnoj brizi za demografske probleme uz neke male pomake koje su napravili. Premda predsjednici vladajući predbacuju manje ili više suptilno da je lako kritizirati dok oni rade na rješavanju problema, činjenica je da su dosadašnje mjere po ocjeni struke bile uglavnom kozmetičke. To zasigurno zna i predsjednica zahvaljujući i stručnjacima s kojima se konzultira i dobro je upućena koje ključne probleme treba početi rješavati da bi se počelo zaustavljati iseljavanje i povećao broj rođene djece.

Mjere koje bi mogle zaustaviti iseljavanje

Riješiti problem rada na određeno

U vrhu smo EU po udjelu radnika, osobito mladih, koji rade na određeno što ih onemogućava da planiraju obitelj

Mjere za ruralne krajeve

Paket mjera, od poreznih do stambenih olakšica i drugih beneficija za mlade i obitelji u nerazvijenim krajevima

Pozitivna diskriminacija majki

Tu mjeru ima niz zapadnih zemalja koje pozitivno diskriminiraju zaposlene majke s malom djecom

Pomoć obiteljima bez posla

Država treba osigurati financijsku pomoć za mlade obitelji koje ostanu bez posla dok ne nađu novi posao.

Tagovi: demografska obnova Hrvatske, demografska slika Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, iseljavanje iz Hrvatske, rad na određeno vrijeme
PROČITAJ I OVO
Privremena ograničenja kretanja na Markovu trgu postaju trajna
REGULATIVA
Privremena ograničenja kretanja na Markovu trgu postaju trajna
ZAGREB - Što se tiče prosvjeda, Božinović kaže da se ni u kom slučaju neće ograničiti pravo na javno okupljanje i miran prosvjed, u skladu s Ustavom i Zakonom o javnom okupljanju.
Za sutra u podne najavljen prosvjed protiv novih mjera diljem Hrvatske
PROSVJED
Za sutra u podne najavljen prosvjed protiv novih mjera diljem Hrvatske
ZAGREB - Inicijativa Prava i slobode najavila je prosvjed protiv novih mjera koje bi trebale pomoći u suzbijanju širenja epidemije, a koje stupaju na snagu u ponoć.
Luetić: Struka je još 2. studenoga rekla da je potrebno uvesti strože mjere
OTKRIĆA
Luetić: Struka je još 2. studenoga rekla da je potrebno uvesti strože mjere
ZAGREB - Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić u Dnevniku N1 televizije komentirao je epidemiološku situaciju u Hrvatskoj. Pozdravio je i nove mjere koje bi trebale pomoći u suzbijanju koronavirusa, a dodao je da bi se i nastava trebala održavati online.
Covid odjel i u Krapinskim Toplicama
ODJEL
Covid odjel i u Krapinskim Toplicama
KRAPINSKE TOPLICE - U Krapinsko-zagorskoj županiji u petak je potvrđeno 166 novozaraženih koronavirusom i 1382 aktivna slučaja, a županijski Stožer civilne zaštite najavio je da će se i u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama otvoriti covid odjel.
U Srbiji 7.780 novozaraženih, umrlo 57 osoba
ZARAZA
U Srbiji 7.780 novozaraženih, umrlo 57 osoba
BEOGRAD - U Srbiji je u poslednja 24 sata koronavirusom zaraženo još 7.780 ljudi, a od posledica koje je izazavao virus umrlo je 57 osoba .
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE