GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cetinje: Predao se čovjek koji je pucao u masovnog ubojicu

Cetinje: Predao se čovjek koji je pucao u masovnog ubojicu
PREDAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.08.2022 / 21:00
Autor: SEEbiz
CETINJE - Cetinjanin Nenad Neno Kaluđerović, za koga se sumnja da je u petak hicima iz vatrenog oružja usmrtio višestrukog ubojicu Vuka Borilovića, saslušan je večeras u svojstvu građanina u Višem državnom tužiteljstvu u Podgorici, saznaje Pobjeda.

Tu informaciju potvrdila je Pobjedi rukovoditeljica VDT-a Podgorica Lepa Medenica.

Ona je kazala da je VDT telefonski uputilo poziv Kaluđeroviću da da izjavu u svojstvu građanina, na što se on, kako je rekla, uredno odazvao.

Njega je saslušala dežurna tužiteljica Andrijana Nastić.

Podsjetimo, policija još uvijek utvrđuje okolnosti je li smrt Cetinjanina Vuka Borilovića, koji je iz lovačke puške u petak ubio 10 sugrađana, nastupila kao posljedica teškog ranjavanja od metka kojeg je ispalila policija ili od metka koji je ispalio Kaluđerović.

Nenad Kaluđerović, za koga se vjeruje da je jučer popodne ispalio smrtonosni metak u cetinjskog masovnog ubojicu Vuka Borilovića i zaustavio ga na stazi smrti, ima "bogatu" ali i bizarnu biografiju, čiji najzanimljiviji detalji sežu do 2006. godine i još jednog zločina koji je te godine uzdrmao Cetinje, piše beogradski Blic.

Te 2006. godine, 13. kolovoza - skoro 16 godina na dan od krvavog pira Borilovića - oko 22 sata je u Bajovoj ulici na Cetinju, ispred ugostiteljskog objekta Ambasador, ubijen Željko Jovanović. Kako je tada priopćila policija, za ubojstvo je bio osumnjičen upravo Nenad Kaluđerović, za kojim je bila raspisana potraga.

Kako su 2006. poslije Jovanovićeva ubojstva pisali mediji, obitelj ubijenog Željka Jovanovića je u pismima crnogorskim vlastima tvrdila da je Kaluđeroviću omogućeno da pobjegne poslije ubojstva, da cetinjska policija uopće nije blokirala grad i da ga MUP praktično i ne traži.

Obitelji Jovanović je odgovorio osobno Filip Vujanović, tada predsjednik Crne Gore, koji ih je u lipnju 2008. godine obavijestio je da je za "Nenadom Kaluđerovićem raspisana lokalna, nacionalna i međunarodna potjernica preko Interpola Podgorice, te da operativni podaci policije ukazuju da je on jedno vrijeme boravio u BiH, te da se sada nalazi u Rusiji”.

Poslije više od dve godine bijega, Nenad Kaluđerović se prijavio pravosudnim vlastima Crne Gore u studenom 2008. godine, pisao je crnogorski "Monitor". Na suđenju je izjavio da se ne osjeća krivim i da nije ubio Željka Jovanovića. Naveo je da je ranije bio u pritvoru pod sumnjom za pokušaj ubojstva, ali da je na kraju oslobođen, te da nije želio da bez razloga bude ponovo zatvaran.

Prema pisanju "Monitora", u listopadu 2010. Viši sud u Podgorici je nepravomoćno osudio Kaluđerovića na 10 godina zatvora zbog ubojstva Željka Jovanovića. U presudi se navodilo da je pri tučnjavi okrivljeni Nenad Kaluđerović iz pištolja nepoznate marke, kalibra 9 mm, prema Željku Jovanoviću ispalio hitac koji ga je pogodio u glavu, nanoseći mu tešku tjelesnu ozljedu od koje je preminuo u 23.25 sati.

Poslije sedam mjeseci, Prizivni sud Crne Gore je vratio predmet prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje, pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem. Istog dana je pušten iz pritvora.

Prizivni sud je tvrdio da "činjenice utvrđene u postupku iz posrednih dokaza-indicija nisu dovoljne da bi se donio siguran zaključak da je optuženi Kaluđerović Nenad lišio života oštećenog Jovanović Željka".

Kaluđerović je konačno u listopadu 2012. godine oslobođen optužbe da je ubio Jovanovića. Oslobađajuća presuda je izazvala burnu reakciju Vidosave Jovanović, majke ubijenog Željka. Nakon što je prosvjedovala u sudnici, osiguranje ju je udaljilo iz zgrade suda, a onda je još dvadesetak minuta plakala i klela.

Crnogorski mediji su tada pisali da je Vidosava Jovanović tada, vidno potresena, u nekoliko navrata kazala:

- Ja više ne mogu ovako, ja ovo ne mogu preživjeti!

Tijelo Vidosave Jovanović nađeno je u dva dana kasnije u Morači. Muke je prekratila samoubojstvom.

Medijski trag Kaluđerovića se gubi skoro 10 godina, sve do rujna prošle godine. Tada je uhićen pod sumnjom da je počinio kazneno djelo terorizma, pošto je bio dio grupe koja je pokušala spriječiti ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju.

Kako je pisala crnogorska "Pobjeda", N. K. je uhićen u centru Cetinja.

Tagovi: Nenad Neno Kaluđerović, Cetinje, krvoproliće na Cetinju, Vuk Borilović
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE