GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Čestice plastike pronađene i u čistom zraku

Čestice plastike pronađene i u čistom zraku
ZAGAĐENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.12.2021 / 08:25
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Od Mount Everesta do Marijanske brazde, mikroplastiku pronalazimo posvuda, čak i visoko u Zemljinoj troposferi, gdje zbog brzine vjetra može prevaliti goleme udaljenosti, pokazala je studija.

Mikroplastiku čine sićušni djelići ambalaže, odjeće, vozila i drugih stvari manji od pet milimetara, a dosad su pronađeni na zemlji, u vodi i u zraku.

Znanstvenici s Francuskoga nacionalnog istraživačkog instituta CNRS proučavali su uzorke zraka s nadmorske visine od 2,877 metara u opservatoriju Pic du Midi u francuskim Pirenejima.

Riječ je o takozvanoj "čistoj postaji“ jer lokalna klima i okoliš na nju imaju tek ograničen utjecaj.

Znanstvenici su ondje svakog tjedna testirali 10.000 kubičnih metara zraka u razdoblju od lipnja do listopada 2017. godine i pronašli mikroplastiku u svim uzorcima.

Koristeći meteorološke podatke, izračunali su putanju zračnih masa iz svakog uzorka i otkrili da potječu čak iz Sjeverne Afrike i Sjeverne Amerike.

Glavni autor studije Steve Allen s kanadskog sveučilišta Dalhousie rekao je da su čestice mogle prijeći tolike udaljenosti zbog velikih visina.

"Jednom kad uđu u troposferu, to je poput superbrze autoceste“, rekao je.

Izvori mikroplastike pronađeni su i u Sredozemnom moru i Atlantskom oceanu.

"Morski izvor je najzanimljiviji“, rekao je Allen i dodao: "Ako se plastika iz oceana vine tako visoko u zrak, više se neće spuštati".

"Samo se kreće uokolo u beskonačnom ciklusu“, objasnio je.

Premda količina mikroplastike pronađena u uzorcima u opservatoriju Pic du Midi ne predstavlja zdravstveni rizik, koautorica studije Deonie Allen napominje da su čestice dovoljno malene da ih ljudi mogu udahnuti.

Dodala je da bi njihova prisutnost u području za koje se smatralo da je zaštićeno i daleko od izvora onečišćenja trebala potaknuti na razmišljanje.

Steve Allen je kazao kako njihovo istraživanje pokazuje da je rješavanje problema plastičnog otpada tako da ga se pošalje u inozemstvo manjkava strategija.

"Vratit će vam se“, rekao je.

Tagovi: čisti zrak, plastika, Mount Everest
PROČITAJ I OVO
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
POMOĆ
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
WASHINGTON - Opsežni paket inozemne pomoći lako je prošao Kongres SAD-a kasno u utorak nakon višemjesečne odgode, otvarajući put za milijarde dolara novog financiranja Ukrajine u trenutku napretka ruskih invazijskih snaga i nedostatka vojnih zaliha Kijeva.
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
LISTE
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je 25 kandidacijskih lista za europske izbore koji će se održati u nedjelju, 9. lipnja, a na kojima će birači izabrati 12 europskih zastupnika na pet godina.
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE