GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Capak: Zaraza u Hrvatsku došla iz Slovenije, Srbije i BiH

Capak: Zaraza u Hrvatsku došla iz Slovenije, Srbije i BiH
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2020 / 19:37
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je u četvrtak da 11 novih koronavirusom zaraženih nije ništa dramatično, navodeći kako je izvor ove zaraze u susjednim zemljama za koje će se razmatrati oštrije mjere nastavi li se nepovoljan trend.

Vezano za izbornu kampanju i koliki bi broj zaraženih trebao biti da bi se izbori zakazani za 5. srpnja odgodili, Capak je za N1 televiziju kazao kako to ne ovisi samo o broju novozaraženih, već o ukupnoj epidemiološkoj situaciji.

"O tome će se razgovarati, snimat će se situacija, a brojka 11 nije ništa dramatično i nije to povod da se razgovara o dramatičnoj promjeni i novoj strategiji, nego trebamo pratiti situaciju", rekao je.

Ustvrdio je kako nije bilo za očekivati da se u Hrvatsku neće prenijeti dio infekcija kojih u susjednim zemljama ima puno, primjerice jučer u BiH 56 i Srbiji 96, s obzirom na to da hrvatski građani putuju u te zemlje.

Capak je naglasio da svih 11 slučajeva imaju izvor u susjednim zemljama - u Srbiji, Sloveniji i BiH, iako je bilo i lokalne transmisije jer je jedan čovjek koji se vratio iz Srbije prenio infekciju na četvero svojih kolega.

Za mogućnost ponovnog zatvaranja granica za države koje su zaražene, naveo je da nikad nisu u potpunosti zatvorili granice jer je uvijek bilo izuzetaka za ljude koji su mogli putovali, ali su u međuvremenu liberalizirali put za treće zemlje.

Ovdje se radi o trećim zemljama gdje mi možemo modificirati određene mjere prema njima prema epidemiološkim kriterijima koje preporuča EU, dodao je.

"Ukoliko se nastavi trend da imamo povećani broj novooboljelih, naravno da će na stol doći prijedlog o pooštravanju mjera prema zemljama iz kojih nam infekcije dolaze“, ustvrdio je Capak.

Nijedan turist nije zaražen u Hrvatskoj

Napomenuo je kao nijedan turist nije zaražen u Hrvatskoj.

Onima koji misle da se manipulira brojem zaraženih zbog izbora, poručio je kako je to "notorna glupost". "To je kao da kirurg operira srce umjesto bubrega, to je nešto što je neprihvatljivo u zdravstvenoj struci", naglasio je Capak.

Upitan kako bi se građani trebali ponašati, odgovorio je kako iz Stožera uvijek ističu da virus nije otišao, još je među nama. Preporučio je daljnje držanje higijene ruku, dezinfekciju prostora i držanje fizičkog razmaka. To su tri osnovne stvari, a ključno je držanje fizičkog razmaka jer se infekcija prenosi kapljičnim putem, napomenuo je.

Svima koji borave u zatvorenom prostoru, pogotovo kroz duže vrijeme preporučuje se da nose masku, rekao je Capak.

Tagovi: Krunoslav Capak, koronavirus u Hrvatskoj, Nacionalni stožer Civilne zaštite, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Poslijepodne stiže dramatična promjena vremena
PROMJENE
Poslijepodne stiže dramatična promjena vremena
ZAGREB - Danas će vrijeme biti umjereno do pretežno oblačno i razmjerno vjetrovito, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda.
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ANALITIČARI
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ZAGREB - U noći sa subote na nedjelju Iran je napao Izrael lansiravši više od 200 eksplozivom nakrcanih dronova te krstarećih i balističkih projektila izazvavši time novu eskalaciju napetosti na Bliskom istoku.
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
ODMAZDA
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
TEL AVIV - Načelnik stožera IDF-a upozorio je da će biti odgovora na iranski napad velikih razmjera.
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
PAD
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj je u veljači ove godine izdano 974 građevinskih dozvola što je 3,8 posto manje nego u istom mjesecu lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku.
Milanović: Plenković je kum kriminala u Hrvatskoj
PREDSJEDNIK
Milanović: Plenković je kum kriminala u Hrvatskoj
KOPRIVNICA - "Pozdrav Berlinu. Nek se oni idu boriti u Ukrajinu i neka tamo šalju svoju djecu".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE