GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Capak: Višu stopu zaraze od Hrvatske u EU ima samo Luksemburg

Capak: Višu stopu zaraze od Hrvatske u EU ima samo Luksemburg
ALARMANTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2020 / 11:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nacionalni stožer civilne zaštite održava konferenciju za medije.

U ponedjeljak je zabilježeno 1.886 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-V. Preminulo je 59 osoba, izvijestili su na početku konferencije.

Krunoslav Capak izvijestio je o situaciji:

"U ponedjeljak prije tjedan dana imali smo 1830, zadržavamo se na istim brojkama. Incidencija je visoka, 1154 na sto tisuća stanovnika u zadnjih 14 dana. Time smo na 26. mjestu na ljestvici zemalja EU, višu incidenciju ima Luksemburg. S mortalitetom smo na 14. mjestu sa stopom smrtnosti od 515 na milijun stanovnika. Imamo 35,6% udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih. Viši postotak pozitivnih od nas u EU imaju Bugarska i Poljska.

Izdali smo dokument o obvezi nošenja maske za one koji su preboljeli bolest. To je zato što još ne znamo kako stečena imunost utječe na transmisiju i je li moguće da osoba koja je imuna, ipak prenese bolest. Zasad nema dokaza da imuni ne mogu prenijeti bolest i zato i preboljeli moraju nositi masku. Isto će biti i nakon cijepljenja. Dodatan razlog za masku su druge respiratorne infekcije od kojih maske štite i svi koji su preboljeli covid, trebaju i dalje nositi maske gdje je to obavezno i preporučeno.

U subotu je isporučeno 135.000 komada brzih testova. 80.000 podijeljeno je domovima za starije da dobijemo bolji uvid u epidemiološku situaciju. To neće biti dijagnostički zahvat", naglasio je i dodao:

"Ostatak je distribuiran hitnoj pomoći i hitnim prijemima za brzu dijagnostiku, naročito noću. Sljedeća tranša tih testova dolazi vjerojatno krajem tjedna, za zavode za javno zdravstvo i liječnike obiteljske medicine."

Ministar Vili Beroš objasnio je situaciju u bolničkom sustavu:

"Nastavljamo raditi na suradnji. Uspostavili smo suradnju između Klinike za infektivne bolesti i KB Dubrave, no covid pozitivni se liječe i u drugim ustanovama pa se suradnja nastavlja. Jučer je stručni tim Klinike za infektivne bolesti bio u Varaždinu i krenula je razmjena informacija. Zahvaljujem službi za telemedicinu koja je počela s osnivanjem centara u zdravstvenm ustavovama u RH, a referentni centar će biti u Klinici za infektivne bolesti. Time će se ujednačiti pristup bolesnicima."

Alema Markotić je ispričala o tom posjetu: "Jučer smo kolega Lukšić i ja s kolegama bili u posjetu u Varaždinu da im damo potporu i razgovaramo o problemima. Sve kolege ondje su napravili izniman napor za kvalitetno zbrinjavanje bolesnika. Dogovorili smo se da ćemo s telemedicinom razmjenjivati informacije i učiti o ovoj bolesti. Izmjenjivat ćemo iskustva i sigurni smo da će to biti na dobro bolesnika."

Odgovarajući na pitanja Davor Božinović se osvrnuo na kazne i provođenje provjera: "U posljednja 24 sata inspektori su izvršili 2.442 nadzora poslovnih subjekata i izdali 54 usmenih upozorenja i jedan prekršajni nalog od 30.000 kuna. Ravnateljstvo civilne zaštite imali su 1.778 nadzora sa 265 nepravilnosti. Na licu mjesta otklonjeno je 237. Policijski službenici proveli su nadzor 8.743 objekta pri čemu je u 7 objekata utvrđeno kršenje mjera i bit će podneseno 7 prekršajnih naloga. Provode se dva kriminalistička istraživanja zbog sumnje u širenje zarazne bolesti. Bilo je 63 krđenja mjera samoizolacije građana."

Svi službenici djeluju edukativno. Tek kad se sugovornik korigira ponašanje, onda se pristupa pisanjima izvješća, tj. prekršajnim nalozima, dodao je.

Tagovi: Krunoslav Capak, Vili Beroš, Davor Božinović, koronavirus u Hrvatskoj, Nacionalni stožer Civilne zaštite, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
SIMBOLIKA
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
ZAGREB - Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista kaže da su i oni jučer bili na pregovorima koji su prošli u konstruktivnom tonu.
Selak Raspudić: Zbopg Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
OBJAŠNJENJE
Selak Raspudić: Zbopg Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
ZAGREB - Marija Selak Raspudić rekla je da zbog poštovanja kolega iz Mosta pričekala sa svojim obraćanjem za medije kako bi Most u miru predao svoju listu za europske izbore.
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
POMOĆ
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
WASHINGTON - Opsežni paket inozemne pomoći lako je prošao Kongres SAD-a kasno u utorak nakon višemjesečne odgode, otvarajući put za milijarde dolara novog financiranja Ukrajine u trenutku napretka ruskih invazijskih snaga i nedostatka vojnih zaliha Kijeva.
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
LISTE
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je 25 kandidacijskih lista za europske izbore koji će se održati u nedjelju, 9. lipnja, a na kojima će birači izabrati 12 europskih zastupnika na pet godina.
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE