GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Capak: Sumnjamo na još deset slučajeva novih sojeva

Capak: Sumnjamo na još deset slučajeva novih sojeva
SUMNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2021 / 11:49
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nacionalni stožer civilne zaštite od 11 sati održava konferenciju za medije o situaciji s koronavirusom.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 388 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2313. Među njima je 798 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 73 pacijenta. Preminulo je 8 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 239.254 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5407 preminulo, ukupno su se oporavile 231.534 osobe od toga 358 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 11.725 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.293.415 osoba, od toga 4986 u posljednja 24 sata.

Na početku su izneseni najnoviji podaci. Procijepljeno je 93.012 osoba. Za 56.963 osoba je završeno cijepljenje, dobili su dvije doze.

"Danas je broj novih slučajeva 388. Prije tjedan dana smo imali 371 novooboljelog, a tjedan dana prije 549 novih slučajeva", kazao je Capak. "Ovo je prvi pu nakon više od mjesec dana da je dnevna broja nešto malo veća nego prije tjedan dana. Trenutna incidencija je 111.4. Najvišu ima Splitsko-dalmatinska, a najmanje Istarska", dodao je Capak. "Nižu incidenciju imaju samo Finska i Danska", dodao je.

"Imamo 11 potvrđenih slučajeva britanskog soja. Novo je to da je HZJZ uveo screening test na nove avrijante i jučer smo testirali 17 uzoraka od kojih imamo 10 sumnji na novu varijantu, i sve smo uzorke uputili na potvrdu u Infektivnu kliniku. Imat ćemo potvrdu jesu li to UK sojevi ili nisu", rekao je Capak.

"Mi ćemo se sa svim akterima dogovoriti oko toga koliko će tko testova na nove varijante napraviti. Imamo kapacitet da napravimo nekoliko desetaka tih testova", dodao je Capak.

"Osoba kod koje je nađen novi soj je bila testirana kod nas. To je jedna moguća mutacija koja može pripadati drugim vrstama sojeva. Ne znamo kojem, ja to ne bih nazvao nikako brazilskim sojem, možda je to i hrvatska varijanta", objasnio je Capak.

"Jučer je bila znanstvena platforma Europske komisije. Moramo napomenuti da kad je covid krenuo nisu bili tako sofisticirani testovi, isto to sad moramo raditi sad kad imamo nove sojeve. Plan EU je uložiti više sredstava za PCR testove koji će moći prepoznati različite varijante", nadodala je Markotić.

"Idući tjedan nam dolazi 23.400 Pfizera. Moderna će 25. poslati 16.000 doza. Od AstraZenece 52.658 doza. Do kraja ožujka će to biti nešto više od 700.000 doza. Kraj druge faze ne možemo predvidjeti, ali bit će novih informacija, počet će raditi platforma za cijepljenje. Tad ćemo biti sigurniji", rekao je Capak.

"Puno se govorilo o tome, sve ovisi o dinamici pristizanja cjepiva. Moramo razmišljati o svim mogućnostima. Ako rusko cjepivo ne bude odobreno od EMA-e, možemo interventno uvesti cjepivo. Obratili smo se ruskim zdravstvenim vlastima, tražili smo dodatnu dokumentaciju. To je naše nastojanje da napravimo sve moguće za naše građane.

Važna je sigurnost i učinkovitost cjepiva. Sve neprovjereno ne dolazi u obzir. Ali okrenuli smo se prema drugim situacijama. Sada je jasno koje su to opcije i koji je način da se cjepivo uveze", objasnio je Beroš.

Dosad je otkriveno 372 slučaja pokušaja ulaska u Hrvatsku s krivotvorenim PCR testovima, rekao je ministar Božinović.

"U Europi se smatra da ne bi trebalo doći do diskriminacije. Mi ćemo se postaviti praktično, razgovarali smo s nadležnima. Još uvijek je prerano istrčavati toliko ispred, ali postoje kontakti s trećim državama koje su potencijalno dokazane kao tržišta za hrvatski turizam", rekao je Božinović.

"Moramo turizam pokrenuti da bilježimo uspješnu sezonu, uspješniju od prošle", dodao je.

"Ovo je bolest s puno lica, i u postfazi. Još ćemo se dosta godina boriti samo s posljedicama te bolesti", rekla je Markotić.

Tagovi: Krunoslav Capak, Vili Beroš, britanski soj koronavirusa, koronavirus u Hrvatskoj, Nacionalni stožer Civilne zaštite, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Tomašević: Nevjerojatno je da Plenković vodi listu HDZ-a za europske izbore
OCJENE
Tomašević: Nevjerojatno je da Plenković vodi listu HDZ-a za europske izbore
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik i koordinator stranke Možemo! Tomislav Tomašević izjavio je kako je nevjerojatno da predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, koji tvrdi da želi i dalje biti premijer, vodi listu HDZ-a za europske izbore, ocijenivši to izrazom slabosti i nesigurnosti.
Puhovski: Penava nedovoljno kapacitiran za situaciju u kojoj se našao
ANALITIČARI
Puhovski: Penava nedovoljno kapacitiran za situaciju u kojoj se našao
ZAGREB - "Penava je, jednostavno rečeno, nesuvisli desničar. "
Penava: Nemamo ništa protiv manjina, imamo protiv SDSS-a
DOMOVINSKI POKRET
Penava: Nemamo ništa protiv manjina, imamo protiv SDSS-a
ZAGREB - "Spremni smo na formiranje stastavljanje buduće većine i Vlade, spremni i na četiri godine u oporbi, ali spremni i na nove izbore."
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
DIVLJANJE
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
NEW YORK - Na današnjoj redovnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Kosovu došlo je do verbalnog okršaja između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajuće sjednicom, Vanesse Frazier s Malte.
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
STAVOVI
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
ZAGREB - Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić za Dnevnik Nove TV komentirao je postizbornu situaciju u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE