GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Capak ostao jedini epidemiolog u Znanstvenom savjetu

Capak ostao jedini epidemiolog u Znanstvenom savjetu
SAVJET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2020 / 10:49
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Iako su iz vlade kasno sinoć na smiješan način pokušali demantirati da je Plenković izbacio petero znanstvenika koji su potpisali apel upozorenja, upravo to se dogodilo.

Potvrdila su to najmanje dvojica od izbačenih, iako je predstojnik Plenkovićeva ureda Zvonimir Frka-Petešić rekao kako se samo radi o tome da je narušeno međusobno povjerenje i da suradnja, koja je i dosad bila na dobrovoljnoj bazi, nema smisla.

Ostaje, dakle, činjenica da u radu Znanstvenog savjeta više neće sudjelovati Andreja Ambriović Ristov, Nenad Ban, Petra Klepac, Branko Kolarić i Igor Rudan.

Branko Kolarić je po struci epidemiolog, a Petra Klepac i Igor Rudan, iako nisu po struci epidemiolozi, već dugo se bave epidemiološkim istraživanjima odnosno epidemiološkim modelima.

Klepac je docentica na uglednoj Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu, a doktorirala je na američkom Massachusetts Institute of Technology, vjerojatno najprestižnijem prirodoznanstvenom fakultetu na svijetu. Rudan je doktor javnog zdravstva i genetske epidemiologije, savjetnik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), UNICEF-a i Svjetske banke te Zaklade Billa i Melinde Gates.

Od samih epidemiologa u Znanstvenom savjetu tako je ostao samo Krunoslav Capak, član vladinog stožera i HDZ-a o čijim smo komunikacijskim "vještinama" odavno pisali.

Što se tiče preostalo dvoje znanstvenika koje je Plenković izbacio iz Savjeta Andreja Ambriović Ristović je vrhunska stručnjakinja koja se bavi virusima, dok je Nenad Ban jedan od naših najuglednijih znanstvenika u svijetu, profesor strukturne molekularne biologije na prestižnom Švicarskom federalnom tehnološkom institutu (ETH) u Zürichu. Hrvatskoj javnosti postao je poznat posebno po tome što mu je 2009. zamalo izmakla Nobelova nagrada.

Zanimljivo je pogledati i tko je od nestručnjaka ostao u Znanstvenom savjetu vlade nakon što je Plenković izbacio petero vrhunskih znanstvenika.

To su, između ostalih, i predstojnik ureda premijera Zvonimir Frka Petešić te Damir Trut, Božinovićev zamjenik u Nacionalnom stožeru civilne zaštite.

Tagovi: Znanstveni savjet, Krunoslav Capak, Branko Kolarić, Zvonimir Frka-Petešić, Andrej Ambriović Ristov, Nenad Ban, Petra Klepac, Igor Rudan
PROČITAJ I OVO
Plenković: Roditelji njegovatelji će dobivati naknade 10 mjeseci nakon smrti djeteta
PREMIJER
Plenković: Roditelji njegovatelji će dobivati naknade 10 mjeseci nakon smrti djeteta
ZAGREB - Nakon završetka sjednice Predsjedništva HDZ-a, predsjednik stranke i predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se uvodno na teme o kojima su govorili.
Poljski veleposlanik u Francuskoj: Ući ćemo u rat ako se Ukrajina neće moći obraniti
OPASNE NAJAVE
Poljski veleposlanik u Francuskoj: Ući ćemo u rat ako se Ukrajina neće moći obraniti
PARIZ - Veleposlanik Poljske u Francuskoj Jan Emeryk Rosciszewski rekao je u intervjuu za francuske medije da bi mogla nastati situacija u kojoj bi Poljska morala ući u rat ukoliko Ukrajina ne bude u stanju da se obrani od Rusije.
Đukanović i Milatović u drugom krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori
IZNENAĐENJE
Đukanović i Milatović u drugom krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori
PODGORICA - Milo Đukanović kandidat Demokratske partije socijalista i Jakov Milatović čelnik prosrpskog Pokreta Europa sad, prema rezultatima nakon dvije trećine prebrojanih glasova, ušli su u drugi krug izbora za predsjednika Crne Gore, objavila je NVU Centar za monitoring (CEMI) čiju su promatrači na svim izbornim mjestima.
Državni inspektorat pojačano nadzire ugostiteljske objekte i konzumaciju alkohola mlađih od 18
KONTROLE
Državni inspektorat pojačano nadzire ugostiteljske objekte i konzumaciju alkohola mlađih od 18
ZAGREB - Pojačani nadzor za vikend provode Državni inspektorat, sanitarna i turistička inspekcija, a nadziru usluživanje odnosno dopuštanje konzumiranja alkoholnih pića i drugih pića i/ili napitaka koji sadržavaju alkohol osobama mlađim od 18 godina.
Vučić: Provest ćemo sporazum s Kosovom sve do svojih crvenih linija
PORUKE
Vučić: Provest ćemo sporazum s Kosovom sve do svojih crvenih linija

BEOGRAD - Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ponovio je u nedjelju da u pogledu europskog sporazuma o normalizaciji odnosa s Kosovom neće implementirati "ništa što podrazumijeva prijem Kosova u Ujedinjene narode ili bilo kakvo de iure ili de facto priznanje".

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE