GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Capak o rezultatima studije: Antitijela pronađena kod 25 posto ispitanika

Capak o rezultatima studije: Antitijela pronađena kod 25 posto ispitanika
STUDIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2021 / 11:54
Autor: SEEbiz
ZAGREB -  Nacionalni stožer danas održava press konferenciju na kojoj će predstaviti rezultate seroepidemiološke studije provedene na oko 1500 ispitanika u Hrvatskoj.

Krunoslav Capak govori o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.

U odnosu na prošli tjedan imamo povećanje zaraženih od 26 posto. “Primorsko-goranska županija ima povećanje od 35 posto, i oni izbijaju tako na prvo mjesto. Doznajemo da nema nikakvih vežih žarišta, već zbog druženja”, kazao je Capak. Po incidenciji smo na 7. mjestu među zemljama EU.

“Nema velikih žarišta u Primorsko-goranskoj, ali ima mikro-žarišta zbog druženja uslijed lijepog vremena. Više je zaraženih među učenicima nego što je bilo prije”, rekao je Capak.

Predstavio je i rezultate seroepidemiološke studije.

“Radili smo na proljeće studiju seroprevalencije u kojoj je bilo ukupno 1088 ispitanika, od čega je 371 žena, a 680 muških. U drugom valu smo napravili seroprevalenciju na 1436 ispitanika od čega je 623 muškog spola, a 813 ženskog spola. Važno je reći da su krvi uzimane krajem 12. mjeseca, tijekom 1. i početkom 2. mjeseca. Tu se ne vidi veliki utjecaj cijepljenja jer je broj cijepljenih bio mali. U prvom valu smo imali nešto uži broj županija iz kojih smo uzimali krvi, u drugom valu su to sve županije.

U prvom valu od 1088 ispitanika imali smo 24 pozitivna na antitijela IgG što je bilo 2,2 posto, a u drugom valu od 1436 ispitanika imamo 360 osoba koje su pozitivne na IgG što je 25,1 posto. To je jedna četvrtina svih ispitanih u Hrvatskoj. Od početka kad smo krenuli s 250 seruma koji su nam pristizali da je tak postotak isti. Kada smo uzeli djecu mislili smo da će postotak pasti, ali je udio pozitivnih među djecom 19,2 posto, velik je. Imamo ravnomjernu raspodjelu među svim dobnim skupinama, najmanje kod osoba starijih od 70 i mlađih od 10 godina”, kazao je Capak.

“Nešto više od 70 posto osoba koja su pozitivna na IgG ima neutralizacijski test, imuni su na sars-cov2”, rekao je Capak.

Davor Božinović se osvrnuo na nove odluke Stožera.

“Kao što je najavljeno, upoznat ću vas s time da će Stožer donijeti četiri nacionalne i jednu lokalnu odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode nove mjere radi sprječavanja širenaj virusa. Druga odluka o izmjeni javne organizacije prijevoza putnika, izmjena odluka o posebnom uvođenju organizacije rada za djelatnost trgovine i odluka o privremenoj zabrani prelaza graničnih prijelaza u RH. Radi se o horizontalnim odlukama i primjena za sve odluke se produžuje do 31. ožujka, a stupaju na snagu 13. ožujka. Sve uvedene nužne epidemiološke mjere su iste, osim što će najveći dopušteni broj koji će moći biti prisutan na kulturnim programima određivati se u preporukama HZJZ koji će taj najveći dopušteni broj moći smanjivati ili povećavati”, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Propisat će se detaljni protokoli mjera putem preporuke HZJZ. Neće se čekati odluka Stožera već HZJZ može određene mjere pooštravati ili ublažavati ovisno o situaciji. Omogućit će se uz strogo pridržavanje mjera natjecanja na otvorenom, i za niži rang natjecanja zbog djece i mladih sportaša. Što se tiče odluke na lokalnoj razini, radi se o produženju mjera koje vrijede u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, tako nam je najavljeno i mislim da je to dobra praksa”, kazao je Božinović te dodao da očekuje od lokalnih i županijskih stožera koji imaju izražen rast da predlože sve što smatraju nužnim u skladu s lokalnom epidemiološkom situacijom.

Capak je upitan o blokadi AstraZenece u deset zemalja.

“Njihova odluka je predostrožnost zbog tromboembolijskih događaja. Ako se utvrdi da nisu povezani s cijepljenjem, nastavit će se cijepljenje. Što se tiče Hrvatske, mi nismo dobili tu cijepuvu serija, nego cijepimo s drugom serijom. Nismo imali grupiranja tromboembolijskih događaja. Zato smo odlučili nastaviti cijepiti AstraZenecom. U Hrvatskoj je pojavnost tromboembolijskih događaja 61 na 100.000, ima nešto više od jednog po tjednu, sa smrtnim ishodom. Oni se događaju i u Hrvatskoj”, rekao je Capak.

Što se tiče isporuke, dobili smo informaciju da će kasniti”, rekao je Capak dodajući kako ćemo dobiti značajno manje od predviđenog. “To nas čini nesretnima”, kazao je.

“Registracija Johnson&Johnson bi trebao biti registriran za nekoliko dana, ali ne znamo koliko ćemo dobiti doza. Zabrinjavaju nas natpisi iz medija da je sklopljen odgovor Johnson&Johnson i američke vlade da će prvo to tržište napuniti dogovorenim količinama pa da će tek onda ići izvoz u druge zemlje – kazao je Capak.- Registracija Johnson&Johnson bi trebao biti registriran za nekoliko dana, ali ne znamo koliko ćemo dobiti doza. Zabrinjavaju nas natpisi iz medija da je sklopljen odgovor Johnson&Johnson i američke vlade da će prvo to tržište napuniti dogovorenim količinama pa da će tek onda ići izvoz u druge zemlje”, rekao je Capak.

Alemka Markotić komentirala je izjave nekih gradonačelničkih kandidata da će otvoriti tvornicu cjepiva.

“Izvan pandemije za određene infektivne bolesti nemamo dovoljno cjepiva u svijetu, pogotovo ako se dogode različite epidemije, što se prije par godina dogovorilo sa žutom groznicom. S tradicijom Imunološkog zavoda Hrvatska sigurno ima perspektivu i trebala bi ići u smjeru izgradnje i otvaranja prema biofarmaceutici, otvaranju novih tvornica i bilo bi dobro da je dio u vlasništvu Hrvatske jer time osigurava stratešku poziciju ali i otvaranje prema drugim kompanijama što su učinile brojne druge zemlje”, kazala je Markotić.

Tagovi: Krunoslav Capak, antitijela, Davor Božinović, Alemka Markotić, koronavirus u Hrvatskoj, Nacionalni stožer Civilne zaštite, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE