GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Capak: Nedopustivo je da liječnica iz Dubrave objavljuje podatak o osmero umrlih nakon primanja obje doze cijepiva

Capak: Nedopustivo je da liječnica iz Dubrave objavljuje podatak o osmero umrlih nakon primanja obje doze cijepiva
OŠTRO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2021 / 11:46
Autor: SEEbiz/Jutarnji list
ZAGREB - Vera Katalinić-Janković, pomoćnica ministra zdravstva, kazala je kako u zadnja 24 sata zabilježeno 87 novih slučajeva, te aktivnih slučajeva ima 612. Od testiranih pozitivnih je 2,4 posto, 115 osoba je na bolničkom liječenju, a četvero je na respiratoru. U protekla 24 sata nema preminulih, pa je ukupna brojka preminulih 8226 osoba. Utrošeno je 2.769.141 doza cjepiva, 1.534.856 osoba je cijepljeno, a za 1.234.285 je cijepljenje završeno.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je da je u proteklih pet dana bilo 443 novooboljelih, dok je proteklog tjedna bilo to 415. Incidencija je 28,4, najniža u Istarskoj, a najviša je u Zadarskoj županiji. Hrvatska je u EU na 12. mjestu, a po stopi smrtnosti je na 20. mjestu.

- Liječnica iz Dubrave izašla je s podatkom o osam umrlih, a cijepljenih s dvije doze. HZJZ nije do jučer zaprimio nikakvu obavijest od Dubrave, to je nedopustivo, takve podatke je potrebno provjeriti kroz nekoliko baza podataka. Objavili smo takve podatke, do 19.5. nismo imali evidentiranu ni jednu smrt kod cijepljenih osoba. 19.5. broj cijepljenih s dvije doze bio je 300.000, a sad je četiri puta više i za očekivati je da ima i osoba koje su umrle od covida, a cijepljeni su s dvije doze. Upravo se u HZJZ-u to analizira i uskoro ćemo izaći s tim podacima. Mortalitet se prati uz pomoć anketa koje ispunjavaju bolnice, i tako znamo broj umrlih. A mrtvozornik podatke šalje u Zavod za statistiku i to je ono što definitivno odlučuje uzrok smrti. Mi ćemo u rujnu definitivno znati koliko je bilo lani smrti od covida, ovo što baratamo dnevno su podaci od anketa i preliminarni podaci.
Ministar unutarnjih poslova i voditelj nacionalnog Stožera Davor Božinović na početku pressice kazao je kako su svi u dvorani ispunili kriterije te je predložio da svi skinu maske.

- Ovo što smo danas napravili , namjera je da se pokaže javnosti koliko je ovdje riječ o jednostavnom modelu kako se može iskontrolirati situacija Svi koji borave u zatvorenom prostoru su sigurni, a bilo tko od nas da ne zadovoljava uvjete, morali bismo voditi pressicu da svi imamo maske. Ovo nas na najbrži mogući način može vratiti u ono što je normalno.

Stožer civilne zaštite u 11 sati održat će konferenciju na medije i pritom iznijeti nove informacije vezane uz epidemiju koronavirusa. Jedna od tema bit će i poticaj stanovništva na cijepljenje.

Na konferenciji bi svi prisutni po prvi put trebali skinuti svoje maske, s obzirom da imaju covid potvrde, i to će biti poruka građanima da se cijepe kako bi se vratili normalnom životu.

U četvrtak je zabilježeno je 110 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, među oboljelima bio je 121 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 3 pacijenata, a preminule su 2 osobe.

Unatoč strahovima zbog širećeg delta-soja korone, Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) objavio je najnoviju koronakartu Europe na kojoj je Hrvatska još uvijek označena zelenom bojom.

Tagovi: Nacionalni Stožer Civilne Zaštite, HZJZ, Krunoslav Capak, koronavirus, Vera Katalinić-Janković,
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE