GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Čak 84 posto građana Hrvatske nema povjerenja u Vladu i Sabor

Čak 84 posto građana Hrvatske nema povjerenja u Vladu i Sabor
NEPOVJERENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.08.2019 / 07:46
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Redovno proljetno istraživanje Eurobarometra pokazalo je da je Hrvatska po nečemu i prva u EU. Od svih zemalja članica, građani Hrvatske imaju najmanje povjerenja u svoju Vladu i Sabor.

Kada je riječ o povjerenju u Europsku uniju, 44 posto europskih građana ima povjerenja u EU i u odnosu na jesenski Eurobarometar riječ je o rastu od dva postotna boda.

Povjerenje građana EU u njihove nacionalne vlade i parlamente je u prosjeku deset posto manje u odnosu na razinu povjerenja koje imaju prema Europskoj uniji.

Postotak građana koji nemaju povjerenje u Europsku uniju iznosi 46 posto i za dva je postotna boda manji u odnosu na jesensko istraživanje, dok je nepovjerenje u nacionalne vlade i parlamente poraslo za dva postotna boda na 61 i 60 posto.

Najviše povjerenja u Europsku uniju imaju građani Litve, njih 72 posto, dok najmanje povjerenja imaju građani Italije, njih tek 37 posto.

Eurobarometar je pokazao i da je od posljednjeg istraživanja u jesen povjerenje u Europsku uniju poraslo u 20 zemalja članica, dok je palo u šest zemalja članica. U Hrvatskoj i dalje više ljudi nema povjerenja u Europsku uniju (48 posto) nego što ima (46 posto).

Kada je riječ o (ne)povjerenju u Vladu i Parlament podaci za Hrvatsku su zanimljivi. Čak 84 posto ispitanika nema povjerenja u Vladu i Sabor, u odnosu na njih 13 posto koji imaju. S ovim rezultatom Hrvatska je prva u EU po postotku građana koji nemaju povjerenje u državne institucije.

Pozitivan dojam o Europskoj uniji ima 45 posto ispitanika što je porast od dva postotna boda u odnosu na jesensko istraživanje. Kada je riječ o Hrvatskoj, većina ima neutralan dojam o Europskoj uniji, njih 44 posto.

Ujedinjeno Kraljevstvo jedina je zemlja u kojoj od deset ispitanika njih više od tri ima negativan dojam o EU.

Čak 61 posto ispitanika je optimistično oko budućnosti Europske unije, što je tri postotna boda više u odnosu na jesenski Eurobarometar iz 2018. Ovo je najveći porast ovog indikatora od jeseni 2009. kada je 66 posto ispitanika bilo optimistično oko budućnosti Europske unije. Postotak onih koji pesimistično gledaju na budućnost EU pao je za tri postotna boda i iznosi 34 posto.

Tagovi: Eurobarometar, Europska unija, Vlada RH, Sabor
PROČITAJ I OVO
Europske države obustavljaju uporabu Trumpovog omiljenog lijeka protiv koronavirusa
POTEZI
Europske države obustavljaju uporabu Trumpovog omiljenog lijeka protiv koronavirusa

PARIZ - Vlade europskih država u srijedu su odlučile zaustaviti uporabu hidroksiklorokina, lijeka protiv malarije, u tretmanu pacijenata oboljelih od koronavirusa što je još jedan udarac pristupu koji zagovara američki predsjednik Donald Trump.

Silajdžić podvrgnut operaciji na srcu
OPERACIJA
Silajdžić podvrgnut operaciji na srcu

SARAJEVO - Bivši član kolektivnog predsjedništva BiH Haris Silajdžić u srijedu je u Sarajevu podvrgnut hitnoj operaciji srca, izvijestili su lokalni mediji o tom nekoć vrlo utjecajnom bošnjačkom političaru.

Sanacija posljedica potresa: Prometni kaos u centru Zagreba, zatvorena Vlaška
KAOS
Sanacija posljedica potresa: Prometni kaos u centru Zagreba, zatvorena Vlaška
ZAGREB - Kretanje središtem Zagreba onemogućeno je zbog radova koji se danas obavljaju na sanaciji posljedica potresa. Vlaška ulica na dijelu od Draškovićeve do Petrove ulice zatvorena je za sav promet zbog uklanjanja dimnjaka.
Štromar: HNS-u je cilj sudjelovati u vlasti u Hrvatskoj
CILJEVI
Štromar: HNS-u je cilj sudjelovati u vlasti u Hrvatskoj
ZAGREB - Predsjednik HNS-a Predrag Štromar istaknuo je u srijedu da je HNS-u cilj sudjelovati u vlasti jer se samo tako mogu mijenjati stvari, a nakon izbora namjerava koalirati s onim tko prihvati najviše iz njihovog programa.
Još jedan dan bez novooboljelih u Hrvatskoj
NOVI PODACI
Još jedan dan bez novooboljelih u Hrvatskoj
ZAGREB - Do sada je testirano 64266 osoba, od toga 584 u posljednja 24 sata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE