GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Čačić očekuje mjesto državnog tajnika za Reformiste

Čačić očekuje mjesto državnog tajnika za Reformiste
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2020 / 20:12
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Šef Reformista Radimir Čačić danas je u dnevniku RTL-a govorio o novoj vladi.

Čačić je potvrdio kako očekuje da će netko od Reformista biti državni tajnik u vladi.

“Pretpostavljam da da. Ono na što mi imamo aspiracije su turizam, obrazovanje i regionalni razvoj."

Kaže i da imaju konkretno ime, ali da zapravo ništa ne traže.

"Ne tražimo ništa. Bit ćemo zadovoljni ako nitko od naših ljudi ne bude u vladi, pod uvjetom da to bude isti tretman za sve. Dakle, ako nitko nema državne tajnike, nećemo ni mi."

Reformisti daju potporu vladi u rezanju broja ministarstava.

"Neki standard europskih zemalja je od 12 do 16. Kad trebate namiriti masu koalicionih ruku i partnera, onda se to često širi pa se stvaraju ministarstva koja objektivno nisu ni postojala."

"Sad se može ići u suprotnom smjeru, sužavanje. To ne rješava pitanje administracije, ali se šalje poruka i racionalnije i lakše se upravlja."

Kaže da nema ništa protiv zajedničkog Ministarstva sporta, turizma i mladih. Dodaje kako po njegovom mišljenju turizam može i s poljoprivredom, gospodarstvom, ali i kulturom.

"To djelomično je populizam, ali poruka je dobra. Ne smije se dogoditi da se uđe u rezanje strukture ministarstava jer tada je to alibi za šest mjeseci do godinu dana nerada cijele administracije. Što je najgore, povećava se broj činovnika. To iskustvo pratim već 20 godina”, dodaje.

Kaže da još ne zna sva imena koja će biti u vladi, a misli da ne zna ni HDZ.

Čačić kaže da na području obrazovanja u svojim redovima imaju eksperte i smatra da mogu dati svoj doprinos.

"Svi mogu računati na našu punu potporu u okviru kadra koji je na stolu. Ono što je meni danas posebno programski bilo zanimljivo je činjenica da je premijer sam naglasio spremnost vlade da u prvi plan stavi brzu prugu Zagreb-Krapina-Varaždin-Čakovec. Mislim da je velika i jako dobra vijest za sjever Hrvatske i Hrvatsku u cjelini”, dodaje.

Komentirao je i Borisa Miloševića, novog potpredsjednika u vladi iz redova SDSS-a.

"Ozbiljan, pametan, smiren, već smo ga vidjeli na funkcijama, nije novost."

Na zamjerku da su manjine te koje odlučuju o većini, Čačić kaže da su legitimne.

"To nije bez temelja. Naš sustav je ovakav, mi smo najhomogenija država u EU. To nije nešto čime bi se trebali jako hvaliti, ali tako je. Kad je tako, onda je posebno važno da radimo ono što je premijer rekao, da vodimo računa da manjine budu tretirane na najvišoj europskoj razini".

Na pitanje o ključnim potezima buduće vlade odgovara i da se očekuju odluke EU, odnosno 10 milijardi u četiri godine te njihovo pravilno raspoređivanje.

"Ključno je institucionalno se osposobiti kao država u cjelini za preuzimanje tog novca, to nije nimalo jednostavan zadatak. To nas može izvući iz krize."

Čačić misli da nam ne prijeti val otkaza.

"Marić je dao izvješće da ćemo ostati u okviru 25 milijardi kuna deficita, da je stvar kontrolabilna. Svi postoci i parametri koje imamo pokazuju da smo u stanju kao država upravljati krizom", kaže za RTL.

Na upit hoće li biti novca za obećana povećanja plaće, Čačić kaže: ''Tu ćemo razgovarati, kroz smanjenja poreza idu povećanja plaća. Mi smo imali 4500 kuna kao minimalna plaća, 80000 kuna kao prosjek. Ovdje HDZ predlaže 4250 i 7500, to su sve realni brojevi.”

Tagovi: Radimir Čačić, Andrej Plenković, Boris Milošević, Narodna stranka - Reformisti
PROČITAJ I OVO
Dačić: Odlazak Miloševića u Knin je pokušaj rušenja srpskog jedinstva
POGLED IZ BEOGRADA
Dačić: Odlazak Miloševića u Knin je pokušaj rušenja srpskog jedinstva
BEOGRAD - "Mene zovu predstavnici zemalja koje smo godinama ubeđivali da ne idu na proslavu Oluje i kažu - kako sada mi da ne idemo, a predstavnik Srba dolazi?", rekao je ministar Dačić.
Najmanje 135 mrtvih nakon eksplozije u Bejrutu
TRAGEDIJA
Najmanje 135 mrtvih nakon eksplozije u Bejrutu

BEJRUT - Libanonski timovi za spašavanje u srijedu su izvlačili iz ruševina poginule i tražili nestale nakon velike eksplozije u utorak u Bejrutu do koje je došlo zbog nemara i neodgovornosti, a koja je prouzročila smrt najmanje 135 ljudi.

Ministrica Tramišak prilično opterećena kreditima
KREDITI
Ministrica Tramišak prilično opterećena kreditima
ZAGREB- Nataša Tramišak, nova ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije u Plenkovićevoj Vladi, objavila je svoju imovinsku karticu. Čini se da je riječ o članici aktualne Vlade koja ima najviše kredita i sve ih, s obzirom da je neudana, vraća sama. Njezina ministarska neto plaća je 16.446,37 kuna.
New York uvodi kontrolne točke na ulazima u grad zbog koronavirusa
OPREZ
New York uvodi kontrolne točke na ulazima u grad zbog koronavirusa
NEW YORK - New York će postaviti kontrolne točke za karantenu na ključnim ulaznim mjestima kako bi osigurao da se putnici iz 35 saveznih država, u kojima epidemiološka situacija nije povoljna, pridržavaju dvotjedne izolacije, kazao je gradonačelnik Bill de Blasio u srijedu.
Talijanski kralj lažnih vijesti objavio da je umro Stipe Mesić
FAKE NEWS
Talijanski kralj lažnih vijesti objavio da je umro Stipe Mesić
ZAGREB - "Stjepan Mesić je umro", glasio je tweet koji je na svom računu - tako je izgledalo - danas objavio potpredsjednik Vlade Boris Milošević.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE