GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Čačić o tome ostaje li u vladajućoj većini: Sve ćemo vidjeti do rebalansa

Čačić o tome ostaje li u vladajućoj većini: Sve ćemo vidjeti do rebalansa
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2021 / 14:46
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Zastupnica Reformista Natalija Martinčević je na saborskom glasovanju o povjerenju ministru zdravstva Viliju Berošu bila suzdržana.

S njenim stranačkim šefom, Radimirom Čačićem razgovarali smo o tome je li takav glas poruka premijeru s čijom strankom tvore vladajuću većinu u Saboru.

Jučer ste najavili da HDZ, Plenković, imaju jedan dan da vidite hoće li ostati s vama u koaliciji?

Ništa, stvari su potpuno jasne. Ja sam u vremenu kad smo dogovarali ide li se na izbore i na koji način, razgovarao s premijerom. On je sam postavio pitanje stvara li to probleme u našoj suradnji nacionalno. Ja sam rekao da, naravno, sa svojim kandidatima i programima su dobrodošli, da su to dvije različite stvari, uz pretpostavku koja je condicio sine qua non, da kampanje budu korektne, bez udarca ispod pojasa, bez prljavština. To se već u prvom krugu pokazalo nesavladivim zadatkom za HDZ, koristilo se najprimitivnije, najprljavije što se dalo, preko trećih. Nije bio direktno vidljiv HDZ iako je bilo jasno da HDZ nitko ne dira u tome. U drugom krugu se ta priča razotkrila puno snažnije, nije bilo zastora, rekao je Čačić za N1 televiziju.

Ostajete li u vladajućoj koaliciji? Jeste li se čuli s Andrejem Plenkovićem?

Ne, što bih se čuo. Mi komuniciramo uvijek. Dakle, u drugom krugu maske su pale, HDZ je probio granice između gradskih, županijskih i nacionalnih izbora, prozivajući me za grijeh da surađujemo s njima na nacionlanoj razini.

Jeste li razočarani?

Nije to nikakvo razočaranje. To je prljavština na koju smo već odgovorili. To je logično.

Znači li ovo raskid koalicije?

Dopustite da vam kažem što imam za reći. Da budemo potpuno jasni, potpisali smo tijekom kampanje deklaraciju u kojoj piše da s ljudima s optuženičkih klupa i njihovim sljedbenicima i koalicijskim partnerima ni na koji način ne želimo surađivati. Pošto su ti ljudi predstavljeni u vijeću i skupštini svaka vrsta komunikacije s takvima eliminira suradnju i nacionalno. Danas smo dobili informaciju da HDZ s takvim ljudima neće surađivati, što nije bio slučaj u prošlom mandatu. Pošto je to prešlo granicu naše tolerancije, sad žemo tijekom sljedećih tjedan dana razgovarati. Naše pretpostavke za nacionalnu surdnju su jasne. To su nacionlani projekti, primarno brza pruga. Ovo što se dogodilo, žao mi je što se to dogodilo. Premijer me obavijestio da on nije sudjelovao u tome.

Vi kažete da ste danas dobili informaciju da HDZ neće surađivati s Čehokom. Zašto je onda Martinčević bila suzdržana na glasanju o ministru Berošu?

Zato jer ćemo to vrlo lako provjeriti, odmah.

Niste im posve vjerovali? Je li ovo talasanje?

Mi uvijek možemo talasati. Sljedeći tjedan je glasanje o rebalansu. Na rebalansu vladajuća većina mora imati većinu, a na rušenju opozicija mora imati većinu. Ovo je dio tog našeg razgovora. To je tako. Sad ćemo vidjeti do rebalansa. Tada, ako se nismo dogovorili što i kako radimo, tog trenutka će morati nastupiti stvarni HDZ-ovi žetonćići, a mi to nikad nismo bili.

Do reblansa mora biti jasan dogovor?

Jasno, ovaj prvi korak je korektno, čisto odrađen.

Što ako Andrej Plenković nađe tu jednu ruku?

On ima tu ruku. Ne jednu, ima pet ruku koje ja mogu nabrojati. To su ruke žetončića, to nisu ruke onih koji su dobili svoje mandate. A to pametan premijer ne želi u svojoj većini. Naravno, i to će upotrijebiti ako bude morao, ali to prlja političku poruku.

Otišli su u koaliciju s HNS-om.

Ne samo s njima, s cijelim nizom žetončića. Premijer je htio poslati i poslao je poruku da želi imati jasnu, legitimnu većinu.

Pitala sam i IDS-ovce jesu li spremni u većinu. Kažu da su spremni na projeknu suradnju.

O tome govorim, već su to učinili.

Tagovi: Radimir Čačić, Andrej Plenković, Ivan Čehok, rebalan proračuna, Natalija Martinčević, Narodna stranka - Reformisti
PROČITAJ I OVO
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
RAKETE
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
WASHINGTON - Sjedinjene Države poslale su Ukrajini novi raketni sustav dugog dometa, potvrdio je Pentagon. To oružje velike preciznosti dio je hitnog vojnog paketa za Ukrajinu koji je SAD najavio u ožujku, ali "na zahtjev Ukrajine" nije bilo izričito navedeno na popisima isporuka.
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE