GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Čačić nakon poraza: Razmislit ćemo o podršci Vladi, jako nam šteti koalicija s HDZ-om

Čačić nakon poraza: Razmislit ćemo o podršci Vladi, jako nam šteti koalicija s HDZ-om
ŽETONČIĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2021 / 08:59
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB – Vlada Andreja Plenkovića snažno se angažirala kako bi u nedjelju HDZ-ovi kandidati u Varaždinskoj županiji i Petrinji pobijedili reformiste Radimira Čačića i Darka Dumbovića.

Niz ministara je u tu svrhu obišao ove dvije jedinice lokalne samouprave. Reformisti su izgubili i Varaždinsku županiju i Petrinju, svoja jedina prava uporišta, ali u HDZ-u očekuju da će Čačićeva stranka svejedno nastaviti podupirati Vladu, koja se održava upravo zahvaljujući njima.

Za reformiste je to gotovo nemoguća situacija i oni su toga itekako svjesni. I Čačić i Natalija Martinčević, koja obnaša njegov zastupnički mandat, rekli su nam da će dobro razmisliti što dalje, kako će se ubuduće ponašati u Saboru. Čačić, koji odlazi s pozicije župana, napravio je već analizu razloga svog izbornog poraza.

– Nitko nije mislio da ću ja izgubiti, pa ni, siguran sam, HDZ-ov kandidat Anđelko Stričak, ali, eto, dogodilo se. SDP je u drugom krugu imao kandidata samo u Varaždinu i njihovi birači jednostavno nisu izašli na izbore u ostatku županije. Pouzdane su informacije da SDP namjerno nije svoje birače motivirao da sudjeluju u nedjelju u izborima u drugim dijelovima Varaždinske županije i ti glasovi ljevice su mi nedostajali. Činjenica je da je koalicija s HDZ-om nama nanijela ogromnu političku štetu. Da su reformisti u parlamentarnoj oporbi, da smo tvrdo protiv Vlade i HDZ-a, ja bih dobio deset posto više glasova. U tom bi slučaju birači SDP-a bili puno zainteresiraniji za izbore za župana, odazvali bi se u većem broju i, naravno, ne bi glasovali za HDZ, ocjenjuje Čačić u izjavi za Novi list.

On, dakle, nema nikakve dvojbe da se reformistima nacionalna koalicija s HDZ-om nije nimalo politički isplatila, štoviše. I stoga će reformisti preispitati dosadašnju politiku.

– Vlada je stranačka i navijali su za kandidate HDZ-a, to je legitimno i normalno. Tome ja ne prigovaram. Ali, problem je što je u kampanji bilo prljavština protiv mene koje su izašle iz HDZ-a. Zamislite, postavili su plakate na kojima je pisalo – Čačić, žetončić. To je perverzno, demotivirali su ljude da glasuju za mene sugerirajući im da sam ja njihov žetončić. Suludo. Takav su dojam poticali. Nisam ja nikakav HDZ-ov žetončić. Mi smo kao odgovorna stranka lijevog centra bili spremni, u korist naših građana, razgovarati sa svakom demokratskom opcijom, pa i HDZ-om. No, nas to jako skupo košta, izgubili smo Varaždinsku županiju. Zato moramo razmisliti hoćemo li i dalje podržavati Vladu, poručuje Čačić. Od politike ne odustaje, ostat će predsjednik stranke, ali neće se aktivirati u Saboru. Refomiste će u parlamentu zastupati Natalija Martinčević i ona će biti ta koja će ili nastaviti glasovati za Vladu ili prijeći u opoziciju.

– Čini mi se da HDZ-ovi ministri nisu nigdje paradirali kao u Varaždinskoj županiji i Petrinji. U Vladi su, to je jasno, htjeli da kandidati reformista izgube. Mi nismo podržavali Vladu jer smo željeli imati od toga koristi. Reformisti nisu dobili nikakve kadrovske pozicije u državnoj administraciji, jedini nam je cilj bio stvoriti sinergiju između Varaždinske županije i Vlade, na dobrobit građana. Nešto smo i postigli, ali nije realizirano baš puno toga. Zapravo od koalicija s HDZ-om imamo štetu, na izborima smo – dobili po repu. Naravno da onda trebamo razmisliti o odnosu prema Vladi, ali to nije odluka koju ćemo donijeti preko noći. Mi se već sada ne slažemo u svemu s HDZ-om, primjerice, glasat ćemo za Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda, rekla nam je Natalija Martinčević.

HDZ-ovac Stričak s pravom slavi, oni je prvi član te stranke koji je izravno izabran za varaždinskog župana. U prošlosti je iz HDZ-a samo pokojni Marijan Mlinarić u jednom mandatu obnašao tu dužnost. Stričakovu je pobjedu premijer Andrej Plenković nazvao najugodnijim iznenađenjem.

– Iskreno, ja sam bio li-la, ali svi moji suradnici čvrsto su vjerovali u pobjedu. Čak su naručili tamburaše i slavljenički tortu na kojoj je pisalo – HDZ da. Bila je to aluzija na Čačićeve izborne plakate sa sloganom »HDZ ne«. Vodili smo pozitivnu kampanju, na Čačićeve oštre izjave odgovarali smo ne istom mjerom nego uglavnom laganom ironijom. Ja sam devet godina na čelu županijskog HDZ-a, šest godina u Saboru i kroz cijelo to vrijeme surađivao sam sa svima. Nikad nisam odbio nekoga zbog njegove političke orijentacije, ako sam mogao, pomogao sam. Na taj sam način, rekao bih, uljepšao imidž HDZ-a u Varaždinskoj županiji i mislim da je to presudilo da pobijedim na ovim izborima. Međutim, izbori, na kojima su se reformisti najviše trudili u općinama koje su bile naše i tri su nam i uzeli, su završeni i rezultati ne bi smjeli utjecati na Sabor i Vladu. Stalno sam u kampanji govorio da igramo za klubove, a ćemo onda zajedno za reprezentaciju, optimističan je novoizabrani župan Varaždinske županije.

U slučaju da u vodstvu reformista ipak prevlada stav da im je koalicija s HDZ-om postala pretežak politički teret, Plenković bi to morao kompenzirati potporom nekog oporbenog zastupnika. Premijer se sigurno nada da mu neće ni trebati, da će reformisti ostati uz njega, jer inače bi on drugi put zaredom pokušao održavati svoju Vlade uz pomoć prebjega u Saboru.

Tagovi: Radimir Čačić, Reformisti, žetončići, Anđelko Stričak, Darinko Dumbović
PROČITAJ I OVO
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ODGOVOR
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ZAGREB - "Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda", napisao je predsjednik Milanović.
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
OŠTRO
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE