GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Butković: Nema govora da će bilo tko moći zabraniti kupanje na plažama

Butković: Nema govora da će bilo tko moći zabraniti kupanje na plažama
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2023 / 09:52
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Ministar prometa i mora Butković izjavio je u srijedu da se novim Zakonom o pomorskom dobru, čiji je prijedlog u Saboru, neće omogućiti privatizacija pomorskog dobra već će se poboljšati nadzor nad njime, i stoga nema govora da će bilo tko moći zabraniti građanima kupanje na plažama.

„Nema nikakvog govora da će bilo tko kome zabraniti da se kupa na nekoj plaži. Postoje plaže s posebnom upotrebom kao što su nudističke plaže i plaže ispred specijalnih bolnica, koje morate ograditi, ali to nisu plaže ispred hotela ili javne plaže”, rekao je ministar Oleg Butković u emisiji Hrvatskog radija „A sada Vlada”.

U Hrvatskoj trenutno postoje 18 ograđenih plaža, a njihovo ograđivanje je omogućio zakon iz 2003. kojeg je donijela tadašnja SDP-a ova Vlada, odgovorio je Butković na kritike iz oporbenih stranaka.

Ministar dodaje da će ograde na 18 spomenutih plaža biti uklonjene nakon isteka koncesije.

„Zakon koji mi predlažemo nije pisan da bi stvorio nered na pomorskom dobru, da bi omogućio privatizaciju i uzurpaciju pomorskog dobra već naprotiv, mi pojačavamo nadzore i kazne, dajemo već ovlasti jedinicama lokalne samouprave, da kroz transparentan način donesu plan upravljanja pomorskim dobrom koji uključuje javnost”, kazao je ministar uoči početka saborske rasprave.

Tako će se, kaže Butković, ubuduće svaka nezakonit gradnja na pomorskom dobru kažnjavati sa 130 tisuća eura.

Što se tiče davanja koncesija, one će se dijeliti jedino preko javnog natječaja, a ne više metodom 'najbržeg prsta', dodao je.

Jedinice lokalne samouprave će odrediti koje će plaže na njihovom području biti za javnu namjenu a koje će se moći koristiti za gospodarsku djelatnost. No, i kod plaža pod koncesijom zadržan je postotak koji mora biti predviđen za javnu namjenu, rekao je.

„Koncesionar ne može cijelu plažu pokriti suncobranima ili ležaljkama, ima određeni postotak, to je 50 odnosno 70 posto. Ostalo mora ostati javna namjena, mora biti slobodno. To je pravo koncesionar imao i do sada ali je plaže ograđivao, a to sada više neće moći”, izjavio je resorni ministar.

Izmjene zakona onemogućiti će bila kakvo ograđivanje, no, ističe Butković, ako se takvo nešto ipak dogodi, građani su slobodni pozvati djelatnika Lučke kapetanije.

„Ako napišete da se nešto ne može ograditi, onda se ne može ograditi ni s fizičkom barijerom ni s čovjekom, odnosno redarom”, napomenuo je.

Tagovi: Oleg Butković, plaže, koncesije za plaže
PROČITAJ I OVO
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ANALITIČARI
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ZAGREB - U noći sa subote na nedjelju Iran je napao Izrael lansiravši više od 200 eksplozivom nakrcanih dronova te krstarećih i balističkih projektila izazvavši time novu eskalaciju napetosti na Bliskom istoku.
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
ODMAZDA
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
TEL AVIV - Načelnik stožera IDF-a upozorio je da će biti odgovora na iranski napad velikih razmjera.
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
PAD
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj je u veljači ove godine izdano 974 građevinskih dozvola što je 3,8 posto manje nego u istom mjesecu lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku.
Milanović: Plenković je kum kriminala u Hrvatskoj
PREDSJEDNIK
Milanović: Plenković je kum kriminala u Hrvatskoj
KOPRIVNICA - "Pozdrav Berlinu. Nek se oni idu boriti u Ukrajinu i neka tamo šalju svoju djecu".
Grmoja prijavio Vujnovca i Peruška zbog navodnih financijskih malverzacija u Fortenovi
PRIJAVA
Grmoja prijavio Vujnovca i Peruška zbog navodnih financijskih malverzacija u Fortenovi
ZAGREB - Kandidat Mosta Nikola Grmoja u ponedjeljak je podnio Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv Pave Vujnovca, Fabrisa Peruška i još nekoliko osoba zbog sumnji u financijske malverzacije zbog kojih je Fortenova grupa, ustvrdio je, oštećena za 66 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE