GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Budući slovenski parlament u svom fokusu imat će i financiranje predizborne kampanje stranaka

Budući slovenski parlament u svom fokusu imat će i financiranje predizborne kampanje stranaka
SUMNJIVO FINANCIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2018 / 08:51
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Istražno povjerenstvo trebalo bi ispitati financiranje svih političkih stranaka, suglasila se većina slovenskih čelnika u četvrtak u završnom predizbornom suočavanju nakon objava da je izborna kampanja stranke s najviše izgleda u pobjedu financirana i novcem mađarskih krugova bliskih protumuigrantskom premijeru Viktoru Orbanu.

Tri dana do parlamentarnih izbora, raspravu o mogućem paralelnom financiranju stranačkih kampanja i eventualnim nepravilnostima izazvala je informacija objavljena ranije u četvrtak da su mađarski državljani bliski Orbanu posredno preko vlasništva pojedinih slovenskih medija financirali "protumigratsku" kampanju Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše.

SDS je, prema većini anketa favorit za osvajanje relativne većine u novom parlamentu.

Janša je u tv-suočavanju rekao da nema ništa protiv istrage o tome kako se financira njegova stranka, ali da u istragu treba uključiti i ostale jer ni one nemaju posve transparentno poslovanje, jer se posredno paralelno financiraju preko državnih tvrtki i medija koje su preuzeli tajkuni bliski strankama ljevice.

Marjan Šarec, čija lista po većini anketa u nedjelju može dobiti najviše mandata nakon Janšine, kazao je da ne bi išao u koaliciju sa strankom koja se financira iz inozemstva, ali je zanijekao da je sam dobio donaciju iz državnog elektrodistributera Eles ili od nekih državnih banaka, kako se pisalo.

Bivša premijerka Alenka Bratušek pohvalila se da je jedino njezina stranka od državne revizije dobila pozitivnu knjigovodstvenu ocjenu o poslovanju u prošloj godini, a predsjednik stranke Ljevica (L) Luka Mesec da će njegova stranka u kampanji potrošiti samo oko 90 tisuća eura jer dobar dio promidžbenih aktivnosti vode njezini dobrovoljci.

Prdsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karl Erjavec naveo je da su mu priče kako se kampanja može izvesti skoro besplatno ili s desetak tisuća eura čudne i smiješne jer će njegova stranka potrošiti 250.000 eura, što je minimum za neku ozbiljnu kampanju.

"Svi kažu da će potrošiti manje, a vidim da imaju isti broj oglasa i plakata kao i mi, kako je to moguće", upitao se Erjavec, ministar vanjskih poslova u sadašnjoj vladi.

"Samo poštarina za slanje promidžbenog materijala stranke na sva kućanstva stoji 100.000 eura, jumbo-plakati 30.000, a da ne govorim koliko stoji plaćeno oglašavanje na radiju i televiziji", objasnio je Erjavec.

Sve stranke navode da svoje kampanje financiraju i prilozima članstva, te članarinom iz dijela plaće koju moraju davati izabrani zastupnici, a veće stranke pred izbore moraju uzeti kredit jer veća kampanja stoji najmanje milijun eura.

Predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Dejan Židan priznao je da stranka još nije izašla iz minusa nastalog u kampanji pred izbore 2014. godine, kad se morala zadužiti, a dobila je premalo mandata, pa zato i premalo sredstava iz proračuna koje parlamentarne stranke dobivaju prema broju zastupničkih mjesta koje su osvojili.

Premijer Miro Cerar kazao je da je poslovanje njegove Stranke modernog centra (SMC) potpuno transparentno i zanijekao aluzije jednog od prisutnih konkurenata da je s njezina računa netragom "nestalo" čak 5 milijuna eura.

Tagovi: slovenski parlament, Viktor Orban, Janez Janša, Slovenska demokratska stranka, Karl Erjavec, Marjan Šarec, Alenka Bratušek
PROČITAJ I OVO
Nova eksplozija u Slobodi, gradonačelnik Čačka naredio hitnu evakuaciju građana
EKSPLOZIJA
Nova eksplozija u Slobodi, gradonačelnik Čačka naredio hitnu evakuaciju građana
ČAČAK - Gradonačelnik Čačka Milun Todorović naredio je da se hitno evakuišu svi građani koji žive u neposrednoj blizini fabrike, javlja reporter Nova.rs.
Herbert Kickl novi čelnik austrijske krajnje desne stranke FPÖ
STRANKE
Herbert Kickl novi čelnik austrijske krajnje desne stranke FPÖ
BEČ - Herbert Kickl novi je čelnik austrijske krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ) nakon što je dobio 88,2 posto glasova na posebnom skupu u subotu organiziranom kako bi se izabralo novo stranačko vodstvo.
HZJZ: Četvrtina odraslog stanovništva završila cijepljenje
CIJEPLJENJE
HZJZ: Četvrtina odraslog stanovništva završila cijepljenje
ZAGREB - Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izvijestio je u subotu da je četvrtina odraslog stanovništva završila cijepljenje.
Orban želi ograničiti ovlasti Europskog parlamenta
AMBICIJE
Orban želi ograničiti ovlasti Europskog parlamenta
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je u subotu na ograničavanje ovlasti Europskog parlamenta.
Janša: Slovenci od ponedjeljka mogu birati koje će cjepivo primiti
CJEPIVO
Janša: Slovenci od ponedjeljka mogu birati koje će cjepivo primiti
LJUBLJANA - Slovenci će od ponedjeljka moći birati kojom će se vakcinom protiv covida-19 cijepiti, najavio je u subotu premijer Janez Janša.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE