GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bubaš: U Hrvatskoj 76 novooboljelih od koronavirusa

Bubaš: U Hrvatskoj 76 novooboljelih od koronavirusa
KORONAVIRUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2020 / 09:44
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš izjavila je u četvrtak ujutro kako je, od jučer u 12.15 sati, u Hrvatskoj 76 novooboljelih od koronavirusa.

"Trenutne brojke nisu baš sjajne, ali nisu ni poražavajuće. Jučer smo imali 53 novoboljela, danas je to 76, od jučer u 12.15 sati", rekla je Bubaš za N1.

To je, kaže porast, ali nije neočekivan s obzirom na trenutna "okupljanja raznoraznog tipa".

Na pitanje o mogućim novim mjerama koje bi se odnosile na svadbe i slična druženja većeg broja ljudi, Bubaš je rekla kako ne bi govorila o ograničavanjima "jer do sada nismo dovoljno prakticirati ono što možemo prakticirati, a piše u preporukama".

"Razmišlja se o tome da se uvede obavezna evidencija i da se uvede kao nekakav organizator okupljanja, bio on privatna ili pravna osoba, da se uvede nekakva obveza kontaktiranja njegovih uzvanika i da podsjeti uzvanike ako imaju bilo kakve simptome radje ostanu kod kuće", rekla je Bubaš.

Naglasak je, kaže, na odgovornom ponašanju, a ne na restrikcijama i ograničenjima.

Bubaš se osvrnula i na nošenje maski, no na pitanje hoće li one biti obvezne rekla je kako to prepušta Stožeru da odluči.

“Istraživanja govore da čak i nošenje platnenih maski smanjuje širenje zaraze čak i do 30 posto. A ako je točno da će nas epidemija pratiti i na jesen, i da će klinička slika kod oboljelih biti teža, zašto ne bismo razmišljali o maskama i u zatvorenom i u otvorenome. Ima zemalja koje preporučuju diljem svijeta nošenje maski i to je obilježje ne samo ove pandemije nego je postalo i dijelom kulture u nekim zemljama", rekla je Bubaš.

Ustvrdila je i kako smo mi među zemljama u kojima se maske najmanje nose.

Njezin je dojam, kaže, da se, kada je riječ o broju oboljelih, "stvari za sada uspjevaju držati pod kontrolom" no ako se građani ne budu pridržavali propisanih mjera brojke bi mogle biti i troznamenkaste.

Tagovi: Marija Bubaš, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ODGOVOR
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ZAGREB - "Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda", napisao je predsjednik Milanović.
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
OŠTRO
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE