GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bubaš nije optimistična: Ne očekujem značajnija poboljšanja u tri tjedna

Bubaš nije optimistična: Ne očekujem značajnija poboljšanja u tri tjedna
PREDVIĐANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2020 / 09:51
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš u Novom danu N1 televizije komentirala je nove mjere, kao i situaciju s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

Komentirala je možemo li očekivati efekte novih mjera 21. prosinca kada bi one trebale završiti.

- Možemo očekivati, tri tjedna je dovoljno da možemo reći kakav trend ćemo svjedočiti. Ali ne očekujem neka značajna poboljšanja s obzirom na ovoliki broj zaraženih, ipak sam mišljenja da će biti potrebno jedno dulje vrijeme. Vidjet ćemo zapravo kroz tri tjedna, teško je to sve projicirati - kazala je Bubaš za N1 televiziju.

Smatra kako je maksimalnih korištenjem svih resursa moguće doći do plafona od 20 tisuća testiranja.

Ako padne broj zaraženih i ako uspijemo prekinuti lance zaraze, možda i nećemo morati dostizati taj plafon. Trenutno je 28 mjesta za testiranje u Hrvatskoj. Vjerujem da ćemo uspjeti kontrolirati ovu epidemiju učinkovitije - kazala je.

Bubaš kaže kako je u mnogim zemljama ta polemika "in".

- Kada je krenula pandemija, ECDC je postavio definiciju postavljanja slučajeva, koja uključuje samo PCR. Sada će se ići u tom smjeru da brzi testovi ne budu samo pomoć u otkrivanju zaraza, već da se uvedu u definiciju - kazala je Bubaš.

Da bi se ubrajali u statistiku, najprije bi se moralo dobiti zeleno svjetlo ECDC-a i postupanje bi moralo biti isto za cijelu Europu, napominje.

- Mi evidentiramo te testove, znamo za sve testove i znamo rezultate, oni se koriste za prekidanje lanaca zaraze. Ne možemo ih prikazivati suprotno nekim smjernicama za testiranje - pojašnjava Bubaš.

Upitana zašto su cijene PCR testiranja u Hrvatskoj i dalje relativno visoke, kazala je da smo mi mala zemlja i da smo u početku teže dolazili do reagencija.

- Vjerujem da će se sada ići u tom smjeru da će se smanjiti cijena te metode testiranja i vjerujem da ćemo u skorije vrijeme ići u tom smjeru - kazala je Bubaš.

O tome jesmo li u nekoj vrsti light lockdowna, kaže kako bi se neke paralele mogle povući s onih 4 tjedna mjera u ožujku i u početku travnja.

Osvrnula se i na eventualno uvođenje kazni.

- Sada, nakon toliko mjeseci epidemije nastao je pandemijski zamor. Mislim da su ljudi nakon više mjeseci zasićeni svega. Ja ne mogu govoriti o sankcijama. Mislim da to može imati učinak revolta i otpora. Zajedništvo i razumijevanje je uvijek kvalitetnije i daje bolje rezultate. Ne treba s blagim simptomima ići u društvo i na posao, to je puno važnije od kazni -objašnjava Bubaš.

Tagovi: Marija Bubaš, koronavirus u Hrvatskoj, PCR testovi
PROČITAJ I OVO
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
NA SLOBODI
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
BEOGRAD - Glumcu Sergeju Trifunoviću poslije saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu ukinuto je zadržavanje.
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
REAKCIJE
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
ZAGREB - Zastupnika mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa zateklo je novinarsko pitanje predsjedniku Zoranu Milanoviću je li zbog njega on kontaktirao premijera Mađarske Viktora Orbana.
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
JASNA PORUKA
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
ČAKOVEC - Međimurski župan Matija Posavec osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever te je za N1 televiziju komentirao rezultate izbor, s kim bi mogao koalirati, ali i upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar Vlade.
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
PRIZNANJE
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je izjavio da je protuustavna odluka Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću da ne može biti mandatar ni premijer, te da će Možemo! podržati koga god SDP predloži za mandatara.
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE