GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brnabić: Srbija primenila pametne mere protiv korone

Brnabić: Srbija primenila pametne mere protiv korone
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2020 / 14:58
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u Skupštini Srbije da će danas pred poslanicima braniti stav da je Srbija imala pravovremene, pametne i svrsishodne mere, da je pokazala odgovornu državnu politiku uz preporuku struke i uspela da spreči eksponencijalni rast zaraze od koronavirusa.

"Od početka smo imali dva osnovna cilja, prvo da zaštitimo naš zdrav sistem i drugo da zaštitimo živote najstarijih sugradjana i hroničnih bolesnika", rekla je Brnabić na prvoj sednici Skupštine od uvodjenja vanrednog stanja.

Ona je dodala da Srbija ima najmanju stopu smrtnosti u ovom delu Evrope od 1,9, a druga je po broju uradjenih testova.

Premijerka je uporedila situaciju u Srbiji sa zemljama u kojima je kriza bila najveća, kao što su Italija i Španija i istakla da je Srbija zabranila okupljanja, zatvorila škole i granice pre nego što je zabeležen prvi smrtni slučaj u zemlji, dok su druge zemlje to činile po 12 ili 15 dana posle prvog smrtnog slučaja što je imalo velike posledice.

Brnabić je istakla da je Vlada kritikovana zbog uvodjenja vanrednog stanja i represivnih mera, rušenja institucija i kršenja ljudskih prava i dodala da je 27 evropskih država proglasilo vanredno stanje.

"Sad vidimo da smo na silaznoj putanji, još ne možemo da proglasimo pobedu nad virusom, ali mislimo da ćemo uskoro moći", rekla je Brnabić.

Ona je zahvalila na pomoći Evropskoj Uniji, Kini, Rusiji, Ujedinjenim arapskim emiratima i svima koji su pomogli, nekoliko puta naročito je zahvalila svim zdravstvenim radnicima i kriznom štabu, a istakla je da država "nijedan resurs nije štedela u zaštiti gradjana".

Premijerka je najavila da su u toku pripreme za vraćanje u normalno stanje do trenutka kada bude završena vakcina, a od 4. maja će početi epidemiološka studija o stanju zdravlja gradjana.

Govoreći o ekonomskim merama premijerka je istakla da "nikad nije čula tako jednoglasnu podršku merama namenjenih privredi kao što su ove koje predlaže krizni štab na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem".

"Mi smo izmedju sedam zemalja na svetu koje su za podršku privredi izdvojile iznad 10 odsto BDP-a. Pored Srbije to su SAD, Kina, Australija, Velika Britanija, Francuska i Nemačka. Ništa od toga ne bi bilo moguće da nije bilo fiskalne konsolidacije koja je počela u vreme kada je premijer bio Aleksandar Vučić", rekla je Brnabić uz aplauz poslanika.

Današnjoj sednici skupštine prisustvuju i ministri Siniša Mali, Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Zlatibor Lončar i Branislav Nedimović.

Tagovi: Ana Brnabić, Skupština Srbije, koronavirus u Srbiji, Vlada Srbije
PROČITAJ I OVO
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
STAVOVI
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
ZAGREB - Ustavni sud u petak je donio odluku prema kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović zbog svojih istupa tijekom prdizborne kampanje, a bez prethodnog podnošenja ostavke, ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, a ni premijer.
Ustavni sud objavio upozorenje: Milanović ne može biti ni mandatar za sastav buduće Vlade ni premijer
UPOZORENJE
Ustavni sud objavio upozorenje: Milanović ne može biti ni mandatar za sastav buduće Vlade ni premijer
ZAGREB - Ustavni sud održava izvanrednu sjednicu oko izbora i angažmana Zorana Milanovića nakon kojega su zakazali press konferenciju.
Radić o ponudi Grmoje: Gdje ste dosad bili?
REAKCIJE
Radić o ponudi Grmoje: Gdje ste dosad bili?
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta negira i da su počeli pregovori s bilo kojom stranom, te da u toj stranci već traže neke resore: Utvrdit ćemo programska načela za pregovore od kojih ne odstupamo.
Kolakušić: Nećemo ni sa SDP-om ni s HDZ-om, to je izdaja birača
JASNA PORUKA
Kolakušić: Nećemo ni sa SDP-om ni s HDZ-om, to je izdaja birača
ZAGREB - Mislav Kolakušić rekao je da ne dolazi u obzir da Pravo i pravda podrže vladu koju vode SDP ili HDZ.
Tomašević poziva Most i DP da podrže SDP-ovu manjinsku vladu
POZIV
Tomašević poziva Most i DP da podrže SDP-ovu manjinsku vladu
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je u petak da su spremni ne biti u Vladi, te zatražio od Mosta i Domovinskog pokreta (DP) da učine isto te podrže manjinsku vladu SDP-a kako bi se stavio interes građana ispred fotelja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE