GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brnabić: Napravljen je iskorak u hrvatsko-srpskim odnosima

Brnabić: Napravljen je iskorak u hrvatsko-srpskim odnosima
HRVATSKA-SRBIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2023 / 20:44
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Odnosi Srbije i Hrvatske opterećeni su brojnim pitanjima, ranama i nepovjerenjem, no čini se da su dvije zemlje uspjele napraviti dobar iskorak u ovoj godini, rekla je u nedjelju srbijanska premijerka Ana Brnabić na Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Brnabić je dio visokog izaslanstva Srbije u kojem je i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, prvi predstavnik hrvatske nacionalne manjine u nekoj srbijanskoj vladi.

Brnabić se ranije u nedjelju sastala s premijerom Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima.

- Odnosi Srbije i Hrvatske opterećeni su brojim pitanjima, nerazumijevanjima, neslaganjima, dubokim ranama i velikim nepovjerenjem, toliko da nijedan naš posjet Zagrebu ili bilo koji posjet hrvatskih dužnosnika Srbiji nije bio samo običan posjet, već uvijek nešto više od toga, pa tako i ovaj moj danas, rekla je Brnabić.

Premijerka Srbije želi redovitiju, uobičajenu razmjenu.

- Mi želimo da to budu samo obični posjeti, da budu češći i redovitiji i da ne bude svaki od njih neki negativan ili neprijateljski simbol, već uobičajeni radni dan koji ćemo iskoristiti za razgovor o svim otvorenim pitanjima i temama koje su važne za budućnost, za sve naše građane i za cijelu našu privredu, rekla je.

Zahvalila je na doprinosu dvojice predstavnika manjina u Hrvatskoj i Srbiji.

- Drago mi je stoga, čini mi se, što smo makar za sada, jer to se kod nas nikada ne zna, uspjeli napraviti dobar i kvalitetan iskorak u 2023. godini, prije svega zahvaljujući Miloradu Pupovcu i Tomislavu Žigmanovu, rekla je Brnabić.

Srbi u Hrvatskoj i pripadnici hrvatskog naroda u Srbiji ti su koji igraju golemu ulogu u uspostavi boljih odnosa i povjerenja.

Posebno je pozdravila Deklaraciju o suradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije koju su 5. siječnja u Zagrebu potpisali Žigmanov i Pupovac.

- Iskreno se nadam da je na ovaj način otvorena nova dimenzija suradnje koja će vrlo brzo dati konkretne rezultate, a možda je i ovaj moj posjet Zagrebu konkretan rezultat toga, rekla je šefica srbijanske vlade.
U govoru na skupštini SNV-a u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog podsjetila je da su 6. siječnja ministar vanjskih poslova Ivica Dačić i ministar za manjinska i ljudska prava Tomislav Žigmanov te ministrica za europske integracije Tanja Miščević sudjelovali na božićnom prijmu SNV-a u Zagrebu.

- Malo poslije hrvatski premijer Plenković i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić susreli su se na rubu Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu, rekla je. Slijedio je, nastavila je Brnabić, posjet hrvatskog šefa diplomacije Gordana Grlića Radmana Subotici i novi susret s kolegom Dačićem te bilateralni sastanak nadležnih tijela za pitanje nestalih.

- Očekujemo i radit ćemo na tome da se ove godine održe političke konzultacije ministarstava vanjskih poslova naših dviju zemalja, rekla je Brnabić.

Za susret s Plenkovićem rekla je da je bio konkretan i konstruktivan te da se nada da je prvi u nizu.

- Razgovarali smo o projektima kao što su ponovna uspostava željezničkog prometa između Beograda, Zagreba i Ljubljane, ali smo se dotaknuli svih otvorenih pitanja koliko god teška i emotivna bila i kako da ih krenemo rješavati, rekla je srbijanska premijerka.

Nazočnima je poručila da je vlada Srbije posvećena i jako joj je stalo do Srba u Hrvatskoj. Pritom je navela da je za projekte srpske zajednice od 2016. izdvojeno šest milijuna eura.

- Također smo uputili i pomoć Hrvatskoj od 2,5 milijuna eura nakon potresa 2020. te pomoć i podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj, istaknula je Brnabić.

Na kraju govora rekla je da su Hrvati i Srbi upućeni jedni na druge u svom "viševjekovnom trajanju".

- Naši narodi jesu i moraju biti jamac mira, stabilnosti i prosperiteta ovog dijela Europe, rekla je Brnabić i čestitala Hrvatskoj na njezinim postignućima u 2023., na pristupanju eurozoni, Šengenu te drugim uspjesima kao što je Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s SAD-om.

- U regiji kakva je naša, koja je komparativno mala, upućeni smo jedni na druge, svaki uspjeh znači i veću stabilnost i bolji potencijal za sve nas, poručila je Brnabić čestitajući Plenkoviću na uspjesima Hrvatske.

Govor je zaključila rečenicom: "Na kraju, s ljubavlju prema Srbiji i poštovanju prema Hrvatskoj, vi okupljeni ste zalog naše zajedničke budućnosti. Naša vizija te budućnosti koju gradimo posvećeni europskim idealima je nada da ćemo stvoriti društva u kojima će se razlike istinski njegovati i društva koja će te razlike čuvati kao svoja bogatstva".

Brnabić je premijerka Srbije već šest godina i ovo je treća vlada koju vodi te je ovaj tjedan obilježila šest mjeseci mandata treće vlade.

Uz premijera Plenkovića, Velikoj skupštini SNV-a nazočili su ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

- Njegujući otvoreno, tolerantno društvo, društvo u kojem Hrvatska u 2023. predstavlja zemlju koja je riješila sva svoja ključna nacionalna pitanja, koja je osnažila svoje demokratske institucije i koja je stekla međunarodno pozicioniranje u kojem smo ostvarili sve svoje državno političke ciljeve u protekla tri desetljeća. To radimo s velikim samopouzdanjem, ali i s velikom željom da baš svi koji žive u Hrvatskoj, bez obzira jesu li Hrvati ili pripadnici nacionalnih manjina, trebaju u Hrvatskoj uživati sva prava, osjećati se dobro i pridonositi boljitku hrvatske države i hrvatskog društva. Predsjednica vlade gospođa Brnabić je i sama kazala da su odnosi između Hrvatske i Srbije opterećeni brojnim bremenitim problemima i naslijeđem u zadnjih 100-tinjak godina. Ti problemi žive među našim narodom. Oni utječu na raspoloženje i nerijetko predstavljaju prepreke u unapređenju odnosa između Hrvatske i Srbije, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Tagovi: Ana Brnabić, Andrej Plenković, odnosi Hrvatske i Srbije
PROČITAJ I OVO
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
POMOĆ
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
WASHINGTON - Opsežni paket inozemne pomoći lako je prošao Kongres SAD-a kasno u utorak nakon višemjesečne odgode, otvarajući put za milijarde dolara novog financiranja Ukrajine u trenutku napretka ruskih invazijskih snaga i nedostatka vojnih zaliha Kijeva.
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
LISTE
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je 25 kandidacijskih lista za europske izbore koji će se održati u nedjelju, 9. lipnja, a na kojima će birači izabrati 12 europskih zastupnika na pet godina.
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE