GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britanski paradoks: 60% cijepljenih, a stiže novi val

Britanski paradoks: 60% cijepljenih, a stiže novi val
IMA LI KRAJA?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2021 / 09:17
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
LONDON - U Britaniji je broj ljudi zaraženih koronavirusom ponovno skočio u posljednjih tjedan dana, iako je gotovo 60 posto stanovništva primilo prvu dozu cjepiva.

Broj novoinficiranih dnevno iznosi oko 4.000 slučajeva, što je više od prošlotjedne brojke koja je u prosjeku iznosila 1.600 slučajeva, ali je i neusporedivo niži od broja iz veljače, kada je dnevno zabilježeno više od 60.000 novih infekcija. Međutim, iako je riječ o blagom porastu, stručnjaci upozoravaju da bi to mogao biti pokazatelj trećeg vala, izvještava Guardian.

Prema istraživanju engleskog Instituta za javno zdravlje, soj koronavirusa koji se pojavio u Indiji, a prisutan je u Britaniji, širi se brže od izvorne varijante virusa i donekle je otporan na cjepivo. S obzirom na sve veći broj zaraženih, vladin plan za daljnje ublažavanje mjera, koji je trebao stupiti na snagu 21. lipnja, vjerojatno će uskoro postati neizvediv.

Nadim Zahavi, zadužen za distribuciju i primjenu cjepiva u Britaniji, rekao je tijekom posjeta BBC-u da za sada ne može isključiti mogućnost održavanja nekih mjera, dodajući da će službeno stajalište vlade biti objavljeno 14. lipnja .

Dr. Martin McKee s medicinskog fakulteta u Londonu rekao je da vjeruje da je u Britaniji započeo treći val pandemije.

"Već sada vidimo da u nekim dijelovima zemlje trenutne mjere nisu dovoljne da zaustave porast slučajeva. Ako se ne dogodi čudo, potpuno ukidanje mjera zakazano za kraj lipnja predstavlja ogroman rizik. "Zbog novih brojeva trebali bismo ponovno procijeniti daljnje ublažavanje mjera," rekao je.

S njim se slaže i dr. Paul Hunter sa Sveučilišta East Engil, koji vjeruje da širenje indijskog soja u Britaniji ukazuje na rane znakove dolaska trećeg vala, i liječnik Ravi Gupta sa Sveučilišta Cambridge, koji također upozorava na mogućnost novog vala.

Prema publikaciji "World in Data", najmanje 57,5% stanovništva u Britaniji primilo je prvu dozu cjepiva do 28. svibnja, dok je najmanje 36,7% primilo obje doze.

Unatoč velikom broju cijepljenih, broj infekcija počeo je ponovno rasti. Stručnjaci vjeruju da je razlog tome kombinacija mjera za ublažavanje zbog naglog pada broja zaraženih i velikog broja cijepljenih te istodobna pojava zaraznijeg soja koronavirusa koji je donekle otporan na cjepivo.

Tagovi: novi soj koronavirusa, cjepivo protiv koronavirusa, Velika Britanija
PROČITAJ I OVO
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ANALITIČARI
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ZAGREB - Gost N1 televizije bio je politički analitičar i savjetnik stranke Centar Ivica Relković.
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
POZIV
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
ZAGREB - Premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja se oglasio na Twitteru.
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
BIZARNO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
ZAGREB - Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore. Rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja, u ponoć.
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE