GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britanija ukida karantenu za putnike iz brojnih zemalja, ali ne iz SAD-a

Britanija ukida karantenu za putnike iz brojnih zemalja, ali ne iz SAD-a
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2020 / 12:13
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Velika Britanija ukida obvezu karantene za putnike koji pristižu iz više od 50 zemalja, uključujući Njemačku, Francusku, Španjolsku i Italiju, ali ne i za Sjedinjene Države, objavila je u petak vlada.

Odluka stupa na snagu 10. srpnja i omogućuje milijunima britanskih turista odlazak na ljetne odmore, kao i povratak u zemlju bez obveze odlaska u karantenu.

Oni koji pristižu iz rizičnijih zemalja morat će u dvotjednu samoizolaciju, što je razbjesnilo zrakoplovne i putničke kompanije.

Vlada premijera Borisa Johnsona danima je raspravljala o popuštanju tih mjera. Škotska, Wales i Sjeverna Irska, koje provode vlastite zdravstvene politike, nisu najavile planove o ukidanju mjera.

"Na popisu će biti 50 i više zemalja, a ako se dodaju prekomorski teritoriji, nekih 60", rekao je ministar prometa Grant Shapps. Popis tih zemalja objavit će tijekom dana.

"Danas poduzimamo sljedeći korak u opreznom otvaranju naše nacije", dodao je.

Na popisu su Novi Zeland, Vatikan, britanski prekomorski teritoriji, uključujući Falklandsko otočje i Gibraltar. SAD ostaje na "crvenoj" listi.

"SAD je u vrlo ranoj fazi zabranio letove iz Ujedinjenog Kraljevstva i Europe tako da nije riječ o recipročnom aranžmanu", rekao je Shapps.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova povući će 4. srpnja preporuku da se odlazi samo na "nužna" međunarodna putovanja.

Vlada očekuje da će zemlje koje su uvrštene na popis uzvratiti popuštanjem svojih mjera.

Odluka je uslijedila u vrijeme kad Visoki sud u Engleskoj treba saslušati nacionalnu aviokompaniju British Airways koja je zbog uvođenja karantene tužila britansku vladu. Podržali su je niskobudžetni rivali Ryanair i easyJet.

Tvrde da karantena nema znanstveno uporište i da ne funkcionira.

Britanija, europska zemlja s najviše mrtvih od covida-19, polako pokreće gospodarstvo. Engleska i Sjeverna Irska ovaj vikend će otvoriti pubove, a Škotska i Wales učinit će to kasnije u srpnju.

Johnson je upozorio građane da se pridržavaju mjera socijalne distance i očekuje se da će to ponoviti u petak na konferenciji za medije.

"Svi koji odbacuju mjere socijalne distance ne samo da nas sve ugrožavaju, već će i iznevjeriti tvrtke i radnike koji su toliko učinili da se pripreme za ovo novo normalno."

Tagovi: Velika Britanija, karantena, koronavirus u Velikoj Britaniji, Boris Johnson
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE