GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britanija: Pređen prag od izvršenih 15 milijuna cijepljenja

Britanija: Pređen prag od izvršenih 15 milijuna cijepljenja
CIJEPLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2021 / 17:45
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Britanski premijer Boris Johnson opisao je u nedjelju "značajnom prekretnicom" podatke o izvršenih 15 milijuna cijepljenja što je potaklo jačanje poziva na popuštanje mjera.

Program cijepljenja smatra se rijetkim uspjehom britanske vlade u odgovoru na pandemiju koronavirusa, s više mrtvih i većom gospodarskom štetom u toj zemlji nego u zemljama slične veličine. Ujedinjeno Kraljevstvo ima oko 67 milijuna stanovnika.

Britanska vlada postavila je ambiciozan cilj da do 15. veljače cijepi 15 milijuna štićenika domova za starije, osoblja, zdravstvenih radnika na prvoj liniji, starijih od 70 i onih najranjivijih.

Johnson je rekao da su sve te skupine obuhvaćene u Engleskoj, ali nije spominjao Škotsku, Wales i Sjevernu Irsku te nije otkrio je li ostvaren ukupan cilj. U nekim područjima cjepiva su dobile i manje prioritetne skupine.

"Danas smo ostvarili značajnu prekretnicu", rekao je Johnson. "Ali nitko se ne odmara na lovorikama (...) Dug je put pred nama i bez sumnje će biti krivina na cesti, ali nakon onoga što smo postigli, znam da možemo ići naprijed s velikim samopouzdanjem."

Uspješnost programa cijepljenja ojačao je pozive za popuštanje mjera u zemlji.

No ministar vanjskih poslova Dominic Raab rekao je da je prerano za rasprave o ukidanju mjera.

"Svi dijelimo ambiciju i želju da izađemo iz ovog zatvaranja, želimo to učiniti odgovorno i sigurno i zato se to treba temeljiti na dokazima", rekao je Raab za Times Radio.

Raab je time odgovorio na pismo 63 zastupnika iz vladajuće Konzervativne stranke koji su zatražili da se do kraja travnja ukinu sva ograničenja.

Johnson će 22. veljače predstaviti planove za izlazak iz 'lockdowna'. Britanski premijer želi da se škole otvore 8. ožujka.

Tagovi: cijepljenje u Velikoj Britaniji, Dominic Raab, koronavirus u Velikoj Britaniji
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE