GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brazil šalje vojsku radi zaštite Amazonije

Brazil šalje vojsku radi zaštite Amazonije
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2020 / 22:47
Autor: SEEbiz / H

BRAZILIJA - Brazilski potpredsjednik Hamilton Mourao izjavio je u ponedjeljak da je počelo razmještanje vojske radi zaštite Amazonije, počevši od savezne države Rondonije uz granicu s Bolivijom.

Predsjednik Jair Bolsonaro donio je prošli tjedan uredbu kojom dopušta angažiranje vojske, sličnu onoj iz prošle godine nakon razornih požara i pojačanog krčenja šuma. Ove se godine vojska šalje tri mjeseca prije nego 2019.

Vlada je u petak objavila da je u travnju naglo poraslo krčenje šuma u brazilskom dijelu Amazonije.

Uništavanje šuma poraslo je za 64 posto u travnju u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazuju satelitski podaci svemirske agencije INPE.

U prva četiri mjeseca 2020. sječa šuma veća je za 55 posto nego u istom razdoblju prošle godine, uništena su 1202 četvorna kilometra Amazonije, navodi INPE.

Amazonija je najveća svjetska prašuma. Njezino očuvanje ključno je za ublažavanje globalnog zagrijavanja zbog apsorbiranja goleme količine stakleničkih plinova, navode znanstvenici.

Uništavanje 'pluća planeta' traje dulje od desetljeća i nastavlja se u 2020. Ekolozi za to krive desničarskog predsjednika Bolsonara koji potiče ilegalne drvosječe, rudare i rančera u toj regiji.

Bolsonaro je obećao da će to područje razviti poticanjem poljoprivrede i rudarstva u zaštićenim područjima prašume.

Tagovi: Brazil, Hamilton Mourao, Jair Bolsonaro, Amazonija
PROČITAJ I OVO
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
ZAGREB - Prema prvim podacima, potres se dogodio 13 kilometara od grada Tolmezza, a osjetio se i u susjednim zemljama, uključujući Sloveniju i dio Hrvatske.
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
REAKCIJE
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je optužbe Zapada da se Rusija planira boriti protiv Europe. Nazvao ih je "potpunom besmislicom".
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
PORUKE
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
MEĐUGORJE - Nekadašnji “gazda” GNK Dinamo i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić prekinuo je nakon godinu dana medijsku šutnju i dao veliki dvosatni intervju za Avaz TV.
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
SUSRETI
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
PRIŠTINA - Ministar obrane Ivan Anušić razgovarao je u srijedu u Prištini s kosovskim kolegom Ejupom Maqedoncijem o bilateralnoj obrambenoj suradnji i prenio mu poruku da Hrvatska "u potpunosti stoji uz Kosovo i pravo te zemlje na neovisnost", priopćilo je ministarstvo obrane (MORH).
Plenković: Nemam pojma tko je AP
PREMIJER
Plenković: Nemam pojma tko je AP
ZAGREB - S nama idu HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir, rekao je Plenković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE