GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Božinović: Za sada nema strožih mjera, a ni naznaka za odgodu izbora

Božinović: Za sada nema strožih mjera, a ni naznaka za odgodu izbora
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.06.2020 / 20:36
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Voditelj Nacionalnoga stožera Civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u subotu da se trenutačno ne planira uvođenje dodatnih obvezujućih mjera u borbi protiv koronavirusa te da, za sada, nema naznaka da bi parlamentarni izbori mogli biti odgođeni.

Božinović je, gostujući u subotu u RTL-u Danas, pozvao sve da se zajedničkim naporima učini ono što je potrebno kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom.

"Sve mjere koje se donose ovise o trenutačnoj situaciji, a ne smatramo da bi trebalo posegnuti za restriktivnijim mjerama jer su naši epidemiolozi zapravo 'pohvatali' sve kontakte novooboljelih osoba", rekao je Božinović.

Dodao je kako je jasno utvrđeno da je riječ o hrvatskim građanima koji su uglavnom bravili u susjednim zemljama, kao što su Bosna i Hecegovina i Srbija te se vratili u Hrvatsku i inficirali svoju okolinu, a prije sve svoje obitelji.

Dosad odbijeno 70 posto zahtjeva za ulazak u RH

Što se pak tiče mjera koje se provode na granicama sa susjednim zemljama u kojima je u porastu broj novozaraženih, Božinović je podsjetio da svrhu dolaska u Republiku Hrvatsku ne trebaju dokazivati samo desetak država članica Europske unije.

To pak znači, dodao je, da za države nečlanice EU i za susjedne zemlje - BiH i Srbiju uvijek je tijekom pandemije postojala mjera da se mora dokazati svrhovitost ulaska u Hrvatsku.

Božinović je izvijestio da je, od kada je ta mjera na snazi, odbijeno oko 70 posto zahtjeva. Na novinarsko pitanje znači li to policija vraća ljude s granica, Božinović je objasnio da razlog za dolazak ljudi iz susjednih zemalja u Hrvatsku mora biti humanitarnog osobnog karatera ili neodgodivi poslovni sastanak što pak procjenjuje hrvatska policija.

Istaknuo je kako policija od 17. lipnja malo više kontrolira zahtjeve za ulazak u RH, odnosno ako taj razlog nije neodgodiv onda se ulazak može i odbiti.

Na pitanje nije li to kontradiktorno s obzirom na to da je Hrvatska otvorena za turizam, te da je danas zabilježena velika gužva na granicama, posebice s BiH, ministar je odgovorio da su gužve na granicama jer se detaljnije pregledavaju dokumenti kojima se dokazuje neodgodivost putovanja.

Rekao je da smo "svjesno krenuli, te da o tome nema spora ni u hrvatskoj javnosti da 'nova normalnost' ne bi trebala značiti zatvaranje, a posebno ne ono s početka epidemije".

Međutim, dodao je, mi na dnevnoj osnovi analiziramo situaciju i donosimo mjere kako bismo zadržali povećanje ekonomskih aktivnosti i kako bi funkcionirao turizam, a da istovremeno zaštitimo zdravlje hrvatskih državljana te naših gostiju.

Božinović je ocijenio da uvijek postoji određeni rizik vezan za dolazak stranih gostiju ali, napomenuo je, sada ipak znamo više o bolesti COVID-19 nego na početku, iako ne i sve, ali ako se svi pridržavamo propisanih mjera, posebice onih temeljnih - održavanja fizičke distance, osobne higijene i higijene prostora, bitno se smanjuje mogućnost širenja zaraze.

Nema indikacija da bi izbori bili odgođeni

Na pitanje, mogu li zbog novih okolnosti, biti odgođeni parlamentarni izbori, Božinović je odgovorio da za sada nema nikakvih indikacija da bi se situacija mogla pogoršati u toj mjeri da do toga dođe. S tim u vezi napomenuo i stajalište predsjednika Vrhovnoga suda i Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Đure Sesse, te podsjetio da su izbori u njihovoj nadležnosti.

Ustvrdio je kako osobno ne strahuje da bi izbori mogli biti odgođeni. Pitanje što bi učinio da kao ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak mora u samoizolaciju a kandidat je na parlamentarnim izborima, komentirao je riječima da to "pretpostavlja da je došao u situaciju koju je možda mogao izbjeći, ali da se u to nikada ne može biti sto posto siguran, jer se virus šiti i asimptomatski".

Zaključio je kako Hrvatska zadržava povoljnu epidemiološku situaciju i sigurno smo jedna od onih država koja je od prvih dana, ne samo donosila pravovremene mjere, nego se one mogu odraziti i odražavaju se na ukupni uspjeh i reijting koji je Hrvatska postavila u ovoj situaciji.

U zadnja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom, protekla dva dana broj novozaraženih je također bio dvoznamenkasti - 11, za razliku od prve polovice lipnja kada je epidemioška situacija bila vrlo povoljna.

I u susjednim zemljama zabilježeno je proteklih dana znatno povećanje broja novozaraženih kornavirusom, primjerice u Srbiji je dnevno 90 novozaraženih, a u BiH je u petak bilo 84 novozaraženih.

Tagovi: Davor Božinocić, zatvaranje granica, koronavirus u Hrvatskoj, parlamentarni izbori u Hrvatskoj, Krunoslav Capak, Hrvatski zavod za javno zdravstvo
PROČITAJ I OVO
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ODGOVOR
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ZAGREB - "Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda", napisao je predsjednik Milanović.
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
OŠTRO
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE