GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Božinović u SAD-u s dužnosnicima obrane, pravosuđa i domovinske sigurnosti

Božinović u SAD-u s dužnosnicima obrane, pravosuđa i domovinske sigurnosti
SUSRETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.06.2022 / 07:33
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak se u Washingtonu sastao s visokim dužnosnicima američkih ministarstva obrane i pravosuđa, uoči sastanka s ministrom domovinske sigurnosti SAD-a Alejandrom Mayorkasom u utorak.

Prvi u nizu sastanaka na američkoj turneji Božinović je u ponedjeljak u Pentagonu održao s pomoćnicom ministra obrane Celeste Wallander.

Savezničke mjere protiv ruske agresije na Ukrajinu

Na sastanku je potvrđena obostrana spremnost na daljnju suradnju i nastavak svih potrebnih savezničkih mjera protiv ruske agresije na Ukrajinu.

Izražena je i želja za nastavkom transatlantske suradnje, kao i potreba snažnog angažmana oko stabilizacije zemalja zapadnog Balkana posebno Bosne i Hercegovine, uključujući osiguranje nastavaka mirovne vojne operacije u toj zemlji.

„Održavanje jedinstva i partnerstva SAD-a i EU od ključne je važnosti, što je ujedno i jasna pozicija američke administracije, posebno u svjetlu agresije na Ukrajinu. Svi smo svjesni da ovo nije kriza koja će trajati kratko i da će biti izazova koje moramo zajedno rješavati kako bi očuvali demokratski poredak i zajednički način života”, kazao je Božinović.

„Siguran sam da će u nadolazećem razdoblju SAD i EU uz aktivnu ulogu Hrvatske kao članice euroatlanskih integracija posebnu pozornost posvetiti području jugoistočne Europe, stabilnosti i demokratskom razvoju”, dodao je potpredsjednik Vlade RH.

U Ministarstvu pravosuđa Božinović sa suradnicima potom se sastao sa zamjenicom državnog odvjetnika i ministra pravosuđa Lisom Monaco.

Jačanje sigurnosnog okruženja i vladavine prava

Zaključeno je da je bilateralna suradnja u području sigurnosti u snažnom zamahu te da se Hrvatska i SAD zalažu za isti cilj - jačanje sigurnosnog okruženja i vladavine prava.

„Jačanje transatlantskih veza od iznimnog je značaja, prije svega suradnja u području borbe protiv terorizma, organiziranog kriminaliteta, kibernetičke sigurnosti i razmjene elektroničkih dokaza”, ocijenio je Božinović.

Suradnju u području kibernetičke sigurnosti Hrvatska je deklarirala i pridruživanjem američkoj inicijativi protiv kibernetičkog iznuđivanja „Counter Ransomware Initiative”.

„Zajednički je cilj daljnja suradnja u području osiguravanja elektroničkih dokaza, što će se urediti usvajanjem tzv. Umbrella Agreementa između SAD-a i EU-a”, zaključio je ministar.

Prije za utorak zakazanog sastanka s ministarom domovinske sigurnosti Božinović će razgovarati i s povjerenikom carinskog i graničnog nadzora SAD-a Chrisom Magnusom te pomoćnicom državnog tajnika Julietom Vallas Noyes.

Posjet Washingtonu Božinović će zaključiti razgovorom sa zamjenikom zapovjednice obalne straže SAD-a, admiralom Stevenom D. Poulinom.

Tagovi: Davor Božinović, Alejandro Mayorkas
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE