GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Božinović: Turisti nemaju puno bliskih kontakata

Božinović: Turisti nemaju puno bliskih kontakata
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2020 / 19:45
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova i čelni čovjek Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović gostovao je u srijedu u Dnevniku televizije N1 te se osvrnuo na situaciju s vjenčanjima koja su, kako se tvrdi, postala nova žarišta koronavirusa u Hrvatskoj zbog čega se razmatraju restriktivne mjere u pogledu njihove organizacije.

Kazao je da za razliku od ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka, čiji su mail zasule ogorčene buduće mladenke, nije imao njihovih upita vezano uz eventualnu zabranu vjenčanja. - Ono što je naša poruka svim organizatorima vjenčanja je da se stvarno malo više povede računa o preporukama HZJZ-a. Mi od prvog dana ove krize govorimo da nam je zadnja opcija nešto zabranjivati, rekao je Božinović.

- To svakako želimo izbjeći, ali tu nam treba suradnja svih, jer ne može ta potencijalna žarišta rješavati samo Stožer ili HZJZ sa svojim odlukama. Ukoliko se svi pridržavamo preporuka, svima će nam biti lakše. Cilj je ne opteretiti zdravstveni sustav, zbog našeg opuštanja se epidemiološka služba napreže preko nekih granica koje su itekako nategnute od prvog dana krize. Znamo da je pred nama i jesen, jedan solidarni kolektivni napor u smislu pridržavanja epidemioloških uputa je nešto što nam treba. U prvoj fazi smo imali suradnju građana, nastavit ćemo apelirati na pridržavanje mjera jer je to u interesu svih, kazao je Božinović.

Iako je ministar zdravstva Vili Beroš u utorak u izjavi za Slobodnu Dalmaciju sasvim otvoreno rekao da se ozbiljno razmišlja o zabrani vjenčanja u cijeloj Hrvatskoj, Božinović tvrdi da za takvu najavu ne zna.

- Ja sam sinoć bio na jednoj televiziji i razgovarao o tome da ćemo promišljati kako možda pojačati ili kontrole ili... Ali nikako nismo razgovarali, ne razgovaramo o zabrani. Oni koji se bave tim poslom nam trebaju biti glavni saveznici i partneri u ovome. Ako se pojavi novo žarište, onda nismo uspjeli. Ne razmišljamo o zabranama, ali razmišljamo o tome, i HZJZ radi na nekoj vrsti revizije preporuka da vidimo što bismo eventualno mogli pojačati u smislu, ako ništa drugo, onda olakšavanja kontakata, da organizator zna tko su ti ljudi na takvim događajima. To nije nešto što nas zanima, nego da se epidemiolozi mogu obratiti organizatoru i dobiti popis sudionika ako dođe do zaraze, pojasnio je Božinović.

Govorio je i o epidemiološkoj situaciji u hrvatskom susjedstvu.

BiH, Srbija i Crna Gora su u crvenoj zoni, važno je napomenuti da se mi nismo otvorili prema tim državama, već slijedimo logiku Europske komisije i njezine preporuke da državljani tih zemalja mogu ući, u ovom slučaju na teritorij RH, pod određenim uvjetima koji su taksativno navedeni, rekao je.

Kaže da ne očekuje da Hrvatska završi na crvenoj listi Slovenije.

- Hrvatska, pogotovo naše priobalje, apsolutno je jedna od najsigurnijih zona na Mediteranu. Objektivno, nekima nije u interesu da Hrvatska ima ovakve brojke u turizmu. Turistički posjeti su po svemu sudeći manje rizični od ovih drugih okupljanja. Turist je tu došao zbog odmora, ima znatno manje bliskih kontakata, njegov je interes da bude sa svojom obitelji, rekao je Božinović.

Tagovi: Davor Božinović, hrvatski turizam, koronavirus u Hrvatskoj, covid-19, Vili Beroš
PROČITAJ I OVO
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ANALITIČARI
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ZAGREB - Gost N1 televizije bio je politički analitičar i savjetnik stranke Centar Ivica Relković.
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
POZIV
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
ZAGREB - Premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja se oglasio na Twitteru.
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
BIZARNO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
ZAGREB - Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore. Rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja, u ponoć.
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE