GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Božinović: Slučaj Čavajda je zdravstveno, a ne političko pitanje

Božinović: Slučaj Čavajda je zdravstveno, a ne političko pitanje
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2022 / 16:34
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u utorak kako je slučaj trudnice Mirele Čavajde osjetljiv no da je riječ o isključivo zdravstvenom, a ne političkom pitanju.

"Ovo definitivno nije političko nego zdravstveno pitanje, ne razumijem ljude koji nisu zdravstvene struke da ulaze u detalje slučaja", rekao je Božinović nakon koalicijskog sastanka u Banskim dvorima.

Dodao je da se treba prije svega osloniti na struku i njoj prepustiti da donese odluku.

Istaknuo je i kako se slučaj Čavajda ne može dovoditi u vezu s pravom na pobačaj te dodao kako to pravo nije doveo u pitanje ni Ustavi sud, ni Vlada, ni saborska većina.

Pravo na prekid trudnoće i pravo na priziv savjesti postoje i jedno ne isključuje drugo, rekao je.

"Dakle, govorimo o dva prava koja jedno drugo ne isključuju sve dok postoji mogućnost da se jedno i drugo pravo koriste", rekao je.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović danas je pozvao Hrvatski sabor da donese novi zakon o pobačaju, a novinari su Božinovića pitali zašto se Vlada i saborska većina oglušuju na zahtjev Ustavnoga suda, budući da je on još 2017. godine naložio Saboru da u roku od dvije godine donese novi zakon.

Božinović je naglasio da je riječ o osjetljivoj materiji o kojoj će Vlada promišljati te se pritom referirao na činjenicu da će Sabor u četvrtak raspravljati o SDP-ovom prijedlogu zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće, ocijenivši kako će ta rasprava pokazati "sve dvojbe koje se oko ove vrlo teške problematike pojavljuju".

"Mi ovu temu danas vraćamo u javni prostor zbog slučaja koji ne bi trebao imati veze s time", dodao je Božinović, referirajući se na slučaj Čavajda.

Podsjetio je i da je tema pobačaja pred Ustavni sud došla prije 27 godina te da su u tom razdoblju bile razne vlade i vladajuće koalicije – od desnih do izrazito liberalno lijevih. "To je onda možda pitanje za sve. Ja mislim da su svi bili itekako svjesni o kako osjetljivom pitanju se radi", dodao je.

Hrvatski teritorij je neupitan, nikakve pretenzije danas ne mogu proći

Na sastanku vladajuće koalicije, rekao je, bilo je govora o nedavnom posjetu premijera Ukrajini. Kazao je da je jedno od osnovnih načela teritorijalni integritet i suverenitet svake države te da se to odnosi i na Hrvatsku i na Ukrajinu.

"Nikakve pretenzije danas ne mogu proći bez obzira na poruke koje netko koristi za unutarnje potrebe, hrvatski teritorij je neupitan i u tom smislu nema nikakve dvojbe”, rekao je Božinović vezano za izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana da njegova zemlja ne bi imala problema s embargom na uvoz ruske nafte da joj nisu oduzeli more.

U subotu se svečano obilježava 100. godišnjica rođenja prvog hrvatskog predsjednika i osnivača HDZ-a Franje Tuđmana, a Božinović je istaknuo da ona sigurno neće proći bez članova obitelji Tuđman.

Novinari su, naime, ukazali na činjenicu da je dio obitelji izrazio nezadovoljstvo organizacijom proslave.

"Preporučio bih da pričekate subotu. Ne želim ulaziti u obiteljske stvari, ali sigurno je da sve ono što obilježavamo neće proći bez članova obitelji Tuđman", rekao je.

Vezano za cijene goriva Božinović je kazao da o tome nije bilo riječi na sastanku vladajuće koalicije.

Tagovi: Davor Božinović, Mirela Čavajda
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE