GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Božinović: Sigurno da 1. ožujka nećemo otvoriti sve

Božinović: Sigurno da 1. ožujka nećemo otvoriti sve
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2021 / 12:19
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Nacionalni stožer civilne zaštite danas je održao konferenciju za novinare.

Prije tjedan dana imali smo 68 novooboljelih, a tjedan prije toga imali smo 71 novooboljelog. Nastavlja nam se blagi početak platoa ili vrlo blagog porasta u odnosu na prethodne tjedne, rekao je Krunoslav Capak na pressici.

Najnižu 14-dnevnu incidenciju ima Istarska, a najvišu Dubrovačko-neretvanska županija. U Europskoj uniji po 14-dnevnoj incidenciji Hrvatska je na trećem mjestu, nižu imaju samo Danska i Finska, a najvišu ima Češka, dodao je Capak.

Po stopi smrtnosti Hrvatska je i dalje na 19. mjestu Europske unije. Što se tiče nuspojava od cijepljenja, HALMED je zaprimio njih 927.

O Moderninu cjepivu
Novinari su Stožer upitali što je s kašnjenjem doza Modernina cjepiva, koje je već trebalo doći.

“Moderna je najavila da će 25. veljače isporučiti 16.800 doza cjepiva. Što se tiče ostalih, imamo najave i za ožujak osim od Moderne. Samo su najavili da će u trećem mjesecu isporučiti 55.000 doza. To znači da bi do kraja ožujka trebali primiti još 508.630 doza cjepiva”, rekao je Capak.

O manjem broju pregleda i operacija
Ministar zdravstva, Vili Beroš, govorio je o manjem broju pregleda i operacija u zdravstvenom sustavu.

“Ono što mogu reći da smo nešto naučili na osnovi proljetnog vala i da smo prilagodili zdravstveni sustav novom načinu funkcioniranja. Svugdje u svijetu je jasno da su zdravstveni kapaciteti usmjereni prema rješavanju covid-problematike. Cijelu jednu zdravstvenu ustanovu u Zagrebu smo morali preusmjeriti na covid, to je bio način da rasteretimo i druge zdravstvene ustanove. Formirali smo i pozivni centar nakon što je Dubrava pretvorena u covid-bolnicu, da se riješe narudžbe koje su bile usmjerene prema Dubravi”, rekao je Beroš.

Ministar je pozvao pacijente da se odazivaju na preventivne preglede. “O tome moramo razmišljati i na temelju naših iskustava utemeljenih na proljetnom valu smo tako utemeljeli zdravstveni sustav da on pruža i drugu zdravstvenu zaštitu”, rekao je Beroš.

O cjepivu AstraZenece i nošenju maski
Capak je govorio i o nošenju maski i cjepivu AstraZenece, što je spomenuo na prošlotjednoj pressici.

“Stjecanje imuniteta koje štiti našu sluznicu od virusa, da on ne može obitavati tamo, drugačiji je tip imuniteta od onog koji se razvija cijepljenjem mRNA cjepivom. Nitko to u početku nije smatrao važnim od proizvođača cjepiva. Prvo takvo ispitivanje je objavila AstraZeneca i utvrdili su da njihovo cjepivo širi i od transmisije virusa. Hoće li drugi proizvođači provesti takve studije, to ne znamo, vjerojatno će pokrenuti. Kad će biti objavljene – vidjet ćemo. Mi u ovom trenutku ne bismo nikome rekli da ne nosi masku, učinkovitost nijednog cjepiva nije sto posto pa tako ni ovih. Dok se nama značajno ne smanji transmisija virusa, dotle je svima preporuka da nose maske”, rekao je Capak.

O popuštanju mjera

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, govorio je o popuštanju mjera.

“Ovaj tjedan počeli su razgovori. Ključni razgovori na razini Vlade odvijat će se sredinom tjedna. Sve je na epidemiološkoj situaciji, koja je unatoč određenim povećanjima dobra. Hrvatska je u samom vrhu zemalja kad govorimo o niskom broju incidencije u odnosu na 100.000”, rekao je Božinović, dodavši da to govori o povoljnoj epidemiološkoj situaciji.

“Naravno da moramo nastaviti pratiti sve što se događa i u Hrvatskoj i oko Hrvatske i u tom smislu ćemo razgovarati i s resornim ministrima. Nama je cilj isti. Cilj nam je da se što više toga normalizira u našim životima, da se pokrene što više ekonomskih aktivnosti. Sigurno da ni 1. 3. nećemo otvoriti sve, kao što je to bilo prije epidemije, ali mislim da ukoliko se ovakvi trendovi nastave razvijati, ono što jesmo najavljivali, a to je mogućnost određenih popuštanja sigurno da postoji. Ja tu ne bih htio biti konkretniji”, rekao je Božinović, dodavši da će se na sastancima dogovoriti konkretni detalji.

“Četiri dana je premalo da govorimo o trendu, imamo blagi porast. Mi sad u ovom trenutku možemo misliti da je to neka oscilacija odnosno govoriti o stagnaciji pada. Vidjet ćemo kroz idućih nekoliko dana. Jedino se možemo nadati da je to jedna blaga oscilacija nakon koje će brojke nastaviti padati”, rekao je Capak.

O cijepljenju preko reda i cijepljenju u Zagrebu

Beroš je komentirao cijepljenje preko reda.

“Došla su sva izvješća iz zdravstvenih ustanova, većina govori da nije bilo cijepljeno previše mladih osoba bez komorbiditeta. Osim stručnog elementa, postoji i određena moralna i etička dilema, očekujem da će se i druge organizacije poput Hrvatske liječničke komore uključiti. U Dubrovnik je zbog specifičnosti slučaja upućena zdravstvena inspekcija, ali povjerenstvo će sve utvrditi. U ovom trenutku na osnovu mog uvida u izvješća predominira stav da stručnih pogrešaka pri provedbi cijepljenja nije bilo”, rekao je Beroš.

Capak je govorio o masovnijem cijepljenju u Zagrebu.

“HZJZ je odlučio napraviti akcije cijepljenja na punktovima, sutra ćemo cijepiti na Mihaljevcu, Grad Zagreb će cijepiti u Štamparu, a kod nas u Ksaversku će dolaziti pacijenti s listi liječnika obiteljske medicine. Očekujemo da ćemo cijepiti 900-1000 osoba”, rekao je Capak.

O testiranju turista u zračnim lukama

Capak je komentirao mogućnost testiranja u zračnim lukama te hoće li to biti besplatno za turiste.

“O tome se i lani razgovaralo, da se omogući onima koji se vraćaju u svoje zemlje da naprave PCR test kod nas da normalno pređu granicu u svojim državama. Mi ćemo to pokušati organizirati, dotad ima dovoljno vremena da se to proba organizirati. Hoće to biti baš na aerodromu, vidjet ćemo. Ono što moram napomenuti je da zasad ne postoji nijedna zemlja Europske unije koja priznaje brze antigenske testove za prelazak granice”, rekao je Capak.

O bacanju cjepiva u Varaždinskoj županiji

Capaka su novinari na pressici Stožera upitali o bacanju 15 doza cjepiva u Varaždinskoj županiji, o čemu je za N1 govorio tamošnji župan, Radimir Čačić.

“Ja ne znam za taj slučaj, trebao bih konkretne podatke. Očito kolege zbog pritiska koji je stvoren da se treba, ako ostane neka doza, aplicirati baš nekom tko je iz iste skupine… Mi smo cijelo vrijeme govorili da postoji ograničeno vrijeme i ako se ne potroši na vrijeme, onda to cjepivo nije za upotrebu, svakako ćemo zatražiti izvješće o tome kako je došlo do toga”, rekao je Capak.

Nadovezao se ministar Beroš.

“Mislim da je to bilo prisutno u ranijim fazama cijepljenja, kad je odaziv u zdravstvenim ustanovama bio manji. Ravnatelj te zdravstvene ustanove mi je rekao da su imali problema prilikom animacije zdravstvenih djelatnika na cijepljenje, a osim toga kao što svjedočite, izdali smo dodatne upute za postupanje s ostatkom cjepiva, tako da te nove upute su najbolji odgovor na ovo pitanje, tako da bi ovakvih slučajeva trebalo biti što manje”, rekao je Beroš.

O dinamici isporuke cjepiva

Capak je govorio o isporuci novih doza cjepiva.

“Došlo je nešto više od 210.000 doza dosada, dakle ukupno do kraja ožujka bi trebalo doći više od 700.000 doza. Nama se kontinuirano događa da nas farmaceutska industrija obavještava ili o kašnjenju doza ili o smanjenju broja doza koja će isporučiti. Sad imamo čvrsta obećanja za ožujak, iako nemamo još točan broj doza i alokacije u drugom kvartalu, mi smo naručili više od 6 milijuna doza. Treba računati da je to za ogroman broj ljudi, više nego što nam treba. Nadamo se da ćemo do početka sezone cijepiti 50 posto populacije”, rekao je Capak.

U kojem će smjeru ići popuštanje mjera?

Ministar Božinović komentirao je moguće popuštanje mjera. Ponovio je da je Hrvatska jedna od najotvorenijih članica Europske unije.

“Kad govorimo o restrikcijama, barem ja to tako razumijem, postoje restrikcije koje se odnosi na neke djelatnosti koje su već i otvorene. Ono što mi se čini važnim, kad već opet otvaramo pitanje tih mjera, mislim da postaje svima jasno da je taj naš model bio od prvog dana da, kad idemo u zatvaranje, da budemo postupni ali tako i kad se govori o popuštanju, da to stavimo u kontekst ukupne situacije. Cilj je svima isti, da što više toga funkcionira, ali i da ne donosimo odluke koje ćemo uskoro nakon toga opet mijenjati”, rekao je Božinović.

“Sad smo pred prvom godišnjicom pojave korone u Hrvatskoj, ovo je trenutak kad bismo trebali postići novo, obnovljeno razumijevanje u ovoj pandemiji koja nas je zadesila, razumijevanje između različitih društvenih skupina, mlađih i starijih, svi smo mi pogođeni epidemijom na razne načine i svi trpe. Mislim da bi se solidarnost o kojoj govorimo od prvog dana trebala sve više orijentirati da postanemo svjesni rizika i problema koje epidemija donosi pojedinim dijelovima stanovništva i to ne samo nekima nego svima. Od početka govorimo da su najugroženiji stariji i kronični bolesnici, ali oni sigurno nisu prvi koji traže da se mjere popuste. A kad se mjere popuste, oni su najugroženiji. Svatko bi morao vidjeti što može učiniti da zaštitimo one koji su najugroženiji, da svi vode računa u pridržavanju mjera i da inzistiraju od svih koji im dođu u blizini, pogotovo od mlađih, da drže distancu i nose masku. Želim reći da različite skupine bi trebale i zbog sebe trebali razmišljati o rizicima koje epidemija nosi za druge i ako to postignemo, bit će sve manje restrikcija odnosno sve manje potrebe da se nešto nameće kao ponašanje”, rekao je Božinović.

“Činjenica da je zatvaranje, koje u Hrvatskoj nikad nije bilo, ali taj pristup otvori-zatvori, koji je bio u najvećem broju zemalja, se iscrpljuje i on mora biti krajnje sredstvo. Zato nam postoji konsenzus o tome na što bi određene društvene skupine trebale pristati, pa bi bilo manje pitanja o terasama i sličnom”, rekao je Božinović.

Tagovi: Davor Božinović, koronakriza, koronavirus u Hrvatskoj, Andrej Plenković, digitalizacija
PROČITAJ I OVO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE