GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Božinović prijeti kaznama: Maske obvezne sve do kraja epidemije

Božinović prijeti kaznama: Maske obvezne sve do kraja epidemije
PRIJETNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2020 / 19:46
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Čelni čovjek Nacionalnog stožera civilna zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović gostovao je u srijedu u emisiji RTL Danas u kojoj je progovorio o mjerama koje je zbog epidemije koronavirusa uveo stožer kojim upravlja.

- Vi znate da je naš pristup orijentiran prema podizanju svijesti ljudi. U onom trenutku kad znanost nešto potvrdi, a znanost znamo da je i oko pitanja maski, s obzirom da znamo da se radi o virusu, u početku i Svjetska zdravstvena organizacija davala dvojaka tumačenja, međutim sad je konsezualno prihvaćeno da maske štite, pogotovo ako ih nosimo svi u zatvorenim prostorima.

Nama je cilj da građani prihvate tu činjenicu kao nešto što može štititi njih i druge od njih kad je u pitanju prenošenje koronavirusa. Mi ćemo činiti sve da ne moramo dolaziti u siutaciju da se ljude kažnjava. Međutim, ukoliko netko svjesno ne bude htio nositi masku koja je obvezna i time u zatvorenom prostoru ugrožava zdravlje ljudi, vjerojatno bi onda i nadležna tijela poduzela i neke druge radnje, kazao je Božinović.

Opisao je i kako će izgledati ako netko nema masku, a želi dobiti neku uslugu.

- Ne smije dobiti uslugu, to je sad odgovornost institucije u koju je osoba došla i šalterskog službenika koji zapravo bi pomogao nekome tko može ugroziti i njezino zdravlje. Postoje zakonska rješenja i za te situacije, kazao je za RTL Televiziju.

Objasnio je i po kojim će zakonima kažnjavati ljude.

- Tu ima i Zakon o sustavu civilne zaštite, Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, ovo što vi govorite ide i prema prekršaju protiv javnog reda i mira. No, prepustimo to životu, a ja se nadam da će nas život naučiti u ovom novom normalnom da će maske nositi svi jer to je zapravo dobro za sve, objasnio je.

Kazao je i do kada će se morati nositi maske.

- Sve dok se ne nađe neko rješenje za taj virus i ukoliko znanstvena zajednica ne promijeni svoje mišljenje, onda bi to trajalo sve dok se ne proglasi kraj epidemije, rekao je Božinović.

Rekao je i kakva je situacija s turistima.

- U odnosu na ono što je i primarijus Capak danas govorio, danas je negdje prema eVisitoru više od 470.000 turista. Vidim da je Hrvatska udruga za turizam u ovom trenutku negdje na 55 posto noćenja u odnosu na 2019. Naporima svih uspijevamo turizam držati iznad vode. Što se tiče turista koji su inficirani, tu... Kod Danaca je još nejasna anamneza, zapravo je jedan od njih, je li on došao zaražen u Hrvatsku. Dosad nam se uvijek događalo to da su došli sa i bolest im se razvila u Hrvatskoj, međutim zarazili su se negdje drugdje. Mislim da svi koji se bave turizmom daju sve od sebe da se Hrvatska i dalje percipira kao sigurna zemlja za turizam, a to pokazuju i brojke koje rastu, rekao je.

Tagovi: Davor Božinović, maske, nošenje maski, koronavirus u Hrvatskoj, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
Puhovski: Domovinski pokret neće izdati birače ako odu s HDZ-om
ANALITIČARI
Puhovski: Domovinski pokret neće izdati birače ako odu s HDZ-om
ZAGREB - Politički analitičar Žarko Puhovski na televiziji N1 komentirao je rezultate izbora i moguće poslijeizborne kombinacije za sastavljanje parlamentarne većine i formiranje vlade.
Milanović se oglasio: Traju razgovori o sastavljanju nove većine
PREDSJEDNIK
Milanović se oglasio: Traju razgovori o sastavljanju nove većine
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se prvi put nakon izbora.
Plenković: Milanović okolo zove ljude pa oni zovu mene
PREMIJER
Plenković: Milanović okolo zove ljude pa oni zovu mene
BRUXELLES - Andrej Plenković otputovao je dan nakon izbora u Bruxelles na drugi izvanredni summit EU-a.
Mario Radić: Mogu zvati koliko hoće, mi ćemo imati čvrsti stav
JASNA PORUKA
Mario Radić: Mogu zvati koliko hoće, mi ćemo imati čvrsti stav
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić dao je izjavu nakon stranačkog sastanka u Hotelu International.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE