GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Božinović: Daleko smo od ublažavanja mjera

Božinović: Daleko smo od ublažavanja mjera
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2020 / 20:19
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - U Hrvatskoj je 50 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je sada ukupno 1650 oboljelih. Nažalost, u KBC-u Split preminule su dvije osobe pa imamo 25 žrtava. Na respiratoru su 34 pacijenta, a oporavilo se 400 ljudi.

Dvoje preminulih štićenici su splitskog doma za starije i nemoćne, a virus je ušao i u dom za starije u Makarskoj.

U Nacionalom stožeru civilne zaštite zadovoljni su ponašanjem većine građana, no i dalje ima onih koji epidemiju ne shvaćaju ozbiljno. Policija je utvrdila 12 mjera kršenja samoizolacije, te 331 pokušaj napuštanja prebivališta.

Današnji dan donio je i pozitivne novosti: očekuje se povećanje broja oporavljenih, porastao je broj testiranja.

Kada možemo očekivati ublažavanje mjera u Dnevniku je otkrio ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović. Među ostalim, u razgovoru za HRT, komentirao je i slučaj iz Splita.

- Kad su nasilnici u pitanju zna se što policija radi i mislim da je u tom slučaju policija djelovala promptno. Što se tiče napada na vaše kolegice tri su kaznene prijave podnesene prema novom zakonu. Podnesena je i jedna prekršajna prijava temeljem kršenja Zakona o javnom redu i miru. Što se tiče okupljanja gdje smo vidjeli neko neprimjereno znakovlje i ponašanja policija je identificirala 13 osoba, među kojima i jednog maloljetnika. Što se njega tiče, bit će obaviješten Centar za socijalni rad. Dvije osobe će odgovarati sukladno Zakonu o javnom redu i miru, za jednu osobu će se primijeniti Zakon o eksplozivnim tvarima s obzirom na to da je upalio baklju, a ostali će biti prijavljeni Državnom inspektoratu s obzirom na kršenje mjera koje je odredio Stožer, otkrio je ministar.

- Neće biti nikakvog popusta pogotovo kad su u pitanju službene osobe, kad su u pitanju novinari jer su oni jedna od najvažnijih karika u lancu obrane protiv koronavirusa jer bez njih sve ono što Stožer govori ne bi došlo do naših građana, a vidimo da je došl0, istaknuo je.

Najavio je da će se s ublažavanjem mjera početi nakon pada novooboljelih 5 do 7 dana za redom.

- S obzirom na to da se radi o novoj bolesti teško je govoriti o parametrima. Ono što znanost govori jeste da s popuštanjima mjera možemo krenuti nakon pada novooboljelih 5 do 7 dana za redom. Međutim, o tome svaki dan razgovaramo, nije tu u pitanju arbitrarna odluka niti Vlade niti Stožera. Ako svi tome damo svoj doprinos, odnosno ako se budemo ponašali onako kako je određeno epidemiološkim mjerama onda ćemo i prije doći u poziciju da se neke mjere počnu popuštati, rekao je Božinović.

- Ovisno i o pripremi naših gospodarskih subjekata i o tome što će nam reći vlada možemo razmišljati o nekim mjerama. No kao što bi rekli kolege iz Stožera, liječnici i epidemiolozi, to vrijeme još nije došlo, poručio je.

Kaže kako su policijski službenici zajedno s drugim snagama civilne zaštite i sa zdravstvom oni koji su na prvoj crti obrane od koronavirusa i treba pokazati razumijevanje za ono što rade.

- 23 policajaca je oboljelo, njih 210 je izašlo iz izolacije, još 123 je u izolaciji, što samo po sebi govori da su oni izloženi s obzirom na to da su u kontaktu s građanima, i to građanima koji se ne ponašaju uvijek primjereno ponašaju, istaknuo je dodavši da će nastojati da policijski službenici budu u onoj kategoriji čiji će se rad posebno vrednovati u ovim vremenima.

Tagovi: Davor Božinović, koronavirus u Hrvatskoj, koronavirus, KBC Split
PROČITAJ I OVO
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE