GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Božinović: Ako i bude popuštanja, pravila će biti striktna

Božinović: Ako i bude popuštanja, pravila će biti striktna
MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2021 / 12:41
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nacionalni stožer civilne zaštite danas je održao novu presicu o koronavirusu u Hrvatskoj.

Danas imamo umjereni rast broja slučajeva. Imamo 688 novozaraženih na 7763 testiranja, a umrlo je 15 ljudi.

O tome hoće li biti popuštanja mjera govorio je ministar Davor Božinović.

"Mi smo počeli i od danas intenziviramo razgovore oko odluke Stožera koja će pokrivati razdoblje od 1. ožujka. Imamo u kontinuitetu nekih pet dana porasta, danas nešto značajnije, više od 30 posto. U ovom trenutku ne bih htio prejudicirati konkretno, mi i dalje, kad govorimo o incidenciji, dobro stojimo. Kao što vidimo, situacija se pogoršava u našem istočnom susjedstvu, nije čudno onda što je zahvaćena Dubrovačko-neretvanska županija. Popuštanje nije dobro ako se odnosi na neka popuštanja druženja, poanta je da svi shvate da su privatna druženja na kojima se ostvaruje kontakt između više osoba riskantna. Kad sve uzmemo u obzir, mi ćemo na našim sastancima donijeti odluku koja će vrijediti od 1. ožujka da se život koliko je god moguće normalizira. Ako će se i ići u neka popuštanja, ona će morati biti popraćena striktnim epidemiološkim pravilima koja će možda opet izazvati negodovanje. Ali radimo najbolje što možemo da se normalizira život. Bit će to sigurno dugi razgovori koji će trajati do kraja tjedna. Mislimo da je poanta uspjeha da svi shvate da se moramo pridržavati mjera. Što se bolje i striktnije pridržavamo uputa, onda nam je i lakše kontrolirati ovu pandemiju. Mjere ovakve ili onakve, ali svatko mora učiniti sve da zaštiti sebe i svoje starije. Treba nam obnovljeni konsenzus između različitih društvenih skupina, gdje svi moraju pokazati razumijevanje jedni za druge. Kad to postignemo, onda ćemo manje govoriti samo o mjerama", rekao je Božinović.

Postoji li mogućnost da se, ako bude popuštanja, zbog loših brojki ponovno mjere postrože?

"Dakako da mogućnost uvijek postoji, jedna i druga. Ali mi bismo voljeli da mjere traju što duže, ako nešto otvorimo, da to traje što duže, a ne tjedan ili dva. Ako se pridržavamo osnovnih epidemioloških mjera, više-manje bi sve moralo funkcionirati pod određenim uvjetima kojih se onda treba pridržavati. I u ugostiteljskim objektima, i na poslu, i u javnom prijevozu. Najgore je kad mislite: 'Neće baš mene, neće baš danas.' Mislim da bi, kad bi se radilo istraživanje, najviše novozaraženih bilo iz te skupine", rekao je Božinović.

Capak je rekao kako je najbliže registraciji cjepivo Johnson & Johnson te da nitko drugi nije blizu registraciji u ovom trenutku.

Spadaju li roditelji i djeca s poteškoćama u prioritetnu skupinu?

"To sve ovisi o dijagnozi. Svi oni spadaju u drugu skupinu. I njegovatelji i roditelji imaju pravo na cijepljenje. Svi koji to ne znaju neka se jave s upitom pa ćemo to raščistiti. Sva djeca s poteškoćama u razvoju imaju dovoljno razloga da spadaju u drugu skupinu, iako bih volio vidjeti i detaljne dijagnoze, no svi imaju pravo cijepiti se u drugoj skupini", odgovorio je Capak.

Tagovi: Davor Božinović, popuštanje mjera, Krunoslav Capak, koronakriza, koronavirus u Hrvatskoj, Andrej Plenković, digitalizacija
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE