GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Borrell: Kakvo god bude rešenje za Kosovo, uslov je za integraciju u EU

Borrell: Kakvo god bude rešenje za Kosovo, uslov je za integraciju u EU
KOSOVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.10.2020 / 11:35
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell izjavio je danas da Unija ništa ne propisuje "kao rešenje za sukob Beograd-Priština", ali štagod da to bude, nužni je uslov za napredak ka članstvu u Uniji.

Borrell je to rekao dajući sažeti izveštaj o zaključcima šefova diplomatija EU o dijalogu Beograd-Priština, o kojem ih je u Luksemburgu izvestio specijalni predstavnik Miroslav Lajčak.

"To je složen proces, taj dijalog, on nije uopšte lak, ima emocija, ali se nastavlja... obe strane su predočile spremnost za unapredjenje dijaloga, uprkos mučnim, složenim pitanjima", izjavio je Borrell.

"Ja lično mislim da je postizanje konačnog sporazuma u dijalogu pitanje meseci, a ne godina, pod uslovom da obe strane delaju konstruktivno, a mi ne propisujemo, već samo posredujemo i ne želimo da veštački ubrzavamo, niti otežemo sa sprovodjenjem sporazuma koji su već potpisani i onih koji treba da budu utanačeni".

Borrell je time odgovorio na pitanje novinara da li je tačan zaključak da je dijalog u zastoju zato što dve strane ne mogu da se usaglase oko tema pregovora i kako ministri gledaju da zahtev srpskog predsednika Vučića da se jasno kaže da li se Srbiji opipljivo otvaraju vrata članstva u Uniji, ako Srbija treba da donese neke "dalekosežne odluke u vezi s Kosovom", kako je to uoči zasedanja izjavio Lajčak.

Visoki predstavnik EU je rekao da su i srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti istakli privrženost evropskoj integraciji i "oni znaju da kakvo god da bude rešenje za sukob Beograd-Priština, to je nužni uslov za napredak ka Evropskoj uniji".

Lajčak je obavestio šefove diplomatija Unije o razvoju dijaloga i oni su mu dali punu podršku za nastavak posredovanja u pregovorima dve strane.

Ministri su podvukli rešenost EU da se dijalog uspešno okonča i zatražili od Beograda i Prištine da pregovaraju "u dobroj veri i duhu kompromisa", rekao je Borrell i naglasio da je "uspeh tog dijaloga od ključnog značaja za stabilnost regiona i same Evropske unije".

Visoki predstavnik EU je naveo da se "dobro zna" da postoji samo jedan dijalog u kojem posreduja Unija, a da su dobrodošle sve inicijative koje to pomažu.

"Mi pozdravljamo ulogu SAD kao važnog partnera, ali onaj koji je posrednik i vodi taj Dijalog jeste Evropska unija", istakao je Borel i napomenuo da zemlje koje žele da postanu članice Unije moraju da ispune uslov dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje.

Zaključio je da će svaki kandidat za članstvo to postići na temelju sopstvenih zasluga.

Tagovi: Josep Borrell, Kosovo, odnosi Srbije i Evropske unije, Miroslav Lajčak
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE