GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Borba za zaštitu balkanskog risa od istrebljenja

Borba za zaštitu balkanskog risa od istrebljenja
ZAŠTITA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.11.2022 / 07:56
Autor: SEEbiz / H
TIRANA - U planinama koje nadvisuju azurno jezero na jugoistoku Albanije stručnjaci za divlje životinje tragaju za balkanskim risom u sklopu napora da očuvaju vrstu.

"Šumski duh" koji živi u planinama prekrivrenim gustim šumama na granici Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije jedan je od najugroženijih sisavaca u svijetu.

U divljini tih triju zemalja balkanskih je risova sada manje od 40, što je posljedica prekomjernog krčenja šuma i lova.

"Vrlo smo zabrinuti da bismo ih mogli zauvijek izgubiti ako im brzo ne podignemo broj", kaže Manuela von Arx iz švicarske zaklade Kora koja financira program očuvanja balkanskih risova.

Albanska nevladina organizacija za zaštitu prirodnog okoliša (PPNEA) već 15 godina radi na spašavanju životinja koje mještani zovu "balkanskim tigrom".

Bojažljivi i neuhvatljivi

U šumama na planinama iznad Prespanskog jezera dvojica stručnjaka pažljivo postavljaju kamere u risovoj visini. Nadaju se da će snimiti bojažljivog i neuhvatljivog mesojeda koji danju spava, a noću lovi jelene, divokoze i zečeve.

"Teško ga je snimiti", kaže inženjer šumarstva Ilir Shyti koji s kolegom Melitjanom Nezajem provjerava poziciju kamera.

U studenome 2021. uspjeli su snimiti risa koji je stigao iz Sjeverne Makedonije. "Nadamo se da će i ove godine proći ovuda, a bude li sreće možda snimimo još kojeg", kaže biolog Nezaj.

Jedinke je moguće razlikovati po sitnim razlikama na točkastom krznu i čupercima dlake na vrhovima ušiju. Pažljivo traganje za risovima ključan je dio njihove zaštite, tvrdi koordinator PPNEA-e za spašavanje tih životinja.

"Morate ih razumjeti i saznati kamo se kreću", rekao je AFP-u. "Svaki dokumentirani dokaz risove prisutnosti budi nadu u njegov opstanak".

Životinji s očima boje badema prijeti degradacija staništa i značajna krčenja šuma što im smanjuje prostor za lov. A i ris zna biti, iako je strogo zaštićen, lovina.

Najmanje 14 risova ubijeno je u Albaniji od 2006. godine, po podacima PPNEA-e.

Preparirani trofeji

Posljednji, ubijen 2020., prepariran je i postavljen kao trofej u jednom baru u Elbasanu, južno od Tirane.

Trgovina zaštićenim životinjama kažnjiva je s maksimalno sedam godina zatvora, ali albansko pravosuđe uopće ne mari za taj problem, tvrdi odvjetnik PPNEA-e Gentian Rumano.

Albanija, Kosovo i Sjeverna Makedonija udružile su snage u program obnove populacije risova koji financira nekoliko stranih zaklada.

Tri su zemlje stvorile "nova područja zaštite u kojima je ris prisutan i može se razmnožavati", rekao je šef PPNEA-a Aleksander Trajce.

Pokušavaju i obrazovati lovce i opću populaciju o mogućem izumiranju risa. Informacijski centar, koji služi i kao ljetna škola, otvoren je 2020. u albanskom mjestu Gorica.

No bitka je daleko od dobivene, posebno zbog toga što malena populacija osiromašuje genetski bazen, a to stvara zdravstvene probleme.

"Mala populacija znači parenje blisko srodnih životinja", kaže makedonski ekolog Dime Malevski.

Jedno od mogućih rješenja za ublažavanje problema mogao bi biti uvoz mužjaka iz drugih populacija risova na Balkan.

Tagovi: balkanski ris, Albanija, kosovo, Sjeverna Makedonija
PROČITAJ I OVO
Berlin: Stroži klimatski ciljevi odbačeni na referendumu
REFERENDUM
Berlin: Stroži klimatski ciljevi odbačeni na referendumu
BERLIN - Građani Berlina na referendumu su odbacili strože klimatske ciljeve. Točnije, referendum nije uspio, izjavila je gradonačelnica Franziska Giffey.
Sedam Afganistanaca ilegalno čamcem prešlo Savu, uhvaćeni pri ulasku u Hrvatsku
MIGRANTI
Sedam Afganistanaca ilegalno čamcem prešlo Savu, uhvaćeni pri ulasku u Hrvatsku

SLAVONSKI BROD - Sedam osoba uhvaćeno je pri ilegalnom ulasku u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine u subotu oko 21,30 sati nedaleko mjesta Vrbje u Brodsko-posavskoj županiji.

U ruskom gradu eksplodirao isti dron kakav je pao u Zagrebu
EKSPLOZIJA
U ruskom gradu eksplodirao isti dron kakav je pao u Zagrebu
MOSKVA - Ruski mediji objavili su da je došlo do eksplozije u gradu Kirejevsku u ruskoj regiji Tula te da su dvije osobe zadobile rane od gelera.
Putin: Rusija i Kina ne stvaraju vojni savez
PORUKE
Putin: Rusija i Kina ne stvaraju vojni savez
MOSKVA . Rusija i Kina ne osnivaju vojni savez niti kriju išta vezano uz njihovu vojnu suradnju, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu za državnu televiziju u nedjelju, javljaju agencije.
Ministarstvo pravosuđa će za web stranicu za prijavu korupcije potrošiti nevjerojatnih 640.000 eura
ENORMNO
Ministarstvo pravosuđa će za web stranicu za prijavu korupcije potrošiti nevjerojatnih 640.000 eura
ZAGREB - Ministarstvo pravosuđa i uprave planira otvoriti web stranicu pod nazivom “Građani, prijavite korupciju”. Koštala bi ih, po trenutnim procjenama, 640.000 eura kako piše Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE