GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Blinken: Akcije Kine oko Tajvana su neopravdane, neproporcionalne i provokativne

Blinken: Akcije Kine oko Tajvana su neopravdane, neproporcionalne i provokativne
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.08.2022 / 12:05
Autor: SEEbiz / H
PNOM PEN - Kineske vojne vježbe oko Tajvana kao odgovor na posjet predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Tajvanu predstavljaju nesrazmjernu i neopravdanu eskalaciju, poručio je u petak američki državni tajnik Antony Blinken.

Blinken je rekao da su Sjedinjene Države više puta jasno dale do znanja Kini da ne žele krizu, dodajući da su Washington i njegovi saveznici ozbiljno zabrinuti zbog najnovijih akcija Pekinga.

Kina provodi najveće vojne vježbe ikada u Tajvanskom tjesnacu, uključujući i lansiranje projektila oko otoka koji smatra dijelom svog teritorija.

"Nema opravdanja za ovaj ekstremni, nerazmjeran i eskalirajući vojni odgovor", rekao je Blinken na konferenciji za novinare na marginama regionalnog foruma ASEAN-a u Kambodži.

"Sada su podigli opasno djelovanje na višu razinu", dodao je.

Naglasio je da SAD neće poduzimati mjere kojima bi isprovocirao krizu, ali će nastaviti podržavati regionalne saveznike i održavati uobičajeni zračni i pomorski tranzit kroz Tajvanski tjesnac.

"Letjet ćemo, ploviti i djelovati gdje god to dopušta međunarodno pravo", kazao je.

Blinken se u Kambodži sastaje s kolegama iz jugoistočne Azije i 27 drugih zemalja, uključujući Kinu, Japan, Veliku Britaniju, Europsku uniju i Indiju.

Nije se susreo s kineskim šefom diplomacije Wang Yijem.

Savez država jugoistočne Azije (ASEAN), koji je domaćin sastanka, ranije je pozvao na suzdržanost svih strana, dodavši da postoji rizik od krive procjene i sukoba između veliki hsila.

Kina je u petak poručila da će uvesti sankcije predsjednici Zastupničkog doma Nancy Pelosi zbog njenog "zlobnog" i "provokativnog" posjeta Tajvanu.

Blinken je rekao da su ASEAN, kao i drugi azijski dužnosnici ozbiljno zabrinuti da će akcije Kine destabilizirati cijelu regiju.

"Posljednje što zemlje u regiji žele je da se razlike između Kine i Tajvana riješe silom", rekao je Blinken.

"Dužnost je nas i Kine da se ponašamo odgovorno. Ne želimo da bilo koja zemlja, uključujući Kinu i Rusiju, remeti međunarodni mir i sigurnost", dodao je.

Tagovi: Antony Blinken, NR Kina, ASEAN, Rusija, Tajvan
PROČITAJ I OVO
Svjetske agencije: Pred Hrvatskom su teški dani političkih pregovora
REALNO
Svjetske agencije: Pred Hrvatskom su teški dani političkih pregovora
ZAGREB - Pred Hrvatskom su, nakon parlamentarnih izbora održanih u srijedu, teški pregovori za formirajnje vladajuće većine ili nestabilno razdoblje s manjinskom vladom, ocjenjuju u četvrtak svjetske agencije.
Šalaj: DP može biti zadovoljan, a Grbin je još sinoć trebao podnijeti ostavku
ANALITIČARI
Šalaj: DP može biti zadovoljan, a Grbin je još sinoć trebao podnijeti ostavku
ZAGREB - U mreži Prvog HRT-a gostovali su politolog Berto Šalaj i komunikologinja Nikolina Borčić. Analizirali su tko ima razloga za zadovoljstvo, a tko će morati na ozbiljno preispitivanje te koliko će teško biti sastaviti novu Vladu.
Predstavnik Bošnjaka Hodžić izabran u Sabor, upao i Furio Radin
MANJINCI
Predstavnik Bošnjaka Hodžić izabran u Sabor, upao i Furio Radin
ZAGREB - Armin Hodžić, kandidat Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Hrvatskoj, preuzeo je od Ermine Lekaj Prljaskaj (Unija Albanaca u Hrvatskoj) zastupanje pet nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, pokazuju rezultati saborskih izbora održanih u srijedu.
Eurobarometar: Raste interes Hrvata za europske izbore
INTERES
Eurobarometar: Raste interes Hrvata za europske izbore
ZAGREB - Interes Hrvata za predstojeće europske izbore značajno je veći nego prije pet godina, pokazuju u srijedu rezultati posljednjeg Eurobarometra prije izbora novog saziva Europskog parlamenta.
Hajdaš Dončić dobio više preferencijalnih glasova od Grbina
SDP
Hajdaš Dončić dobio više preferencijalnih glasova od Grbina
ZAGREB - Preferencijalni glasovi na parlamentarnim izborima, održanima jučer, većinom su otišli nositeljima stranačkih lista po izbornim jedinicama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE