GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bizarno: Ni Beroš ni Markotić nisu članovi Stožera

Bizarno: Ni Beroš ni Markotić nisu članovi Stožera
NEOBIČNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2020 / 11:10
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Gotovo svi danas u Hrvatskoj znaju veliku četvorku, članove Nacionalog stožera civilne zaštite Davora Božinovića, Vilija Beroša, Krunoslava Capaka i Alemku Markotić.

Oni svaki dan na konferencijama za novinare Stožera izvještavaju javnost o širenju koronavirusa.

Nije stoga iznenađujuće da ih djeca crtaju kao superheroje. Predsjednik Zoran Milanović spada među one koji dvoje u pravnu utemeljenost ograničavajućih odluka Stožera i u četvrtak je u intervjuu za N1 televiziju rekao »mi smo iz nekog razloga formirali Stožer u kojem je ministar zdravstva jedan član«. Mislio je pritom na to da Beroš članstvom u Stožeru tom tijelu ipak daje određeno legitimnost. Ali, ministar zdravstva Vili Beroš uopće nije dio Nacionalog stožera civilne zaštitite. Takvim ga se u javnosti percipira, on to ne negira, ali ni on kao ni Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti »dr. Fran Mihaljević«, nisu u Stožeru.

Novi list je doznao to od čovjeka koji nas je uputio na odluku Vlade od 20. veljače, a kojom su imenovani članovi Stožera. Među njima nema niti Beroša niti Markotić. U ime Ministarstva zdravstva u Stožeru je Vera Katalinić-Janković.

I sve bi to bilo na razini bizarnosti da pogrešna percepcija o ministru Berošu možda nema ozbiljne pravne posljedice. Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin uvjeren je da ima.

- Moram priznati da nisam znao za informaciju da ministar Beroš nije u Stožeru. Podsjetit ću da su kolege iz HDZ-a uporno tvrdile da Stožer donosi odluke na osnovu Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. To da Beroš nije u Stožeru bitno mijenja pravni temelj svih dosadašnjih odluka tog tijela, rekao nam je Grbin.

Proteklih tjedana vodila se između HDZ-a i parlamentarne oporbe rasprava o tome je li Stožer mjere o ograničavanju građanskih prava zajamčenih Ustavom donosio na propisan način. HDZ je tvrdio da je upravo to posrijedi i da su Zakon o sustavu civilne zaštite i Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti bili temelj za sve odluke Stožera koje je potpisao njegov predsjednik Davor Božinović, potpredsjednik Vlade. Međutim, Vlada je svejedno sa svoje sjednice u četvrtak odlučila uputiti u saborsku proceduru prijedlog izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, na način da se u prijelaznim i završnim odredbama navede da se odluke Stožera smatraju mjerama iz tog Zakona.

Izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti Vlada nastoji »legalizirati« sve restriktivne odluke Stožera i prevenirati potencijane tužbe. Istina, sve odluke Stožera potpisuje Božinović i u njima se poziva na članak Zakona o sustavu civilne zaštite koji je Sabor, po proglašnju epidemije, jednoglasno ugradio u taj dokument. U tom članku 22a navodi se da Nacionalni Stožer donosi odluke i upute koje provode stožeri na lokalnoj razini »u slučaju nastupanja posebnih okolnosti koje podrazumijevaju događaj ili određeno stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a koje ugrožava život i zdravlje građana, imovinu veće vrijednosti, znatno narušava okoliš, gospodarsku aktivnost ili uzrokuje znatnu gospodarsku štetu«. Ali, u prijedlogu izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti Vlada nigdje ne spominje Zakon o sustavu civilne zaštite i isključivo se fokusira na odluke koje je Stožer donio sukladno Zakonu koji sada želi popraviti.

Prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, epidemiju proglašava ministar zdravstva i Vili Beroš je to učinio. No, ako se kasnije pravno sve prebacuje na Stožer koji djeluje prema Zakonu o sustavu civilne zaštitite, a kojeg Beroš nije član, onda je nejasno zbog čega je uopće ministar zdravstva proglasio epidemiju i potom formalno nestao kao čovjek koji ima utjecaja na provedbene mjere.

Tagovi: Vili Beroš, koronavirus, Vera Katalinić-Janković, Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Davor Božinović, Krunoslav Capak, Alemka Markotić, KB Dubrava, KBC Zagreb, respiratorni centar
PROČITAJ I OVO
Lacković: Bit ću dio pregovaračkog tima DP-a
NAJAVE
Lacković: Bit ću dio pregovaračkog tima DP-a
KOPRIVNICA - Nezavisni Željko Lacković koji je u IV. izbornoj jedinici preferencijalnim glasovima s liste Domovinskog pokreta, Pravo i pravda, Nezavisni, DHSS i Zelena lista osvoji saborski mandat, rekao je u četvrtak Hini da neće solirati nego će biti dio pregovaračkog tima DP-a i partnera.
Svjetske agencije: Pred Hrvatskom su teški dani političkih pregovora
REALNO
Svjetske agencije: Pred Hrvatskom su teški dani političkih pregovora
ZAGREB - Pred Hrvatskom su, nakon parlamentarnih izbora održanih u srijedu, teški pregovori za formirajnje vladajuće većine ili nestabilno razdoblje s manjinskom vladom, ocjenjuju u četvrtak svjetske agencije.
Šalaj: DP može biti zadovoljan, a Grbin je još sinoć trebao podnijeti ostavku
ANALITIČARI
Šalaj: DP može biti zadovoljan, a Grbin je još sinoć trebao podnijeti ostavku
ZAGREB - U mreži Prvog HRT-a gostovali su politolog Berto Šalaj i komunikologinja Nikolina Borčić. Analizirali su tko ima razloga za zadovoljstvo, a tko će morati na ozbiljno preispitivanje te koliko će teško biti sastaviti novu Vladu.
Predstavnik Bošnjaka Hodžić izabran u Sabor, upao i Furio Radin
MANJINCI
Predstavnik Bošnjaka Hodžić izabran u Sabor, upao i Furio Radin
ZAGREB - Armin Hodžić, kandidat Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Hrvatskoj, preuzeo je od Ermine Lekaj Prljaskaj (Unija Albanaca u Hrvatskoj) zastupanje pet nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, pokazuju rezultati saborskih izbora održanih u srijedu.
Eurobarometar: Raste interes Hrvata za europske izbore
INTERES
Eurobarometar: Raste interes Hrvata za europske izbore
ZAGREB - Interes Hrvata za predstojeće europske izbore značajno je veći nego prije pet godina, pokazuju u srijedu rezultati posljednjeg Eurobarometra prije izbora novog saziva Europskog parlamenta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE