GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bivši kralj Juan Carlos, osumnjičen za korupciju, napušta Španjolsku

Bivši kralj Juan Carlos, osumnjičen za korupciju, napušta Španjolsku
KORUPCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.08.2020 / 21:13
Autor: SEEbiz / H
MADRID - Bivši španjolski kralj Juan Carlos, posljednjih tjedana osumnjičen za korupciju zbog čega je na Vrhovnom sudu o njemu pokrenuta istraga, odlučio je napustiti zemlju, objavio je u pismu upućenom sinu kralju Filipu VI., prenosi u ponedjeljak Kraljevska palača.

"U želji da najbolje služim Španjolcima, njihovim institucijama i tebi kao kralju, informiram te da sam odlučio u ovom razdoblju otputovati izvan Španjolske", napisao je bivši kralj, prenosi se u priopćenju Kraljevske palače, a njegov sin, kralj Filip, pozdravio je tu odluku.

Početkom lipnja je španjolski Vrhovni sud najavio otvaranje istrage da bi se utvrdilo je li Juan Carlos kazneno odgovoran za korupcijsku aferu kada je Saudijska Arabije povjerila jednom španjolskom konzorciju gradnju brzog vlaka u Meki. Istraga je pokrenuta nakon što je švicarski list la Tribune de Geneve objavio kako je kralj dobio 100 milijuna dolara od pokojnog saudijskog kralja.

Preko svog odvjetnika Juan Carlos (82) odbio je komentirati optužbe.

"To je odluka koju sam donio teška srca, ali s vedrinom", napisao je bivši kralj u pismu.

"Prije godinu dana sam izrazio želju da napustim institucionalne aktivnosti", podsjetio je i rekao da je "uvijek želio samo najbolje za Španjolsku i za krunu".

Dodao je da "suočen s javnim posljedicama nekih prošlih događaja iz njegovog privatnog života, naglašava da je potpuno na raspolaganju sinu kako bi mu olakšao obavljanje funkcija".

Kraljevska palača je na svojoj internet stranici, gdje je objavljeno službeno pismo, naglasila da kralj ističe "povijesnu važnost vladavine svog oca u službi Španjolskoj i demokraciji" i potvrđuje načela i vrijednosti na kojima se temelji Ustav i španjolski pravi poredak.

Felipe VI. je krajem ožujka objavio da se odriče očeva nasljedstva i da mu ukida godišnju rentu od gotovo 200.000 eura državnog novca koja mu se dotad isplaćivala.

Španjolski monarsi imaju imunitet tijekom vladavine, no Juan Carlos je abdicirao 2014. te potencijalno ostao otvorena meta mogućih tužbi za razdoblje poslije abdikacije.

Juan Carlos došao je na tron 1975. nakon smrti diktatora, generala Francisca Franca i uživao veliko poštovanje zbog svoje uloge u transformaciji Španjolske od diktature do demokracije.
No njegova je popularnost posljednjih godina znatno opala zbog serije skandala koji su ga prisilili da odstupi s prijestolja.

Tagovi: Juan Carlos, Španjolska, Filip VI., Francisco Franco
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE