GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BIT sporazum može pomoći u normalizaciji američko-kineskih odnosa

BIT sporazum može pomoći u normalizaciji američko-kineskih odnosa
SAD-KINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2018 / 20:22
Autor: Branimir Vidmarović
KOLUMNA - Kako popraviti trenutno stanje odnosa SAD-a i Kine i vratiti ga u modus dijaloga, koji je nekoć, bez obzira na teškoće, ipak bio osnovna karakteristika odnosa dvaju najvećih ekonomija?

Čini se da trenutno nema dobrih opcija. Nije trebalo dugo da trgovinski okršaj tarifnih i ne-tarifnih mjera s američke strane preraste iz ekonomskog u politički i ideološki protest protiv kompletnog kineskog sustava, načina upravljanja državom i njenih vrijednosti. 

Washington pod upravom Trumpa snažno i beskompromisno ide na pobjedu, prisilu druge strane da prihvati američke uvjete i smanji trgovinskih deficit, zaštiti intelektualna prava i po mogućnosti oslobodi valutu i prestane razvijati domaću visokotehnološku proizvodnju.

Pri tome je sloboda tržišta ostavljena po strani, uz indicije da nikada nije ni bila ishodišni čimbenik. Trump svojim odlukama zadire u postojeće ekonomske veze američkog biznisa s Kinom na brojnim razinama, napose poljoprivrednoj, pri čemu je prisiljen iz proračuna subvencionirati te iste poljoprivrednike. Paralelno, faktički traži od Kine više državne intervencije i više uplitanja u gospodarstvo kako se ispunili američki zahtjevi.

Jedna od mogućih zajedničkih poveznica na koju se strane mogu osloniti jest Bilateralni sporazum o investicijama (eng. Bilateral Investment Treaty – BIT).  BIT-ovi su sporazumi kojima vlade nastoje svojim investitorima osigurati ravnopravne i bolje uvjete na stranim tržištima i proširiti polje njihovog djelovanja ondje. Prije detaljiziranja, važno je odmah naglasiti da kao vrlo konkretan, bilateralni mehanizam, BIT u daleko većoj mjeri zadovoljava kriterije Trumpove politike od, na primjer, napuštenog multilateralnog Sporazuma o trans-pacifičkom partnerstvu.

Zato je BIT sadržajno i kontekstualno dobra odskočna daska za dijalog. BIT američkim investitorima na stranom terenu osigurava nacionalni tretman poput domaćih kompanija. Kompanije također dobivaju iste olakšice ili preference kao i druge strane kompanije na tržištu koje sa tom državom imaju slične sporazume. U slučaju Kine, u praksi to znači da bi američke kompanije osim nacionalnog tretmana mogle poslovati pod istim uvjetima kao i Južna Koreja, Njemačka, Francuska ili bilo koja druga zemlja – Kina trenutno ima 127 aktivna BIT-a. Za usporedbu, SAD ima svega 45 BIT-ova.

Bilateralni investicijski sporazum je prije svega potreban Americi. Kina je, barem donedavno, na američkom tržištu uživala gotovo sva moguća prava u skladu s domaćim zakonodavstvom. Usuglašavanje i potpisivanje BIT-a tek bi u nekim segmentima poboljšalo položaj kineskog poslovanja. To znači da je proces pregovora neuravnotežen, a Kina ima više motiva da blokira američke prijedloge. Otkako su strane službeno počele pregovore 2008. godine, Peking se trudio da što više zaključanih vrata ostane zaključano. 

Nakon pet godina sporih pregovora, Kina je 2013. signalizirala da je spremna podržati BIT sa takozvanim „negativnim popisom“. Negativni popis je popis onih područja koja do daljnjega ostaju zatvorena za američka ulaganja. Drugim riječima, po modelu 1-0 SAD bi imao nacionalni tretman osim sektora s popisa. U analitičkom izvješću Instituta Peterson iz 2015. stoji da se ljudi koji sudjeluju u pregovorima žale na duljinu popisa, što je očit indikator da su pregovori još uvijek daleko od svršetka.

Napredak na tom polju ovisi i o reformi kineskog investicijskog zakonodavstva. Godine 2015. Državno vijeće Kine je na stol stavilo novi projekt Zakona o stranim investicijama koji bi trebao zamijeniti staru regulativu koja je desetljećima definirala kineski odnos prema stranim investicijama. Nacrt uvodi ideje koje se podudaraju s kineskom pozicijom u BIT-u: strane investicije će imati nacionalni tretman osim u područjima, koja su ograničena negativnim popisom. Negativni popis bi, prema nacrtu, imao dvije razine – potpuno zatvorena područja i područja u kojima bi strane investicije imala različita ograničenja. Nacrt paralelno predlaže i stvaranje inter-ministarske komisije zadužene za režim nacionalne sigurnosti u kontekstu stranih investicija. 

Trenutno je nacrt prošao fazu prikupljanja javnih komentara i primjedbi i krajem prosinca ove godine trebao bi ići u prvo čitanje. No, ako će zakon trebati proći više čitanja i biti izglasan na punom sazivu Nacionalnog kongresa Kine, onda bi mogao biti usvojen tek početkom 2020. Ipak, krajem listopada ove godine, glasnogovornik Ministarstva trgovine Gao Feng je izjavio da Kina radi na žurnom usvajanju novog zakona. 

Ekstenzivnost negativnog popisa u praksi vidljiva je u Šangajskoj pilot-zoni slobodne trgovine. Kineske vlasti su nedavno objavile da će za strana ulaganja biti zatvorena čak 31 industriju. Američka strana tvrdi da situacija nije zadovoljavajuća. Dok su se u nekim sektorima, poput medicine i zdravstva, restrikcije na samostalno investiranje bez partnerstva s kineskim kompanijama ukinute, u sektorima poput softwarea, informacija, šireg online segmenta i online igara investicije su postale u cijelosti zabranjene.

S obzirom na očite poteškoće, kako BIT može pomoći u normalizaciji odnosa dvaju divova?

Prvo, kao što smo konstatirali ranije, sporazum je bilateralan i trebao bi imati više pozitivnog odjeka kod trenutne američke administracije. Bez obzira na probleme, nastavak procesa bi primorao strane da sjednu za stol i razgovaraju o konkretnim stvarima bez optužbi i prijetnji. Iako pokriva samo jedno područje Trumpove frustracije sa Kinom, BIT se ipak bavi dosta širokim i vjerojatno najvažnijim aspektom trenutnih tenzija.

Drugo, BIT pomaže promociji američkih poslovnih interesa. U suprotnosti s konvencionalnom predodžbom da Amerikanci sele poslovanje u Kinu, što vodi gubitku radnih mjesta u SAD-u, u istraživanju US-China Business Councila iz 2014. se navodi kako svega 7% svih prodaja američkih kompanija ide prema američkom tržištu. Amerikanci u Kini pokreću kompanije kako bi prodrli na kinesko tržište. Prema analizi, čak 77% prodaja ostaje u Kini. Ideološki, taj je podatak također u skladu s Trumpovom vizijom i programom zaštite američkih poslovnih interesa. Amplifikacija i razumijevanje ovog argumenta mogla bi pozitivno utjecati na daljnji razvoj situacije.

Treće, čak i s restrikcijama u vidu negativnih popisa, sustav BIT-ova pomaže u promicanju transparentnosti i razumijevanja. Zabranjena područja su službeno usuglašena, što uklanja sve nedorečenosti i sumnje na skrivenu agendu ili neslužbene restriktivne prakse. Uostalom, SAD može implementirati recipročni popis kako bi konačni rezultat bio uravnotežen.

Četvrto, usuglašene restrikcije bile bi predmet bilateralnog sporazuma, bez trećih strana i njihovih interesa. U ovome ima nešto od Trumpove tvrdokornosti i mačističkog jedan-na-jedan pristupa pa bi u teoriji i ovaj aspekt imao svoju simboličku vrijednost.

Peto, Kina ipak ide u smjeru liberalizacije svog tržišta. Taj je proces postepen. Za očekivati je da će se Kina stalno pokušavati osigurati. Što će opći zakonodavni okviri biti slobodniji, to će više biti popratnih regulativa i mikro-restrikcija. No, važna je opća dinamika i opći trend. Sasvim nedavno, BMW je u okviru smanjenja restrikcija dobio pravo na kupovinu većine udjela u zajedničkom poduhvatu s kompanijom Brilliance Auto Group. Do 2022. godine, BMW će kontrolirati 75% udjela u kompaniji. Bavarci su se izborili i za pravo kupovine udjela u kineskom proizvođaču električnih automobilskih baterija CATL. Dakle, tu valja biti mudar i strpljiv te pustiti Kinu da uz lagani pritisak nastavi istim tempom.

Problem, naravno, predstavlja i činjenica da BIT mora biti ratificiran dvotrećinskom većinom u Senatu, što može biti problematično s obzirom da Demokrati najavljuju suprotstavljanje Trumpu i njegovim inicijativama. No, u konačnici dobar i sveobuhvatan BIT mogu podržati svi bez obzira na stranačku pripadnost. BIT bi definirao pravila igre i dozvoljene razine prepreka, a dogovor s krutim pravilima je bolji od izostanka istog.

Tagovi: Bilateralni sporazum o investicijama, kinesko-američki odnosi, kineska ekonomija, trgovinski rat, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
Minnesota tuži policiju zbog smrti Georgea Floyda
TUŽBA
Minnesota tuži policiju zbog smrti Georgea Floyda
MINNEAPOLIS - Američka savezna država Minnesota podnijela je tužbu za kršenje građanskih prava protiv policije Minneapolisa zbog smrti Georgea Floyda koji je život izgubio prilikom intervencije pripadnika policije, objavio je guverner te države.
Pomozite Mateu Alaru
POTREBNA POMOĆ
Pomozite Mateu Alaru
ZAGREB - SEEbiz i obitelj Alar pozivaju sve koji su u mogućnosti da pomognu uplatom novca za liječenje Matea Alara.
Ćorić: Nakon konzultacija s DORH-om odlučili smo ići na poništenje odluke
OTKRIĆA
Ćorić: Nakon konzultacija s DORH-om odlučili smo ići na poništenje odluke
ZAGREB - Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, koji je u Karlovcu bio na sjednici Županijskog odbora HDZ-a, u utorak je kratko komentirao aferu s vjetroelektranama i kako su, nakon konzultacija s DORH-om, odlučili ići na poništenje odluke, čime je projekt deblokiran.
Cuomo: Policija nije odradila svoj posao, nisu spriječili pljačku
OPTUŽBE
Cuomo: Policija nije odradila svoj posao, nisu spriječili pljačku

NEW YORK - Guverner New Yorka Andrew Cuomo rekao je u utorak da njujorška policija nije uspjela spriječiti pljačku i druge kriminalne aktivnosti tijekom sinoćnjih prosvjeda.

Medojević: Đukanovićev cilj je da Crnogorci postanu katolici
SULUDO
Medojević: Đukanovićev cilj je da Crnogorci postanu katolici
PODGORICA - Namjera DPS da eliminiše pravoslavlje i osnuje crkvu ima za cilj da Crnogorci postanu katolici, izjavio je jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE