GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bijela kuća: Nećemo podržati uvođenje Covid putovnica za građane SAD-a

Bijela kuća: Nećemo podržati uvođenje Covid putovnica za građane SAD-a
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2021 / 09:01
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Bijela kuća je odbacila ideju o uvođenju obaveznih putovnica za cijepljenja protiv koronavirusa, pojasnivši ovu odluku činjenicom da smatraju da privatnost i prava građana trebaju biti zaštićeni.

Sheme uvođenja takvih putovnica inicirane su širom svijeta kao način koji omogućava sigurna putovanja u periodu dok se svijet bori protiv pandemije.

Kritičari ovog sistema, međutim, kažu da bi takvi dokumenti mogli biti diskriminatorni, a Sjedinjene Američke Države su jasno naglasile da nisu i neće podržati "sistem koji zahtijeva da Amerikanci nose akreditiv".

Zemlja je prijavila više od 550.000 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom i gotovo 31 milijun slučajeva zaraze, što je najveći broj na svijetu, prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins.

Kako prenosi BBC, glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je da neće postojati "federalna baza podataka o cijepljenju", niti "savezni mandat koji će zahtijevati da svi dobiju jednu legitimaciju o cijepljenju".

"Vlada sada ne podržava niti će podržavati sistem koji zahtijeva da Amerikanci nose akreditiv. Naš interes je vrlo jednostavan kod savezne vlade, a to je zaštita privatnosti i prava Amerikanaca, tako da se ti sistemi ne koriste nepravedno protiv ljudi", kazala je Psaki.

Zemlje širom svijeta razmatraju uvođenje takozvanih Covid pasoša, odnosno dokaza o cijepljenju, koji bi se koristili kako bi se pokazalo da je osoba cijepljena protiv koronavirusa, kao način za sigurno otvaranje masovnih okupljanja i putovanja.

U Engleskoj se razvija shema "ovjere statusa Covida", koja omogućava održavanje koncerata i sportskih utakmica. Tu bi bilo zabilježeno jesu li ljudi cijepljeni, nedavno testirani negativno ili su se već oporavili od zaraze koronavirusom.

Evropska unija također radi na planovima za uvođenje certifikata, dok je u Izraelu "Zelena propusnica" već dostupna svima koji su u potpunosti cijepljeni ili su se oporavili od infekcije koronavirusom, što moraju pokazati za pristup objektima poput hotela, teretana ili kazališta.

Tagovi: Covid putovnice, Bijela kuća, Europska komisija, Margaritis Schinas, putovanja, potvrda o cijepljenju
PROČITAJ I OVO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE