GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden: Uhvatit ćemo vas i natjerati da platite

Biden: Uhvatit ćemo vas i natjerati da platite
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.08.2021 / 07:05
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden obećao je u četvrtak u obraćanju naciji da će 'uhvatiti' počinitelje napada u kojemu je poginulo najmanje 12 američkih vojnika blizu kabulske zračne luke, potvrdivši da se velika operacija evakuacije civila nastavlja do 31. kolovoza kada se američke snage povlače iz Afganistana.

'Uhvatit ćemo vas i natjerati vas da platite', rekao je smjerajući na počinitelje najkrvavijeg napada na američku vojsku u Afganistanu od 2011. za koji je odgovornost preuzela skupina Islamska država (IS).

Predsjednik je naredio vojnim dužnosnicima da 'pripreme operativne planove za napad na ciljeve, vođe i objekte' IS-a u Afganistanu.

'Snažno ćemo i ciljano odgovoriti kada to odlučimo, gdje i kada to budemo htjeli', istaknuo je u govoru u Bijeloj kući.

Odao je priznanje poginulim vojnicima, nazivajući ih 'junacima (...) koji su sudjelovali u opasnoj i nesebičnoj misiji spašavanja tuđih života'.

Samoubojički napad u kojemu je u dvjema eksplozijama poginulo 12 i ranjeno 15 američkih vojnika, dogodio se u blizini ulaza Abbey, jednog od triju ulazak u zračnu luku, gdje se tiskalo mnoštvo ljudi čekajući na evakuaciju, bježeći iz zemlje u kojoj su vlast preuzeli talibani.

Potonji su izvijestili da je u dvjema eksplozijama oko 20 mrtvih i 52 ranjenih, ali drugi izvori govore o puno većem broju žrtava u tom prvom krvavom napadu nakon povratka talibana na vlast 15. kolovoza.

Joe Biden je rekao da zasad nema 'dokaza' o 'dosluhu' talibana i IS-a, dviju skupina koje su se ovih godina sukobljavale, u organiziranju ovog napada.

'Amerika se neće dati zastrašiti', poručio je. 'Teroristi nas neće obeshrabriti. Nećemo im dopustiti da zaustave našu misiju. Nastavit ćemo evakuaciju'.

Usto je potvrdio da rok za povlačenje američkih vojnika iz Afganistana ostaje 31. kolovoza, unatoč kritici, pa i u vlastitoj stranci, da treba ostati dulje, ako treba, kako bi dovršio evakuaciju.

Još je moguće evakuirati Amerikance i Afganistance koji ispunjavaju uvjete 'ovih dana, od danas pa do 31.' kolovoza, rekao je. 'Svjesni da je moguć novi napad, vojska je zaključila da tako trebamo postupiti. Mislim da su u pravu', dodao je.

Tagovi: Joe Biden, Islamska država, Afganistan, aerodrom u Kabulu
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE