GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden traži petogodišnje produljenje Novog STARTA s Rusijom

Biden traži petogodišnje produljenje Novog STARTA s Rusijom
SAD-RUSIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2021 / 08:17
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden tražit će petogodišnje produljenje sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja Novi START s Rusijom, potvrdila je u četvrtak Bijela kuća.

"Predsjedniku je već odavno jasno da je sporazum Novi START u interesu nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Država. A ovo produljenje ima još više smisla kada je odnos s Rusijom suparnički kakav je u ovom trenutku", kazala je na brifingu glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Također je rekla da je Biden američke obavještajne službe "zadužio" za potpunu procjenu hakiranja Solar Windsa, miješanje Rusije u izbore 2020., rusku uporabu kemijskog oružja protiv oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog i navodno plaćanje napada na američke vojnike u Afganistanu.

"Čak i kad radimo s Rusijom na unapređivanju američkih interesa, istovremeno radimo i na tome da Rusija odgovora za svoje nepromišljene i kontradiktorne postupke", rekla je Psaki.

Sporazum o kontroli naoružanja koji bi trebao isteći 5. veljače, ograničava Sjedinjene Države i Rusiju na posjedovanje najviše 1550 razmještenih strateških bojevih glava.

Također, ograničava posjedovanje razmještenih raketa i zrakoplova koji ih mogu nositi.

U slučaju da se ugovor ne produlji prestala bi sva ograničenja za raspoređivanje američkih i ruskih strateških nuklearnih bojevih glava i sustava koji ih nose, što bi potencijalno moglo potaknuti novu utrku u naoružanju, upozorili su stručnjaci za politiku.

Kremlj je u srijedu priopćio da je i dalje sklon produljenju bilateralnog sporazuma te da će pozdraviti napore za postizanje dogovora koje je obećala administracija novoizabranog predsjednika Joea Bidena.

Tagovi: Jose Biden, sporazum START, Jen Psaki, nuklearno oružje
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE