GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden sastavlja plan za rusko-ukrajinsku krizu

Biden sastavlja plan za rusko-ukrajinsku krizu
PLAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.12.2021 / 08:21
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden u petak je rekao da razvija opsežne inicijative da oteža ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu invaziju na Ukrajinu i da neće prihvatiti "crvene linije" Moskve, dok raste strah da bi zakuhani sukob mogao prerasti u rat.

U narednim danima očekuje se da će doći do video telekonferencije između dva čelnika.

Više od 94.000 ruskih vojnika nalazi se uz ukrajinsku granicu, rekao je ukrajinski ministar obrane, Oleksii Reznikov, koji je naveo obavještajna izvješća koja daju naslutiti da Moskva planira veliku vojnu ofenzivu za kraj siječnja.

Moskva, zauzvrat, optužuje Ukrajinu i SAD za destabilizirajuće ponašanje te tvrdi da Kijev možda planira vlastitu ofenzivu u istočnoj Ukrajini, što ukrajinske vlasti niječu.

"Sastavljam ono što vjerujem da će biti najopsežniji i najznačajniji set inicijativa da vrlo, vrlo oteža gospodinu Putinu da učini ono što se ljudi boje da će učiniti", rekao je Biden, no nije išao u detalje.

Dok je u petak odlazio na vikend put u Camp David, Biden je rekao novinarima: "Svjesni smo ruskog djelovanja dugo vremena i moje očekivanje je da ćemo imati dugačku raspravu s Putinom."

"Ne prihvaćam ničije crvene linije", rekao je o ruskim zahtjevima.

Američki i ukrajinski dužnosnici upozorili su ponovno ovaj tjedan da su teške ekonomske sankcije na stolu protiv Rusije.

"Od početka ove administracije pokazali smo da su SAD i naši saveznici spremni koristiti određene alate kako bi djelovali protiv štetnih ruskih akcija", rekao je viši američki dužnosnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti, kad je upitan o planu koji Biden razvija. "Nećemo oklijevati od tih i drugih alata u budućnosti."

Glasnogovornica Bijele kuće, Jen Psaki, rekla je na brifingu da se razmatra sigurnosna pomoć za Ukrajinu.

Tagovi: Joe Biden, Rusija, Ukrajina
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE