GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden: SAD su se vratile, kao i transatlantsko partnerstvo

Biden: SAD su se vratile, kao i transatlantsko partnerstvo
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2021 / 20:11
Autor: SEEbiz / H
MUENCHEN - Američki predsjednik Joe Biden uputio je u petak navečer s Konferencije o sigurnosti u Muenchenu poruku da su se "SAD vratile'' i da se ''vratilo transatlantsko partnerstvo", javile su svjetske agencije.

"Ne gledamo više u prošlost, već samo u budućnost. Transatlantski savez je snažan temelj naše zajedničke sigurnosti", rekao je Biden.

Mjesec dana nakon dolaska u Bijelu kuću, demokrat, koji je bio najavio da će voditi diplomaciju suprotnu onoj kakva je bila u Trumpovo vrijeme, sudjelovao je na svojim prvim međunarodnim sastancima, G7 i minhenskoj konferenciji.

Na svojem prvom virtualnom sastanku s Joeom Bidenom čelnici G7 su se u petak obvezali da će obnoviti multilateralizam, ugrožen za mandata Donalda Trumpa, a Biden je naglasio da je predanost SAD-a NATO-u nepokolebljiva.

Prvo je sudjelovao na videokonferenciji s francuskim, britanskim, njemačkim, talijanskim, japanskim, kanadskim i čelnicima EU-a na kojoj je glavna tema bila odgovor na pandemiju što je pokosila 2,4 milijuna ljudi u svijetu.

Zatim je govorio na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu, što je prvi nastup nekog američkog predsjednika na tom skupu na kojemu se svake godine sastaju predsjednici država, ministri, diplomati i stručnjaci za sigurnost.

"Šaljem svijetu jasnu poruku: Amerika se vraća. Transatlantski savez se vraća", rekao je 46. američki predsjednik iz Bijele kuće u prigodi tog drugog događaja.

„SAD je u potpunosti predan našem NATO savezu i pozdravljam vaše jačanje investicija u vojne sposobnosti koje osnažuju našu zajedničku obranu“, dodao je.

„Napad na jednog je napad na sve. To je naš nepokolebljiv zavjet“, rekao je Biden, referirajući se na 6. članak ugovora NATO-a kojim objava rata protiv jedne članice predstavlja rat protiv cijelog saveza.

Novi američki predsjednik priznao je da su "zadnjih par godina“ bile ispit za transatlantsko partnerstvo, no da je SAD sad spreman ponovno se angažirati s Europom, „savjetovati se s njome i vratiti američki položaj vodstva kojem se može vjerovati“.

Rekao je i kako američka vojska trenutno provodi reviziju svog vojnog angažmana u svijetu, no da se odustalo od povlačenja američke vojske iz Njemačke, što je bila odluka njegovog prethodnika.

Biden je ukinuo i ograničenje broja američkih vojnika u toj europskoj državi, što je također bio potez Trumpove vlade.

Britanski premijer Boris Johnson izrazio je zadovoljstvo da se Amerika vratila kao lider slobodnog svijeta

"Kao što ste čuli i vidjeli ranije, Amerika se bezrezervno vratila kao lider slobodnog svijeta i to je fantastično", rekao je Johnson na mihnenskoj konferenciji, referirajući se na Bidenov govor.

Putin potkopava transatlantski odnos

Demokrat je konferenciji u Muenchenu kazao i da ruski predsjednik Vladimir Putin želi oslabiti Europu.

„Kremlj napada naše demokracije i koristi korupciju kao oružje kako bi potkopao naš sustav vlasti“, naglasio je.

„Putin želi oslabiti europski projekt i naš NATO savez. Želi potkopati transatlantsko jedinstvo i našu odlučnost“, zaključio je, pa dodao da je razlog tomu to što je Rusiji puno lakše prijetiti pojedinačnim državama nego pregovarati s jakom i ujedinjenom zajednicom.

Berlin spreman na novo poglavlje u transatlantskim odnosima

Njemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji je kazala kako je njezina zemlja spremna za novo poglavlje u transatlantskim odnosima u kojima SAD i Europa slijede istu agendu.

"U našim principima i našoj vrijednosti, u našoj vjeri u demokraciju i njezinu mogućnost da poduzme akcije, imamo široke dobre temelje", rekla je Merkel.

"Ima puno toga za napraviti a Njemačka je spremna za novo transatlantsko poglavlje".

Trebamo se zajednički suprotstaviti velikim izazovima poput pandemije koronavirusa i klimatskih promjena, kazala pa dodala da SAD i Europa moraju imati i zajedničko stajalište prema Rusiji.

"Vrlo je važno da razvijemo zajedničku transatlantsku agendu prema Rusiji, koja s jedne strane nudi suradnju, ali s druge jasno identificira razlike", naglasila je kancelarka Njemačke koja s Rusijom gradi Sjeverni tok 2, plinovod kojemu se SAD protivi.

Macron vjeruje u NATO

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da njegov koncept europske strateške autonomije u sektoru obrane ne znači da se želi odmaknuti od SAD-a već da bi to od Europe učinilo vjerodostojnijeg partnera i ojačalo NATO.

"Vjerujem u NATO", rekao je Macron na minhenskoj konferenciji o sigurnosti, nešto više od godinu dana nakon što je izazvao konfuziju među partnerima iz Saveza rekavši da NATO doživljava moždanu smrt.

Ta njegova izjava, kao i želja za više suradnje s Rusijom, izazvala je konsternaciju među nekim europskim saveznicima, posebno onima na istoku Europe koji smatraju SAD jedinom vjerodostojnom zaštitom od Rusije.

Od izbora 2017. Macron potiče Europsku uniju da stane na vlastite noge kada se radi o sigurnosti, a ne da se i dalje oslanja samo na američku vojnu zaštitu koju je naslijedila nakon Drugog svjetskog rata.

"Vjerujem da je najbolji mogući način na koji Europa može biti uključena u NATO da bude puno više odgovorna za svoju vlastitu sigurnost", naglasio je Macron.

Sve to učinit će NATO "jačim nego ikad ranije", zaključio je francuski čelnik.

Tagovi: Joe Biden, Emmanuel Macron, Vladimir Putin
PROČITAJ I OVO
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE