GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden kritiziran zbog isključivanja triju zemalja sa Samita Amerika

Biden kritiziran zbog isključivanja triju zemalja sa Samita Amerika
KRITIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2022 / 08:13
Autor: SEEbiz / H

LOS ANGELES - Latinoamerički čelnici u četvrtak su izravno kritizirali američkog predsjednika Joea Bidena zbog isključivanja Kube, Venezuele i Nikaragve sa Samita Amerike kojem je Biden domaćin, čime su dodatno naglašeni izazovi s kojima se suočava SAD kako bi ponovno potvrdio vodstvo u regiji.

Biden je bio na meti kritika od strane dvojice kolega čelnika u govorima koji su uslijedili nakon njegovog uvodnog obraćanja u Los Angelesu u kojem je iznio svoj plan za novo gospodarsko partnerstvo SAD-a i Latinske Amerike.

Govoreći prvog dana Samita Amerika u Los Angelesu, Biden je rekao da je njegova administracija predana pomoći zemljama Latinske Amerike i Kariba da se oporave od pandemije covida-19, uhvate u koštac s neregularnom migracijom, te poboljšaju životni standard stanovništva.

No brzo se suočio s oštrom kritikom zbog svoje odluke da na Samit ne pozove tri glavna regionalna protivnika Washingtona, što je potaknulo bojkot nekih čelnika na čelu s meksičkim predsjednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom.

Ubrzo nakon Bidenovog govora koji je veličao vrline demokracije u regiji, premijer Belizea John Briceno kritizirao je isključenje komunističke Kube i ljevičarske Venezuele, nazivajući "nezakonitu blokadu Kube" "uvredom čovječanstva".

"Zapravo, to je neameričko. Došlo je vrijeme, gospodine predsjedniče, da se ukine blokada", rekao je Briceno, kritizirajući Bidena koji je sjedio samo nekoliko metara dalje.

Bricena je slijedio argentinski lijevo orijentirani predsjednik Alberto Fernandez, koji je izjavio da nas "proziva šutnja onih koji su odsutni" i inzistirao da zemlja domaćin nema moć nametati "pravo na ulazak" na konferenciju. "Definitivno bismo poželjeli drugačiji samit Amerike", rekao je Fernandez.

Sljedeća dva govornika, čelnici Paname i Paragvaja, uglavnom su se držala dnevnog reda summita.

Odgovarajući u svojoj završnoj riječi, Biden je čelnicima rekao: "Čuo sam puno važnih ideja. Bez obzira na neka neslaganja vezana uz sudjelovanje, ono što sam čuo o suštinskim pitanjima bilo je gotovo jedinstvo."

Samit je zamišljen kao prilika za obnovu američkog utjecaja i suprotstavljanje rastućim gospodarskim prodorima Kine u regiju nakon godina relativnog zanemarivanja pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom. No, Bidenove napore potkopala je kontroverza oko popisa gostiju.

Govoreći na konferenciji gospodarske komore SAD-a, Biden je pozvao američke poslovne čelnike da pomognu u jačanju gospodarstava regije povećanjem ulaganja i potporom za njegov ekološki plan.

Uvodna sjednica samita, koja se u velikoj mjeri usredotočila na inicijative za čistu energiju, uslijedila je nakon Bidenovog prvog službenog susreta s brazilskim predsjednikom Jairom Bolsonarom, otvorenim klimatskim skeptikom.

Bolsonaro, ekstremno desni obožavatelj Trumpa koji je imao hladne odnose s Bidenom, rekao je da su se dvije zemlje odvojile iz ideoloških razloga i da je zainteresiran za približavanje Sjedinjenim Državama.

Tagovi: Joe Biden, Manuel Lopez Obrador
PROČITAJ I OVO
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
DIVLJANJE
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
NEW YORK - Na današnjoj redovnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Kosovu došlo je do verbalnog okršaja između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajuće sjednicom, Vanesse Frazier s Malte.
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
STAVOVI
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
ZAGREB - Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić za Dnevnik Nove TV komentirao je postizbornu situaciju u Hrvatskoj.
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
KOALICIJA
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) spreman je sastaviti vladu s HDZ-om, te sutra kreće u službene pregovore sa svim strankama, poručio je glavni tajnik i izabrani saborski zastupnik DP-a Josip Dabro u ponedjeljak ispred sjedišta stranke u kojem traje sjednica Predsjedništva.
Hrebak: DP nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mijenjao društvo
PORUKE
Hrebak: DP nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mijenjao društvo
ZAGREB - Dario Hrebak (HSLS) koalicijski partner HDZ-a kazao je kako se danas čuo s premijerom Andrejom Plenkovićem te da sada kada je kampanja završila, emocije treba staviti na stranu i treba uključiti zdravi razum.
Pavliček: Uvjeren sam da se HDZ neće odreći manjinaca
PORUKE
Pavliček: Uvjeren sam da se HDZ neće odreći manjinaca
ZAGREB - Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček gostovao je u Newsroomu kod Anke Bilić Keserović gdje su razgovarali o tome tko bi i kako mogao formirati Vladu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE