GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden i Xi razgovarali o odnosima Kine i SAD-a, izbjegavanju sukoba

Biden i Xi razgovarali o odnosima Kine i SAD-a, izbjegavanju sukoba
KINA-SAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2021 / 07:38
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je telefonski sa svojim kineskim kolegom Xijem Jinpingom oko 90 minuta u četvrtak, rekao je visoki američki dužnosnik, a obojica su čelnika istaknula da je potrebno učiniti sve kako natjecanje između dva najveća svjetska gospodarstva ne bi preraslo u sukobe.

Odnosi između Washingtona i Pekinga na najnižoj su točki u posljednjih više desetljeća, i bio je to tek drugi razgovor dvojice čelnika otkad je Biden u siječnju preuzeo dužnost.

Bijela kuća priopćila je da se razgovaralo o "strateškim pitanjima", uključujući područja na kojima dvije zemlje imaju zajedničke interese, ali i područja na kojima su im interesi suprotstavljeni.

Visoki američki dužnosnik kazao je da se razgovor fokusirao na ekonomska pitanja, klimatske promjene i pandemiju covida-19.

Kineski mediji objavili su da je razgovor dvojice čelnika bio "iskren" i "sveobuhvatan", te da je predsjednik Xi upozorio da američka politika prema Kini otežava razvoj odnosa između dvije zemlje. U kineskom izvješću dodaje se da su dvije strane dogovorile da će održavati redovite kontakte na najvišoj razini, te da će od svojih radnih skupina za suradnju tražiti da pojačaju komunikaciju.

Dosadašnji kontakti između dviju administracija od veljače, kad su Xi i Biden prvi put razgovarali, nisu donijeli napredak u nizu spornih pitanja, od borbe protiv klimatskih promjena, preko pitanja poštivanja ljudskih prava, do istraživanja porijekla novog koronavirusa.

Posljednjih mjeseci Kina i SAD gotovo svakodnevno se međusobno optužuju u raznim pitanjima, nameću sankcije dužnosnicima duge strane i kritiziraju drugu stranu zbog nepridržavanja međunarodnih obveza.

Tagovi: Joe Biden, Xi Jinping, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ODGOVOR
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ZAGREB - "Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda", napisao je predsjednik Milanović.
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
OŠTRO
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE