GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden i Xi Jinping na virtualnom sastanku u ponedjeljak?

Biden i Xi Jinping na virtualnom sastanku u ponedjeljak?
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.11.2021 / 07:34
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Očekuje se da će američki predsjednik Joe Biden i kineski čelnik Xi Jinping održati virtualni sastanak u ponedjeljak, na kojem bi raspravljali o napetostima oko trgovine, ljudskih prava i vojnih aktivnosti, tvrdi Reuters.

Washington i Peking raspravljat će i o pitanjima od nastanka pandemije COVID-19 do rastućeg kineskog nuklearnog arsenala. Američki dužnosnici vjeruju da je izravan kontakt s Xijem najbolji način da se spriječi da se odnos između dva najveća svjetska gospodarstva ne pretvori u sukob.

Peking također želi izbjeći sukobe i usredotočiti se na "pozitivnu konkurenciju", a istovremeno se zalaže za suradnju u pitanjima poput klimatske krize i okončanja pandemije koronavirusa, rekao je neimenovani kineski dužnosnik.

Okvirni sporazum o jačanju suradnje u borbi protiv klimatskih promjena, koji su predstavile dvije najveće svjetske ekonomije na klimatskoj konferenciji UN-a u Škotskoj, poslao je "prilično pozitivan signal" za nadolazeći summit.

Xi će vjerojatno pozvati predsjednika SAD-a da prisustvuje Zimskim olimpijskim igrama 2022. u Pekingu, izvijestio je u četvrtak CNBC, pozivajući se na kineske izvore.
Biden i Xi posljednji su put razgovarali 9. rujna, u 90-minutnom razgovoru za koji je visoki američki dužnosnik rekao da su se usredotočili na gospodarska pitanja, klimatske promjene i COVID-19. Američki dužnosnici željeli su da se Biden sastane sa Xijem na marginama summita G20 u Rimu prije dva tjedna, ali Xi još nije putovao izvan Kine otkako je pandemija izbila prije 21 mjesec.

Tagovi: Joe Biden, Xi Jinping, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
Preminula Bojana Janković
IN MEMORIAM
Preminula Bojana Janković
BEOGRAD - Beživotno telo B.J. (1977) pronađeno je sinoć oko 19 u stanu u Ulici Đure Daničića, u Starom gradu.
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE