GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden blizu pobjede, Trump najavio tužbe

Biden blizu pobjede, Trump najavio tužbe
JOŠ BEZ EPILOGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.11.2020 / 07:39
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Amerikanci su u utorak 3. studenog izašli na birališta kako bi odlučili tko će biti sljedeći predsjednik, Joe Biden ili Donald Trump. Danas, 5. studenog i dalje se ne zna pobjednik.

Biden, koji je bliže pobjedi, poziva na strpljenje i prebrojavanje svih glasova, a Trump je još u izbornoj noći proglasio pobjedu i ustvrdio da ga se vara.

Projekcije i analitičari smatraju kako je trenutni favorit Joe Biden, ali i da će republikanci zadržati većinu u Senatu, što bi demokratu, ako uđe u Bijelu kuću, moglo znatno zakomplicirati donošenje odluka i provedbu najavljenih poteza poput reforme zdravstvenog osiguranja ili poreznog sustava.

Novi rezultati američkih izbora, koji će možda otkriti i konačnog pobjednika, trebali bi biti poznati u poslijepopodnevnim satima po srednjoeuropskom vremenu, kad se očekuju ažurirani podaci iz Nevade, Georgije i Arizone.

Pobjednik američkih izbora još uvijek nije poznat, no projekcije i analitičari smatraju kako je trenutni favorit Joe Biden, ali i da će republikanci zadržati većinu u Senatu, što bi demokratu, ako uđe u Bijelu kuću, moglo znatno zakomplicirati donošenje odluka i provedbu najavljenih poteza poput reforme zdravstvenog osiguranja ili poreznog sustava.

Republikanca čeka znatno teži put prema pobjedi. Kako bi nastavio utrku Trump mora osvojiti Georgiju i Arizonu ili Georgiju i Nevadu, nakon što su američki mediji objavili da je Biden pobijedio u Wisconsinu i Michiganu.

Ako mu to pođe za rukom, republikanac za potrebnih 270 elektora izbornog kolegija mora potom pobijediti u Pennsylvaniji u kojoj projekcije idu u korist Bidena, te u Sjevernoj Karolini.

Dužnosnici Pennyslvanije najavljuju da će glasove brojati do petka, a NBC prenosi kako će Sjeverna Karolina svoje rezultate ažurirati tek 12. studenoga.

Poslovne grupacije diljem Sjedinjenih Država pozivaju republikanskog predsjednika Donalda Trumpa i njegovog demokratskog izazivača Joea Bidena, medije i američke državljane na strpljenje kod prebrojavanja glasova na predsjedničkim izborima.

Trump je svoju pobjedu proglasio već rano u srijedu, neutemeljeno govoreći o izbornoj krađi. Pozvao je na zaustavljanje prebrojavanja glasova, šokirajući time poslovnu zajednicu, pa čak i stranačke kolege.

Biden trenutno vodi po broju elektora u izbornom kolegiju, no ishod je i dalje neizvjestan u Pennsylvaniji, Georgiji i drugim saveznim državama.

Trumpova kampanja podigla je tužbu protiv Michigana, tražeći zaustavljanje prebrojavanja glasova, te je zatražila ponovno prebrojavanje u Wisconsinu koji mediji daju Bidenu.

Čelnici Američke gospodarske komore, AFL-CIO-a, najvećeg saveza radnika, Nacionalnog udruženja evangelika i drugih grupacija zajedno su priopćili da bi nasilje, zastrašivanje i druge taktike mogle oslabiti državu.

Tagovi: američki izbori, Donald Trump, Joe Biden
PROČITAJ I OVO
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
STAVOVI
Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
ZAGREB - Posljednji je dan predaje lista za europske izbore, a sve stranke koje žele imati svoje zastupnike u Europskom parlamentu kandidature moraju predati do ponoći.
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
NOVA VLADA
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
ĐURĐEVAC - Sutra ćemo, kako se čini, sjesti za stol s HDZ-om, kazao je te dometnuo da su se odlučili za žurniji tempo razgovora s drugim političkim strankama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE