GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden: Amerika se vraća, spremna je voditi svijet

Biden: Amerika se vraća, spremna je voditi svijet
GLOBALNO VODSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2020 / 20:56
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden u utorak je, u trenutku kada prijenos vlasti hvata ritam, službeno predstavio prve osobe u svojoj budućoj administraciji i predstavio svoju viziju vanjske politike u kojoj SAD preuzima globalno vodstvo.

Biden je rekao da će njegov odabir Antonyja Blinkena za državnog tajnika obnoviti moral i povjerenje u američki State Department, zadužen za diplomatske odnose zemlje.

Njegov tim, kako je kazao, utjelovljuje njegovo temeljno uvjerenje da je "Amerika najjača kada surađuje sa saveznicima".

"Taj tim odražava činjenice da se Amerika vraća, da je spremna voditi svijet, a ne se od njega odmicati", kazao je Biden u Wilmingtonu u Delawareu.

Rekao je da je pozitivno osupnut pozivima svjetskih čelnika "koliko se raduju što SAD ponovo preuzima svoju povijesnu ulogu globalnog lidera, kako preko Pacifika tako i preko Atlantika, diljem svijeta".

U Bidenovom timu je i bivši državni tajnik John Kerry koji će biti posebni predsjednički izaslanik za klimatska pitanja, a sjedit će i u Vijeću za nacionalnu sigurnost. Biden se namjerava ponovno pridružiti Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama.

John Kerry pozvao je u Wilmingtonu međunarodnu zajednicu na veću ambiciju u borbi protiv klimatskih promjena što je prioritet izabranog predsjednika.

Pariški mirovni sporazum o klimi potpisan 2015. "sam nije dovoljan", rekao je Kerry, pozivajući sudionike UN-ove konferencije COP26 u studenom u 2021. u Glasgowu da "imaju više zajedničke ambicije ili nećemo svi zajedno uspjeti".

Linda Thomas-Greenfield će obnašati dužnost veleposlanice u UN-u, a Jake Sullivan je novi savjetnik za nacionalnu sigurnost

Ona je rekla da se "Amerika vratila, multilateralizam se vratio, diplomacija se vratila". Obećala je zapokret od izolacionizma predsjednika Trumpa.

Antony Blinken se danas također oglasio iz Wilmingtona i pozvao na međunarodnu suradnju kako bi se "riješili svjetski problemi".

"Ne možemo sami rješavati probleme u svijetu, moramo raditi s ostalim zemljama", rekao je Blinken.

Avril Haines, ukoliko bude potvrđena u Senatu, postat će direktorica nacionalne obavještajne službe, a time i prva žena na toj dužnosti, dok će Alejandro Mayorkas doći na čelo ministarstva domovinske sigurnosti. On će biti prva osoba latino porijekla na toj poziciji, koja nadgleda ključne agencije za provođenje zakona i imigraciju.

Predsjednik Donald Trump je pristao da proces prijenosa vlasti započne, iako i dalje odbija priznati poraz, no Biden sada ima pristup milijunima dolara u fondovima, povjerljivim obavještajnim brifinzima te ključnim vladinim kontaktima u državnim agencijama kako bi propisno preuzeo predsjedničku dužnost 20. siječnja.

Veliki broj imenovanih u novu administraciju su Bidenovi kolege iz administracije predsjednika Baracka Obame.

Tagovi: Joe Biden, Antony Blinken, State Department, John Kerry, Linda Thomas-Greenfield
PROČITAJ I OVO
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
PORUKE
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
ZAGREB - Bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, inače članica Venecijanske komisije u Vijeću Europe, samo za Dnevnik Nove TV prokomentirala je situaciju oko kandidature predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima.
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
SISAK - "Ljudima treba spas, ali ne spas od nas, nego od ovih koji rade državni udar", govori Plenković.
Benčić: Da sam na Milanovićevom mjestu, podnijela bih ostavku
PORUKE
Benčić: Da sam na Milanovićevom mjestu, podnijela bih ostavku
ZAGREB - Sandra Benčić, koordinatorica stranke Možemo, bila je gošća Newsrooma kod naše Anke Bilić Keserović s kojom je razgovarala o odluci Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može sudjelovati na parlamentarnim izborima dok ne da ostavku na funkciji predsjednika Republike.
Milanović: Ovo je čisti puč, to se mora riješiti na izborima
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je čisti puč, to se mora riješiti na izborima
VELA LUKA - "Ova ekipa iz Ustavnog suda zemlju gura u krizu. Moja kandidatura je rutinska stvar o kojoj ljudi tek trebaju odlučiti. Prijetnja meni je bez veze, oni su za mene stajske muhe."
Stubliću je okej što Milanović citira njegovu pjesmu
AUTOR STIHOVA
Stubliću je okej što Milanović citira njegovu pjesmu
ZAGREB - Rock glazbenik Jura Stublić, autor pjesme “Rijeke pravde”, čijim je stihovima predsjednik Republike Zoran Milanović najavio svoju kandidaturu na parlamentarnim izbornima, rekao je kako mu se to čini pozitivno, dodavši da autori i pišu pjesme zato da ih drugi pjevaju i koriste
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE